Angielski, czy chiński?

Dział dla uczących się dziewczyn, jakie studia wybrać? Szkolenia, warto?
ODPOWIEDZ
Gralsson
Jestem tu nowa :)

Angielski, czy chiński?

Post autor: Gralsson »

W naukę, których języków obcych warto dziś zainwestować ?
Jula2406

Re: Angielski, czy chiński?

Post autor: Jula2406 »

Moim zdaniem język angielski jest bardziej rozpowszechnionym językiem. Można w wielu państwach się nim posługiwać.
Na Twoim miejscu inwestowałabym jednak w język angielski :)
Gralsson

Post autor: Gralsson »

Bardzo słuszna sugestia ;-) . Ale czy jego znajomość pozwoli odnaleźć się w dzisiejszych czasach na tak rozległym rynku pracy ? Może powinnam poszukać bardziej nietypowych rozwiązań jak na przykład język norweski czy chiński ? Są szkoły, gdzie obok popularnego niemieckiego czy rosyjskiego, uczniowie mogą zdecydować się na naukę chińskiego czy szwedzkiego. Czy warto? :?
Awatar użytkownika
mietka

Post autor: mietka »

W jakim regionie mieszkasz? Bo to jest tak, że w róznych miastach różnie szukają do pracy, na przykład tam gdzie przemysł i wkraczają jakieś niemieckie firmy, to szukają ludzi z niemieckim, tam gdzie, kropo to często jeszcze z francuskim. Musisz prześledzić rynek pracy w rejonie, w którym planujesz pracować.
Agateska

Post autor: Agateska »

Angielski to teraz podstawa i niestety jego znajomość nie robi już na nikim wrażenia. Jest praktycznie wymagany w wielu branżach. Chiński to nie tylko szansa na przyszłość, ale również atut na teraz. W Polsce już teraz można znaleźć wiele ofert pracy z chińskim właśnie, a jak jesteś otwarta na relokacje to można zmienić swoje życie o 180 stopni :) Wiem co mówię, znam japoński.
Misiowa55

Post autor: Misiowa55 »

Hmm...bardzo duży jest rozstrzał między angielskim znanym na całym świecie i uważanym za podstawę a chińskim, bardzo skomplikowanym językiem. A może hiszpański, włoski? Słyszałam też że rosyjski też dobrze znać :)
https://www.xtrf.eu/translation-software/
potworix

Post autor: potworix »

Powiem tak - angielski jest wszędzie i jesli juz jestes na dobrym poziomie, mozesz sie nauczyc. Jesli chcesz miec "fach" w reku to polecam nauke chinskiego albo sinologie. Brakuje filologow takiech mniej popularnych jezykow. A chińczyków jest mnóstwo i ogromnie dużo pracy jest z językiem chińskim. I to bardzo dobrze płatnej :)
komm

Post autor: komm »

Chiński to z pewnością ogromne wyzwanie, ale moim zdaniem warto bardziej, niż w angielski, który i tak wszyscy znają.
ATOM Comics - Wielka kolekcja komiksów Marvela sklep
karinos

Post autor: karinos »

Ja myślę, że podstawą jest na pewno angielski. W tym języku dogadasz się wszędzie.
Jeżeli szukasz kursu to zerknij do szkoły Speakingo to bardzo dobra szkoła online,
a do tego spokojnie możesz się sama uczyć w domu. Co do chińskiego też Ci się na pewno przyda
ale myślę, że bardziej do pracy będzie użyteczniejszy niż do dogadania się w świecie.
weronikax

Post autor: weronikax »

Zależy od Twoich ambicji, bo z pewnością na naukę języka chińskiego będziesz musiała poświęcić więcej czasu. Ja polecam angielski, uczę się już go 1,5 roku w szkole Berlitz i to był świetny wybór. Zajęcia bardzo mi się spodobały, więc chętnie na nie chodzę i już sporo umiem.
Mirelcia

Post autor: Mirelcia »

Jeśli chodzi o mnie to zdecydowanie język angielski :)
Zapraszamy do skorzystania z naszej szerokiej oferty, w której znajdziecie szeroki wybór zabawek najwyższej jakości.
Sklep internetowy AlaKoala.pl
Awatar użytkownika
Noni

Post autor: Noni »

Angielski jest juz taką podstawą, że troche wstyd nie znać go na takiej samej zasadzie jak polskiego.
agniesia

Post autor: agniesia »

moim zdaniem angielski, najczescie uzywany na calym siwecie i moge wam polecic lekcje z tutlo sa online, a wiec uczysz sie wtedy kiedy masz na to czas.
Weronaaa

Post autor: Weronaaa »

Nie wiem, dla większości to, ze większość ludzi posługuje się j. angielskim to pozytyw, ale na rynku pracy to nie jest już w sumie żaden większy wyczyn. lepiej jednak chyba iść w niemiecki, francuski, j. skandynawskie ewentualnie azjatyckie :)
Amela22
Miła Kobietka

Post autor: Amela22 »

Angielski tak czy inaczej na pewno warto znać! Ja właśnie niedawno zapisałam się na kurs online do tutlo i odświeżam z nimi swoje umiejętności;)
oleksik

Post autor: oleksik »

Angielski to dobre rozwiązanie. Jest znany w każdym kraju. Chiński póki co chyba nie jest aż tak bardzo potrzebny.
Nakata

Post autor: Nakata »

Zgodzę się, że angielski to kompletna podstawa i powinno się znać go przynajmniej na poziomie podstawowym, co nie zmienia faktu, że po opanowaniu tego języka na zadowalającym poziomie możesz podjąć się nauki chińskiego ;) Im więcej języków obcych znasz, tym lepiej dla Ciebie.
Wyciskarka Angel to sprzęt opierający się na innowacyjnej dwuślimakowej technologii ekstrakcji soków! Brzmi fascynująco? Tak jest!
Olkka
Miła Kobietka

Post autor: Olkka »

Angielski to w dzisiejszych czasach raczej podstawa ;) Ja właśnie niedawno zapisałam się na kurs do tutlo żeby odświeżyć sobie język bo już trochę pozapominałam..
Awatar użytkownika
alicja.m
Miła Kobietka

Post autor: alicja.m »

Angielski w dzisiejszych czasach, przynajmniej na poziomie B1 powinien być podstawą, dlatego zaczęłabym od niego. Chiński jest trudny, ale w sumie pozwala znaleźć naprawdę ciekawe oferty pracy. Także angielski - chiński - jakiś trzeci język i jest się ustawionym na całe życie :D.
Czysty Zysk - blog nie tylko o sprzątaniu
ShinyGirl
Miła Kobietka

Post autor: ShinyGirl »

Angielski to podstawa :) Ja bym też inwestowała w rosyjski i hiszpański.
AnitaT
Miła Kobietka

Post autor: AnitaT »

Również się zgadzam, angielski jest obecnie bardzo ważny. Sama od jakiegoś czasu odświeżam język z tutlo. Warto mieć taki komfort aby bez problemu móc się dogadać;)
marlennka

Post autor: marlennka »

U mnie wygrał angielski, przede wszystkim ze względu na to, że w większości firm raczej stawia na ten język. Duże postępy poczyniłam dzięki kursowi w tutlo
JuliaBed
Miła Kobietka

Post autor: JuliaBed »

Tez postawiłam na angielski. chiński ogólnie jakoś do mnie nie przemawia. A co nauki, to potrzebowałam raczej odświeżenia języka, i tez skorzystałam z oferty tutlo. Chciałam się skupić głównie na rozmowie bo to z tym miałam lekkie problemy i się udało;)
Janinka
Miła Kobietka

Post autor: Janinka »

JuliaBed pisze:Tez postawiłam na angielski. chiński ogólnie jakoś do mnie nie przemawia. A co nauki, to potrzebowałam raczej odświeżenia języka, i tez skorzystałam z oferty tutlo. Chciałam się skupić głównie na rozmowie bo to z tym miałam lekkie problemy i się udało;)
Dla mnie angielski jest na pierwszym miejscu i również z polecenia znajomej wykupiłam kurs jezykowy na platformie Tutlo - jest to świetna opcja dla osób zapracowanych, w końcu sama decyduję kiedy, gdzie i z jakim lektorem chcę szlifować swoje umiejetności jezykowe :)
anna

Post autor: anna »

jak dla mnie angielski ostatnio zaszalłam i poszłam na kurs do angielskiej wioski, polecam fajna przygoda
ODPOWIEDZ