Dziwna sprawa z okresem.

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
Galaxymika
Jestem tu nowa :)

Dziwna sprawa z okresem.

Post autor: Galaxymika »

Witam. WIem że to może zły dział ale chcę sie zapytać o informacje doświadczonych osób. Mam 14lat i od miesiaca nie miałam okresu. W maju miałam 23, w czerwcu 25 a w sierpniu 4. Niestety niemam go do tej pory i bardzo sie boje. Jakie mogą być przyczyny takiego czegoś i co mam zrobic? Aby rozwiać wszelkie watpliwosci dodaje ze nie jestem w ciązy poniewaz brzydko mowiac nie jestem wiatropylna. Dodam jeszcze ze biore w tej chwili antybiotyk od zapalenia pluc. Czy do konca tego miesiaca moge miec okres? Czy tak sie czasem zdarza? Proszę o jakies porady informacje tylko błagam nie straszcie mnie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Re: Dziwna sprawa z okresem.

Post autor: Theila »

W tym wieku jakim jesteś okresy są różne. dużo dziewczyn ma je niesystematycznie, a antybiotyk jak najbardziej mógł mieć na to wpływ. Jeśli nie współzyłaś to nie musisz się martwić. Poczekaj na okres. Jeśli nie pojawi się także w terminie na jaki miala by przypadać kolejna miesiączka wtedy idz do ginekologa, bo może to być lekko rozregulowane hormonalnie. Ale to też nic złego. Nie denerwuj się.
Galaxymika

Post autor: Galaxymika »

Rozumiem,poprostu mam zawsze taki lek ze cos jest nie tak. Do konca tego miesiaca powinnam miec okres,jezlei nie to rzeczywiscie musze pojsc do ginekologa. Jeszcze mam takie małe pytanko,kolezanka mi mowila ze mozna zaplodnic kogos jezeli np kapiemy sie w wannie i za tam jakies resztki meskiego nasienia,ja osobiscie w to nie wierze tak bo bardzo malo prawdopodobne,ale czy duze jest prawdopodobiensto?
Awatar użytkownika
Fas_Olka24
Fajna Kobietka

Post autor: Fas_Olka24 »

Ja rozumiem, że masz 14 lat i masz prawo jeszcze nie wiedzieć wszystkiego. Ale błagam nie słuchaj głupich jak but koleżanek. Jak czegoś nie wiesz zapytaj mamy. A jeśli chodzi o okres to jesteś młodziutka, cały Twój cykl musi się uregulować i to zupełnie naturalna sprawa. Może to trwać kilka miesięcy a może nawet 2 lata. Raz możesz mieć plamienie, raz może nie być wcale okresu a innym razem okres może trwać 2 tygodnie. Dorastasz, hormony szaleją więc nie panikuj. Jeśli jednak bardzo się tym martwisz oczywiście idź do ginekologa. A ciąża no tak, żeby zajść w ciąże trzeba uprawiać seks.
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Post autor: Sol »

A ciąża no tak, żeby zajść w ciąże trzeba uprawiać seks.
Chyba wiemy, że nie jest to całkowita prawda?

Poza tym, zawsze mówię, że warto szukać odpowiedzi u specjalistów.

Coś idealnego na pytanie koleżanki: SPAM
Ostatnio zmieniony pn wrz 22, 2014 10:30 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Niech pozytywna energia Cię nie opuszcza.
Awatar użytkownika
Fas_Olka24
Fajna Kobietka

Sol pisze:
A ciąża no tak, żeby zajść w ciąże trzeba uprawiać seks.
Chyba wiemy, że nie jest to całkowita prawda?
Twierdzisz więc, że można zajść w ciążę od np. wspólnej kąpieli ? :lol:
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Po pierwsze chciałam zwrócić uwagę, że powyższy link nie był spamem. Niech Administracja nauczy się odróżniać zwykły spam reklamowy od linków, które odsyłają do źródeł. Serio, to nie trudne.
Twierdzisz więc, że można zajść w ciążę od np. wspólnej kąpieli ? :lol:
Twierdzę, że mówienie innym, że muszą uprawiać seks by zajść w ciąże jest bezmyślne. By doszło do zapłodnienia nasienie musi znaleźć się w drogach rodnych kobiety. A wcale nie musi znaleźć się tam w czasie uprawiania seksu.
Trochę wyobraźni.
Awatar użytkownika
Melania Si
Miła Kobietka

Post autor: Melania Si »

Zgadzam się z Sol.

Ryzyko zajścia w ciążę istnieje w każdym przypadku przeniesienia spermy do dróg rodnych, np. poprzez dotyk ręką, na której była sperma. Ale to tylko hipoteza.

A co do kąpieli w wannie... Szansa na zapłodnienie podczas kąpieli istnieje tylko w przypadku, gdy wytrysk nastąpił bezpośrednio do "wnętrza" kobiety! Jeśli plemniczki pływały sobie w wodzie, to nie ma żadnej możliwości, aby dostały się do pochwy i zapłodniły komórkę jajową.

Polecam artykuł "Różne czynności seksualne a ciąża" / Zdrowie intymne (jak wpiszecie w google, to znajdziecie).
Dum spiro, spero...
Awatar użytkownika
Fas_Olka24
Fajna Kobietka

Twierdzę, że mówienie innym, że muszą uprawiać seks by zajść w ciąże jest bezmyślne. By doszło do zapłodnienia nasienie musi znaleźć się w drogach rodnych kobiety. A wcale nie musi znaleźć się tam w czasie uprawiania seksu.
Trochę wyobraźni.
Serdecznie Ci dziękuję za błyskotliwą odpowiedź. Gdyby nie Ty umarłabym w nieświadomości.
To stwierdzenie odnosiło się do kąpieli.
A Wyobraźnie mam całkiem bogatą... :lol:
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

To co napisałaś odnosiło się do tego kiedy kobieta zajdzie w ciąże. Nie moja wina, że źle to ujęłaś. Lepiej nie wprowadzaj w błąd młodych dziewczyn, bo jeszcze Ci uwierzą i nie daj losie, zajdą w ciąże podczas uprawiania pettingu.
Awatar użytkownika
Fas_Olka24
Fajna Kobietka

No tak, zajdą w ciążę bo ktoś coś napisał w internecie... dziewczyno ogarnij się, błagam. Nie będę ciągnąć dalej tematu bo mogłoby się zrobić nieprzyjemnie.
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Ja rozumiem, ze może Ty się nie oglądałaś na to co mówią osoby starsze, ale wiele dzisiaj nastolatek sugeruje się tym co mówią starsze dziewczyny czy kobiety. Jeśli mówisz komuś, że ciąża jest wynikiem uprawiania seksu, to nie trzeba wiele wyobraźni, by wiedzieć jak młoda osoba to zrozumie. I co z tego, że pisałaś to w kontekście kąpieli. Z Twojej wiadomości wynikało tylko tyle, że twierdzisz, że ciąża=seks. Co jest bzdurą. A bzdurami nie karmi się młodych dziewczyn. Rozumiem, że przyznanie się do błędu strasznie boli.
Awatar użytkownika
tumisa

Post autor: tumisa »

Galaxymika pisze:Witam. WIem że to może zły dział ale chcę sie zapytać o informacje doświadczonych osób. Mam 14lat i od miesiaca nie miałam okresu. W maju miałam 23, w czerwcu 25 a w sierpniu 4. Niestety niemam go do tej pory i bardzo sie boje. Jakie mogą być przyczyny takiego czegoś i co mam zrobic? Aby rozwiać wszelkie watpliwosci dodaje ze nie jestem w ciązy poniewaz brzydko mowiac nie jestem wiatropylna. Dodam jeszcze ze biore w tej chwili antybiotyk od zapalenia pluc. Czy do konca tego miesiaca moge miec okres? Czy tak sie czasem zdarza? Proszę o jakies porady informacje tylko błagam nie straszcie mnie. Pozdrawiam.
W wieku 14 lat okres możesz mieć bardzo nieregularny i nawet dwumiesięczna przerwa nie powinna tak naprawdę niepokoić. Dodatkowo bierzesz antybiotyk, który mógł rozregulować cały cykl. Jeżeli uspokoi Cię to, to najlepiej jeśli powiesz o swoich obawach mamie. Może pójdziecie wtedy arzem do lekarza lub wspólnie poszukacie rozwiązania - mama jest doświadczona i będzie wiedziała, co masz zrobić :) Trzymaj się, kochana, i nie martw - każda z nas przez to przechodziła :)
Awatar użytkownika
Jowitta
Miła Kobietka

Post autor: Jowitta »

Leki nas zawsze trochę rozregulowują ;)
bissonia

Post autor: bissonia »

Jowitta pisze:Leki nas zawsze trochę rozregulowują ;)
Własnie I nie ma się co denerwować ;) Przeziębienia, antybiotyki, zmiana klimatu - duzo czynników może wpłunać..
ODPOWIEDZ