Ostatnio przeprowadziłam się z mężem i dziećmi na nowe osiedle do nowego miasta i nie mamy tu żadnych znajomych. W tej samej klatce mieszka para w naszym wieku z trochę młodszymi dziećmi niż nasze (nasze mają 14 i 11 lat). Ta sąsiadka wydaje mi się bardzo miła i chciałabym się z nią jakoś poznać, zaprzyjaźnić, żebym w końcu miała znajomych w okolicy i nie czuła się taka strasznie samotna. Ale niezbyt wiem, jak zacząć nową znajomość. No bo głupio mi podejść na klatce i zaprosić ją na kawę czy coś takiego. Co mi radzicie?
Czy zagadać do sąsiadki?
Czy zagadać do sąsiadki?
Witajcie
Ostatnio przeprowadziłam się z mężem i dziećmi na nowe osiedle do nowego miasta i nie mamy tu żadnych znajomych. W tej samej klatce mieszka para w naszym wieku z trochę młodszymi dziećmi niż nasze (nasze mają 14 i 11 lat). Ta sąsiadka wydaje mi się bardzo miła i chciałabym się z nią jakoś poznać, zaprzyjaźnić, żebym w końcu miała znajomych w okolicy i nie czuła się taka strasznie samotna. Ale niezbyt wiem, jak zacząć nową znajomość. No bo głupio mi podejść na klatce i zaprosić ją na kawę czy coś takiego. Co mi radzicie?
- Meble-Bogart.pl
- Jestem tu nowa :)
Re: Czy zagadać do sąsiadki?
Masz dwie możliwości - albo pójść po cukier i zagadać że się wprowadziłaś itd. - licząc że sama Cie gdzieś zaprosi, albo po prostu wpaść do niej i normalnie zagadać w stylu "niedawno się wprowadziłam, jestem ciekawa co ciekawego dzieje się w okolicy - miło byłoby poznać sąsiadów"
Nie ma się czego wstydzić
Nie ma się czego wstydzić
Niech Ci nie będzie głupio
. Możesz podejść, przedstawić się i powiedzieć, że niedawno się przeprowadziłaś na to osiedle. Powiedzieć możesz, że masz dzieci w podobnym wieku... Oczywiście nie zapomnij o uśmiechu. Uśmiech potrafi czynić cuda. Pewnie rozmowa się rozwinie. Pozdrawiam i życzę powodzenia 
Najpiękniejsze chwile przeżywamy wtedy..., gdy dowiadujemy się, że Ktoś nas kocha.
-
Zorka
A mi się wydaje, że przejść się do tej sąsiadki i normalnie się przedstawić, powiedzieć, że jesteście nowymi sąsiadami to dobry pomysł. A Stanach mają taki fajny zwyczaj, że nowoprzybyli przedstawiają się swoim sąsiadom, czasem coś do jedzenie przyniosą, jakiś apple pie na przykład 
- charakterna
- Jestem tu nowa :)
Prawda , nie ma co się wstydzić. Masz wiele gotowych rozwiązań , możesz też na klatce zagadać sąsiadkę i wtedy zaprosić ją na kawę.
A.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
warto byc komunikatywnym i rozmawiac z sasiadami
-
huke
Warto mieć też ubezpieczenie mieszkaniaelzbieta45 pisze:warto byc komunikatywnym i rozmawiac z sasiadami