Czy warto studiować dietetykę?
Czy warto studiować dietetykę?
W tym roku zdałam maturę podstawową. Z tego względu, że u mnie w mieście nie ma ciekawych kierunków na uczelni państwowej poszłam do medycznej szkoły policealnej i jestem na kierunku elektroradiologia, niby jakoś sobie radzę, ale czuję, że to nie moja bajka. Od dłuższego czasu myślałam o dietetyce, bo zawsze mnie to interesowało, ale jednak mam wątpliwości, czy podołam ze względu na ogrom chemii...co prawda kiedyś bardzo lubiłam chemię, w liceum byłam na profilu bio-chem, ale ze względu na nauczyciela, który niestety niewiele nas uczył, a później wystawiał każdemu oceny z kosmosu, moje podejście się nieco zmieniło i szczerze mówiąc już niewiele pamiętam. Czy jest tu ktoś, kto studiuje bądź studiował ten kierunek i mógłby coś więcej na temat powiedzieć? Jak wygląda nauka i czy faktycznie jest tak ciężko? I czy w ogóle warto podjąć te studia? Z góry dziękuję za odpowiedź 
Re: Czy warto studiować dietetykę?
Warto, jeśli naprawdę Cię to interesuje i masz pomysł na to, co będziesz po nich robiła.
Mam koleżanki, które studiują dietetykę, jest dość ciężko, ale radzą sobie nawet z dwoma kierunkami równocześnie.
Mam koleżanki, które studiują dietetykę, jest dość ciężko, ale radzą sobie nawet z dwoma kierunkami równocześnie.
Myślę, że to kierunek z przyszłością. Wszyscy ludzie teraz żyją w biegu, stres, nerwy,szybkie jedzenie wszystko razem powoduje albo tycie albo spadek wagi. Ludzie mają problemy z właściwym doborem diet, więc przypuszczam, że coraz więcej osób będzie już niedługo uczęszczać do dietetyków.
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
-
apollo
Zależy od tego czy to Twoja pasja, ale myśl też o potencjale pracy... Ja nie poszłam na studia, robiłam szkolenia. Dla dietetyków nie ma wielu stanowisk, a kierunek ukończy mnóstwo ludzi. Miej na uwadze fakt, że dla Ciebie tej pracy może zabraknąć.
generalnie może zaciekawi Cie zawód psychodietetyka? tam jest mniej chemii niz na zwyklej dietetyce
Zawsze warto studiować coś co Cię jara, pamiętaj o tym dziewczyno:)
http://www.domekzakopane.eu/node/2
Domyślam się, że psychodietetyka (moja przeglądarka nawet nie zna takiego słowa, bo podkreśla je jako błąd) to połączenie psychologii i dietetyki. Chodzi o leczenie anoreksji, bulimii itp.?marsh pisze:generalnie może zaciekawi Cie zawód psychodietetyka?
http://signum.healthcare/ - prywatna opieka medyczna
mi się ten kierunek podoba, zawsze warto robić to co nas interesuje i jest naszą pasją...chociaż wiadomo jak jest w życiu.. różnie
-
takasobie09
- Jestem tu nowa :)
Współcześnie jak najbardziej isę opłaca 
http://www.klubwidzimisie.pl/ ebooki, audiobooki i nie tylko
-
apollo
A jakie widzisz dla siebie szanse na pracę po tym? Bo tak całkowicie obiektywnie według mnie są mizerne, a ty jak sądzisz?
Masz o tym pojęcie?
Masz o tym pojęcie?
nie zawsze należy studiować to, co nas interesuje, bo nie zawsze jest to gwarancją zdobycia pracy. Lepiej przemęczyć się przez trudniejsze/mniej lubiane studia, aby potem mieć zatrudnienie. Pomyśl na co jest większe zapotrzebowanie na rynku pracy wokół Ciebie, czy chciałabyś pracowac u kogoś czy założyć własną firmę, trzeba być racjonalnym 
Sądzę, że to super pomysł, jeżeli faktycznie Cię to interesuje i czujesz, że mogłabyś się tym całe życie zajmować. Nie ma sensu wiązać przyszłości z zawodem, który będzie Cię męczył. Ponadto dietetyka to coraz bardziej perspektywiczna dziedzina, a więc masz same plusy po stronie zmiany kierunku studiów 
Na pewno warto studiować dietetykę. Dietetyk to modny zawód w tych czasach, ale musisz mieć świadomość tego, że już całkiem sporo osób wykształciło się w tym kierunku.
Pracuję w hurtowni ze zdrową żywnością http://BioIndygo.PL
(polecam super ceny!)
Dla osób z forum kod rabatowy "babskiesprawy5"
Dla osób z forum kod rabatowy "babskiesprawy5"
Tak właściwie to ten kierunek niczego nie oferuje, bo czym tak naprawdę zajmuje się dietetyk? Ktoś potrafi to wytłumaczyć?
biuroszkola.pl - tablice magnetyczne
Wiele osób krytykuje studia na kierunku dietetyka. No ale zawsze warto jest mieć ten papierek niż nie mieć - ja np. bym do dietetyka bez studiów nie poszła.
a może zamiast iść na studia to zdobyć konkretny zawód w szkole policealnej. Nie każdy musi kończyć studia licencjackie. Poza tym nie jest powiedziane, że po skończeniu szkoły policealnej nie można dalej kształcić się na uczelni wyższej. Jeśli chodzi o dietetykę to jest wiele kierunków na których możemy uczyć się bezpłatnie wystarczy tylko poszukać w ofertach poszczególnych szkół.
Nieprzekonanych odsyłam do tego artykułu: SPAM Oferta tego typu szkół jest ogromna i możemy wybierać z ogromnego wachlarza kierunków i przedmiotów. Zajęcia zazwyczaj odbywają się wieczorami albo w weekendu więc nie przeszkadza to w podjęciu pracy od poniedziałku do piątku. Co jeszcze? Postarajmy się wybierać takie szkoły, w których nauka kończy się egzaminem państwowym.
Nieprzekonanych odsyłam do tego artykułu: SPAM Oferta tego typu szkół jest ogromna i możemy wybierać z ogromnego wachlarza kierunków i przedmiotów. Zajęcia zazwyczaj odbywają się wieczorami albo w weekendu więc nie przeszkadza to w podjęciu pracy od poniedziałku do piątku. Co jeszcze? Postarajmy się wybierać takie szkoły, w których nauka kończy się egzaminem państwowym.
Ostatnio zmieniony ndz gru 23, 2018 11:31 am przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Powód: SPAM
Jeżeli chodzi o wybór studiów, moim zdaniem niekoniecznie powinniśmy brać pod uwagę czy warto studiować ten kierunek, lecz wybrać coś zbliżonego do naszych zainteresowań i osobowości. Czy będziesz spełniona studiując dietetykę? Warto zastanowić się czego tak naprawdę chcesz. Polecam wgłębić się w poznawanie siebie, żeby wybrać odpowiednią dla siebie drogę. Warto poczytać książki na ten temat na przykład "Inteligencja emocjonalna" autorstwa Daniela Gollemana. Jeżeli chcesz wstępnie wdrożyć się w to polecam ten artykuł https://perso.in/blog/jak-osobowosc-pom ... j-kariery/