dyskopatia.....
dyskopatia.....
Witajcie. czy któraś z Was zna może skuteczne metody walki z dyskopatią ? ja cierpię na to dziadostwo kilka lat, ma dyskopatię odc lędźwiowego.... ciężko bywa, czuję się jak stara babcia.... nie mogę robić wielu rzeczy jak kiedyś, a przede wszystkim musiałam zrezygnować z tańca i sportu
jak z tym żyć ? leki, rehabilitacje ok ale na co dzień.... macie jakieś metody ?
-
dzo
Re: dyskopatia.....
żyć się da ale trzeba na siebie szczególnie uważać żeby nie obciążać kręgosłupa w codziennych czynnościach.
Nic innego raczej nie pozostaje...
Nic innego raczej nie pozostaje...
Trzeba ćwiczyć i ćwiczyć. Wzmacniać mięśnie stabilizujące kręgosłup. Dobrze jest udać się do dobrego masażysty, albo terapeuty 9byle nie do kręgarza!), który potrafi nieco pomóc.
Dokładnie, systematyczne ćwiczenia i trzeba nauczyć się z tym żyć.
Ja miałam, mam dyskopatię całego kręgosłupa, w odcinku lędźwiowym była przpuklina 8mm i dzięki intensywnej rehabilitacji obyło się bez operacji. Brałam zabiegi masażu, solux,laser, miejscowa krioterapia i trochę magnetoterapii. Ćwiczyć próbowałam w domu, ale bardziej mobilizuje wykupiony karnet na siłownię, tam pod okiem dobrego instruktora można zdziałać cuda. Trenowałam systematycznie 3 razy w tygodniu przez ostatnie 4 lata i nigdy nie czułam sie lepiej
, teraz biegam, chodzę po górach, jeżdżę na rowerze i nie mam żadnych dolegliwości, ale ćwiczeń nie można odpuścić wiem bo sprawdzałam 
Ja miałam, mam dyskopatię całego kręgosłupa, w odcinku lędźwiowym była przpuklina 8mm i dzięki intensywnej rehabilitacji obyło się bez operacji. Brałam zabiegi masażu, solux,laser, miejscowa krioterapia i trochę magnetoterapii. Ćwiczyć próbowałam w domu, ale bardziej mobilizuje wykupiony karnet na siłownię, tam pod okiem dobrego instruktora można zdziałać cuda. Trenowałam systematycznie 3 razy w tygodniu przez ostatnie 4 lata i nigdy nie czułam sie lepiej
ja jestem po rehabilitacjach... narazie mam nawrót dziadostwa i muszę to uspokoić... no napewno da się żyć...dzięki za rady:) też marzy mi się bieganie