Domowe wędliny

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
Snajper
Samiec

Domowe wędliny

Post autor: Snajper »

Ciekaw jestem czy porównywałyście kiedyś wędliny domowe z tymi marketowo/sklepowymi - i jakie jest wasze zdanie.

Od razu wyjasniam, że nie jestem jakimś wielki wędliniarzem, ale od czasu kiedy dałem się namówić na pierwsze samodzielne próby, dorobiłem się kilku sprawdzonych przepisów, a to co sam spreparuję, zaczyna przeważać w diecie moich domowników, nad tym co kupujemy.

Oto co udało mi się odkryć:
- Kiełbasa nie powinna się zepsuć w lodówce. Powinna zmienić się w swoją suszoną całkiem smaczną wersję.
- Z szynki nie wycieka woda, mimo, że jest soczysta. Również zesycha, ale nadaje się rewelacyjnie np do bigosu (nie zmienia się jej smak)

Polecałbym, abyście namówiły swoich mężczyzn, jesli mają taką możliwość, na pierwsze eksperymenty w tym zakresie. Wbrew pozorom nie wymaga to żadnego specjalistycznego wyposażenia, a efekt jest naprawdę warty posmakowania. :cooking
elzbieta45
Kobietka Expert

Re: Domowe wędliny

Post autor: elzbieta45 »

Ja jadam dużo domowych wyrobow wędliniarskich szyneczke wedzona we własnej wędzarni . Kaszanke własnej roboty . Galantyne samemu gotowana , czy pasztet z krolika .
gosieńka73
Jestem tu nowa :)

Post autor: gosieńka73 »

Co do domowych wędlin u mnie w domu tata na każde święta kupuje mięso kładzie na tydzień w solance a potem sam na konkretnej odmianie drzewa wędzi 7 godzin:) Taki mały rytuał który pamiętam z dzieciństwa. Zapach czuć w obrębię 5 kilometrów i smak niezapomniany. Żadna sopocka z marketu za 13.99 nie ma porównania:)
Tylko u nas sprzedaż hurtowa odzieży damskiej zapraszamy
Grusza45

Post autor: Grusza45 »

Witam
Ja jestem ze wsi i u nas takie rarytasy sa na początku dziennym ale moje dzieci wolą market-owe nad czym bojeję i szukam różnych rozwiązań.

Może mają za dużo dobrego :P :P
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

aż dziwne że wolą sklepowe...
może jeszcze docenią co dobre :D
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Snajper
Samiec

Może udało ci się trafić na producenta który mało je ulepsza w porównaniu z naturalnym sposobem. :)

Mój kolega pracował przy wytwarzaniu wędlin (ten który namówił mnie na robienie ich dla siebie). Po jego opowieściach nabrałem przekonania, że nawet wędzenie co innego znaczy dla firm, a co innego dla przeciętnego klienta. Podobnie jak nastrzykiwanie mięsa chemią mającą za zadanie utrzymanie w wyrobie jak największej ilości wody, zamiast konserwującą je solanką . Dlatego też możliwość pakowania próżniowego to prawdziwe błogosławieństwo dla takich firm - woda pozostaje w wyrobie i wydostaje się dopiero po rozerwaniu opakowania.

ale "de gustibus non disputandum est" ;)
Awatar użytkownika
Paolcia
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Paolcia »

Mniam :slini_sie: zaraz Mnie ochota naszła na szyneczkę własnej roboty :D

a kiełbasa w słoikach palce lizać :P
Snajper
Samiec

Nic prostszego - zmobilizować mężczyznę i niech zrobi ;) Jakby coś służę sprawdzonymi przepisami :)
sabina789

Post autor: sabina789 »

Od czasu do czasu robimy takie w domu mamy taki szynkowar kupowany i robimy sami w domu
dekoracje na tort komunijny
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

oooo szynkowar to dobra rzecz ;) i jeszcze przepisów masę można znaleźć i samemu coś wymyślec :D
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Post autor: Tygrys »

właśnie się przymierzam do kiełbasy własnej roboty... zobaczymy co mi wyjdzie ;P
malg0ska
Miła Kobietka

Post autor: malg0ska »

Pochwal się potem :D
ewelina56

Post autor: ewelina56 »

A są takie specjalnie urządzenia, macie takie w domu?
kurs stylizacji paznokci
Awatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła

Post autor: Tygrys »

ja mam szynkowar i w tym gotuję mięsa
Awatar użytkownika
karolajnaa
Miła Kobietka

Post autor: karolajnaa »

jejku!! jak ja bym chciała kiedyś zrobić sama szynkę!!!
ODPOWIEDZ