Dwuletnia szkoła policealna

Dział dla uczących się dziewczyn, jakie studia wybrać? Szkolenia, warto?
ODPOWIEDZ
weranika
Jestem tu nowa :)

Dwuletnia szkoła policealna

Post autor: weranika »

Witam,
Mam plan po maturze pójść do szkoły policealnej, aby nauczyć się konkretnego zawodu, stąd też pytanie czy właściwie warto, jakie "kobiece", ale tez "niekobiece" zawody wybrać. Chodziło mi po głowie technik dentystyczny, lub higienistka stomatologiczna. Z drugiej strony zastanawiam się nad czymś bardziej biurowym, jak np.technik administracji. Nadmienię, ze chodzi o Warszawę.
jakie macie opinie na ten temat?
Awatar użytkownika
Melania Si
Miła Kobietka

Re: Dwuletnia szkoła policealna

Post autor: Melania Si »

Hmm... Przecież to od Ciebie zależy, co chcesz robić w życiu. Ty najlepiej wiesz, w jakim zawodzie byś siebie widziała. Trudno powiedzieć, który zawód będzie dla Ciebie najodpowiedniejszy. Nikt nie wie, jakie masz zainteresowania, kompetencje, umiejętności... Ja uważam, że zawsze warto się dokształcać, zdobywać nowe kwalifikacje, wykształcenie. Jeśli marzysz o pracy w biurze/ administracji zrób odpowiednie kursy, wybierz odpowiednie kierunki z tym związane. Chcesz być higienistką stomatologiczną? - wybierz taki kierunek. Jeśli masz zdolności manualne, może świetnie będziesz czuć się w roli technika dentystycznego? Musisz sama zdecydować.
Nie sugeruj się tym, co ktoś Ci będzie polecał. Wybierz taki zawód, który będzie zgodny z Twoimi umiejętnościami, predyspozycjami, zainteresowaniami, uzdolnieniami. Jeśli masz dylemat, nie jesteś pewna, co wybrać - zrób sobie listę + i - jednego i drugiego zawodu. Zobaczysz wtedy, który zawód bardziej do Ciebie przemawia...
Dum spiro, spero...
weranika

Zawsze mnie trochę interesował zawód dentystki, stomatologa, ale chyba jednak skłonie się ku pracy w biurze, z papierami, sadze, że będzie tu większa szansa na rozwój. CO do samej szkoły. Przypomniało mi się, że dziewczyna, z którą chodziła na angielski chodziła do takiej szkoły Go Work i chwaliła, że ma rzeczywiście merytoryczne zajęcia z fajnymi ludzmi. Musze się zainteresować i poczytać, bo mają w Warszawie siedzibę.
linka

Post autor: linka »

Ja robiłam kurs,tylko z księgowości, 2 lata temu, ale dziś wspominam, że nauczyłam się tam dużo, a dziś pomagam mężowi w firmie w tej kwestii, więc chyba czas tam został wykorzystany efektywnie.
Awatar użytkownika
nati18
Fajna Kobietka

Post autor: nati18 »

Cześc ja jestem po liceum i zapisalam sie na rachunkowosc do zaka ale nie wiemczy to dobry pomysl bo po tym kierunku trzeba raczej miec studia zeby zdobyc prace ( bez znajomosci) zastanawiam sie czy isc na zarzadzanie na studia odrazu, boje sie ze nie dam rady chociaz mature zdalam , moja srednia ocen ok 3,5 . chodzi mi o studia zaoczne (tylko taka opcja mi odpowiada).... Jestem w kropce nie wiem co zrobic zeby nie zalowac :( dopiero mam 19 lat a po liceum nikt mnie nie przyjmie do pracy, zlozylam papiery do sklepu to przyjeli po zawodowce niz mnie po LO
Kochać to nie trzymać za rękę, lecz puścić ją by druga osoba nauczyła się chodzić w miłości.
weranika

Ja zdecydowałam się zapisać do Go Work na technika administracji, a jeśli będę chciała się dalej rozwijać są jeszcze kursy i szkolenia. W końcu muszę zacząć konkretnych rzeczy się uczyć, a tutaj mam konkretny zawód i dodatkowo koszty nie są duże.
nati18 pisze:Cześc ja jestem po liceum i zapisalam sie na rachunkowosc do zaka ale nie wiemczy to dobry pomysl bo po tym kierunku trzeba raczej miec studia zeby zdobyc prace ( bez znajomosci) zastanawiam sie czy isc na zarzadzanie na studia odrazu, boje sie ze nie dam rady chociaz mature zdalam , moja srednia ocen ok 3,5 . chodzi mi o studia zaoczne (tylko taka opcja mi odpowiada).... Jestem w kropce nie wiem co zrobic zeby nie zalowac :( dopiero mam 19 lat a po liceum nikt mnie nie przyjmie do pracy, zlozylam papiery do sklepu to przyjeli po zawodowce niz mnie po LO
Panikujesz. Na spokojnie podejmij sobie decyzję co chcesz w życiu robić, a potem jak chcesz to tego dojść.
Jinka
Fajna Kobietka

Post autor: Jinka »

Wszelkie kursy i szkolenia podnoszą nasze kwalifikacje, no i też zdobywamy nowe doświadczenia, są bardzo przydatne, sama jestem po paru takich. Na prawdę warto było. A i jeszcze myślę o kolejnym ;)
Awatar użytkownika
kobietka77
Fajna Kobietka

Post autor: kobietka77 »

Wielu moich znajomych kończyło szkoły policealne i znalazło pracę. Ostatnio znajoma zapisała się na wizażystkę do szkoły go work bo ją to bardzo interesuje i chce w tym kierunku iść.
Maga35

Post autor: Maga35 »

Szkoła policealna nie jest zła. Można spokojnie znaleźć po niej pracę.
Awatar użytkownika
kobietka77
Fajna Kobietka

Post autor: kobietka77 »

Są tacy co i po najlepszych studiach pracy nie znajdą, ale faktycznie, jak się pójdzie do szkoły o dobrym profilu z nakierowaniem na konkretny zawód to dużo łatwiej znaleźć pracę.
WszystkozAmeryki_com
Extra Kobietka

Post autor: WszystkozAmeryki_com »

Jak najbardziej,oczywiście szkoła policealna stawia na praktyki zawodowe,wiec możesz uzyskać po niej ciekawy zawód od razu z małym doświadczeniem a to przecież w dzisiejszych czasach jest bardzo ważne.
www.WszystkozAmeryki.com
celineczkaaa
Miła Kobietka

Post autor: celineczkaaa »

Technik protetyk !!!!! to jest zawód przyszłościowy a ile kasy się na tym zarobi.....nawet jak otworzysz własny punkt. Miałam znajomą która w latach 90 jako pierwsza w miejscowości otworzyła taki punkt i teraz żyje ponad stan. Dziś czasy są troszkę inne ale na protetyce można zarobić.
Carmen_
Miła Kobietka

Post autor: Carmen_ »

Wszystko zależy od tego, jakie posiadasz predyspozycje i co tak naprawdę Cię interesuje. Myślę, że znacznie łatwiej byłoby znaleźć Ci pracę w zawodzie higienistki stomatologicznej.
Pracuję w hurtowni ze zdrową żywnością http://BioIndygo.PL :girlactive (polecam super ceny!)
Dla osób z forum kod rabatowy "babskiesprawy5"
UlaM26
Miła Kobietka

Post autor: UlaM26 »

Jeśli chodzi o szkołe policealną to ja jednak jestem zdecydowanie za Cosinus, ponieważ przygotowali szeroki wybór kierunków zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn prowadzonych w trybie zaocznym i do tego całkowicie za darmo. Do tego można liczyć na dodatkowe kursy zawodowe w dobrych cenach, które również proponują dla swoich uczniów. Sprawdź w olnej chwili i koniecznie daj znać jak już się na coś zdecydujesz, dopóki trwa jeszcze nabór.
supris
Miła Kobietka

Post autor: supris »

Ja po liceum biorę udział w zajęciach doszkalających w Nadmorskim Centrum Edukacji Oświata- Lingwista , mają ciekawą listę zajęć, z których jestem bardzo zadowolona, bardzo dobrze wykwalifikowana kadra pedagogiczna, świetnie organizuje zajęcia z których można wynieść dużo wiedzy, dowiedziałam się o tej szkole na oswiatalingwista.eu/ , gorąco polecam.
Awatar użytkownika
annika77
Miła Kobietka

Post autor: annika77 »

Sprawdźcie sobie Centrum Kształcenia Ustawicznego nr 1 w Warszawie. Mają liceum ogólnokształcące (tryb stacjonarny i zaoczny) i szkołę policealną dla dorosłych. Ich szkoła policealne oferuje kierunki: technik administracji, technik bezpieczeństwa i higieny pracy i technik archiwista. Sprawdźcie ich sobie, mają wysoką jakość nauczania i dobrą kadrę.
MaggieSi

Post autor: MaggieSi »

Według mnie zdecydowanie warto iść w dzisiejszych czasach do szkoły policealnej i zdobyć szybko zawód. Ja poszłam na kosmetykę, bo praca w tej branży zawsze była moim marzeniem, ale kierunki, które Ty wymieniasz brzmią ciekawie i z pewnością znajdziesz po nich pracę.
Ja uczę się w Cosinusie w Rzeszowie, bo szkoła jest całkowicie bezpłatna i słyszałam wiele dobrego od znajomych którzy ją ukończyli, także tą szkołę mogę Ci polecić.
adagrabarczyk

Post autor: adagrabarczyk »

To, co piszesz utwierdza mnie, że dobrze wybrałam. Zapisałam się niedawno do Cosinusa w Zielonej Górze na kosmetyczkę. Czy muszę przed rozpoczęciem nauki zaopatrzyć się w jakieś sprzęty?
aleksandra1234

Post autor: aleksandra1234 »

jak najbardziej to dobry pomysł, ja kończyłam w cosinusie 2 kierunki, kosmetyke i podologa, bez problemu znalazłam pracę w gabinecie. Szkoła jest całkowicie bezpłatna, jest dużo zajęć praktycznych, polecam z czystym sumieniem.
ODPOWIEDZ