Czym myć głowę przy łuszczycy

Rozmowy o urodzie, pielęgnacji twarzy,ciała, włosów, o zabiegach upiększających.
Jeżeli nie wiesz jaki kosmetyk wybrać lub zastanawiasz się jak się umalować na kolację z mężczyzną swoich marzeń - to pisz w tym dziale. Na pewno Ci pomożemy.
ODPOWIEDZ
Allie
Fajna Kobietka

Czym myć głowę przy łuszczycy

Post autor: Allie »

Jak w temacie. Czym myć głowę przy łuszczycy? Jakie kosmetyki u Was dają dobre rezultaty?
Awatar użytkownika
Pena
Fajna Kobietka

Re: Czym myć głowę przy łuszczycy

Post autor: Pena »

Mi na łuskę na skórze głowy pomógł szampon Psorisel (jest dedykowany właśnie dla skóry z łuszczycą) i emulsja również z tej samej serii, które stosowałam zamiennie pomiędzy myciami. Miesiać stosowania i skóra bardzo się poprawiła:
Pisze tutaj o tym zestawiku https://drogeriaolmed.pl/produkt/psoris ... 38736.html
Robbika
Miła Kobietka

Post autor: Robbika »

Olej lniany na skore głowy najlepiej na noc:) polecam jeśli jeszcze nie próbowałaś. Później emulgowanie i mycie szamponem(w moim przypadku też psorisel).
Plamki bledną, nic z głowy się nie sypie i nie swędzi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
actress
Miła Kobietka

Post autor: actress »

Ja nie mam nic do polecenia, ale dołączę swoje pytanie bo widzę, że dużo dziewczyn się zmaga z problemem. Czy jest możliwe żeby mieć łuszczyca lub/i łojotokowe zapalenie skóry głowy i nie odczuwać swędzenia?
dobek
Miła Kobietka

Post autor: dobek »

Hej,

Miałam bardzo podobny problem — swędzące, czerwone plamy na skórze głowy i łuszczące się miejsca, które pojawiły się nagle. Myślałam najpierw, że to zwykła reakcja alergiczna, ale z czasem wszystko tylko się pogarszało. Żadne drogeryjne szampony nie działały, a apteczne specyfiki przynosiły tylko chwilową ulgę.

W końcu trafiłam na zestaw, który naprawdę pomógł:

Maść konopna Dr Retter 24% – zawiera olej konopny i olejek z drzewa herbacianego. Stosowałam ją wieczorem, wcierając delikatnie w zmienione miejsca. Skóra przestała swędzieć i szybciej się goiła. Kupiłam ją w Konopnej Farmacji na ul. Ratajczaka w Poznaniu, ale można też zamówić online na stronie konopiafarmacja.pl.

Olej CBD 5% (decarboxylated) – stosowałam 3 razy dziennie po 5 kropli. Działał nie tylko przeciwzapalnie, ale też uspokajająco. U mnie stres był jedną z głównych przyczyn pogorszenia stanu skóry, więc efekt wyciszenia też miał znaczenie.

Zioła – piłam napar z passiflory i stosowałam płukanki z korzenia mędlnicy. Pomogło to złagodzić podrażnienia i wspomagało regenerację skóry.

Po konsultacji z lekarzem (dr Hoffam z Centrum Alergologii w Poznaniu) wykluczyliśmy grzybicę i zaczęłam wprowadzać zmiany w diecie. Największą różnicę przyniosło odstawienie glutenu.

Po około trzech tygodniach:

zmiany na skórze zredukowały się o ponad połowę,

swędzenie ustąpiło,

skóra przestała się łuszczyć.

Zdecydowanie warto sięgnąć po naturalne rozwiązania — u mnie zadziałały lepiej niż sterydy.
ODPOWIEDZ