Angielski, czy chiński?
Angielski, czy chiński?
W naukę, których języków obcych warto dziś zainwestować ?
Re: Angielski, czy chiński?
Moim zdaniem język angielski jest bardziej rozpowszechnionym językiem. Można w wielu państwach się nim posługiwać.
Na Twoim miejscu inwestowałabym jednak w język angielski
Na Twoim miejscu inwestowałabym jednak w język angielski
Bardzo słuszna sugestia
. Ale czy jego znajomość pozwoli odnaleźć się w dzisiejszych czasach na tak rozległym rynku pracy ? Może powinnam poszukać bardziej nietypowych rozwiązań jak na przykład język norweski czy chiński ? Są szkoły, gdzie obok popularnego niemieckiego czy rosyjskiego, uczniowie mogą zdecydować się na naukę chińskiego czy szwedzkiego. Czy warto? 
W jakim regionie mieszkasz? Bo to jest tak, że w róznych miastach różnie szukają do pracy, na przykład tam gdzie przemysł i wkraczają jakieś niemieckie firmy, to szukają ludzi z niemieckim, tam gdzie, kropo to często jeszcze z francuskim. Musisz prześledzić rynek pracy w rejonie, w którym planujesz pracować.
-
Agateska
Angielski to teraz podstawa i niestety jego znajomość nie robi już na nikim wrażenia. Jest praktycznie wymagany w wielu branżach. Chiński to nie tylko szansa na przyszłość, ale również atut na teraz. W Polsce już teraz można znaleźć wiele ofert pracy z chińskim właśnie, a jak jesteś otwarta na relokacje to można zmienić swoje życie o 180 stopni
Wiem co mówię, znam japoński.
Hmm...bardzo duży jest rozstrzał między angielskim znanym na całym świecie i uważanym za podstawę a chińskim, bardzo skomplikowanym językiem. A może hiszpański, włoski? Słyszałam też że rosyjski też dobrze znać 
https://www.xtrf.eu/translation-software/
Powiem tak - angielski jest wszędzie i jesli juz jestes na dobrym poziomie, mozesz sie nauczyc. Jesli chcesz miec "fach" w reku to polecam nauke chinskiego albo sinologie. Brakuje filologow takiech mniej popularnych jezykow. A chińczyków jest mnóstwo i ogromnie dużo pracy jest z językiem chińskim. I to bardzo dobrze płatnej 
Chiński to z pewnością ogromne wyzwanie, ale moim zdaniem warto bardziej, niż w angielski, który i tak wszyscy znają.
ATOM Comics - Wielka kolekcja komiksów Marvela sklep
Ja myślę, że podstawą jest na pewno angielski. W tym języku dogadasz się wszędzie.
Jeżeli szukasz kursu to zerknij do szkoły Speakingo to bardzo dobra szkoła online,
a do tego spokojnie możesz się sama uczyć w domu. Co do chińskiego też Ci się na pewno przyda
ale myślę, że bardziej do pracy będzie użyteczniejszy niż do dogadania się w świecie.
Jeżeli szukasz kursu to zerknij do szkoły Speakingo to bardzo dobra szkoła online,
a do tego spokojnie możesz się sama uczyć w domu. Co do chińskiego też Ci się na pewno przyda
ale myślę, że bardziej do pracy będzie użyteczniejszy niż do dogadania się w świecie.
Zależy od Twoich ambicji, bo z pewnością na naukę języka chińskiego będziesz musiała poświęcić więcej czasu. Ja polecam angielski, uczę się już go 1,5 roku w szkole Berlitz i to był świetny wybór. Zajęcia bardzo mi się spodobały, więc chętnie na nie chodzę i już sporo umiem.
Jeśli chodzi o mnie to zdecydowanie język angielski 
Zapraszamy do skorzystania z naszej szerokiej oferty, w której znajdziecie szeroki wybór zabawek najwyższej jakości.
Sklep internetowy AlaKoala.pl
Sklep internetowy AlaKoala.pl
Angielski jest juz taką podstawą, że troche wstyd nie znać go na takiej samej zasadzie jak polskiego.
moim zdaniem angielski, najczescie uzywany na calym siwecie i moge wam polecic lekcje z tutlo sa online, a wiec uczysz sie wtedy kiedy masz na to czas.
Nie wiem, dla większości to, ze większość ludzi posługuje się j. angielskim to pozytyw, ale na rynku pracy to nie jest już w sumie żaden większy wyczyn. lepiej jednak chyba iść w niemiecki, francuski, j. skandynawskie ewentualnie azjatyckie 
Angielski tak czy inaczej na pewno warto znać! Ja właśnie niedawno zapisałam się na kurs online do tutlo i odświeżam z nimi swoje umiejętności;)
Angielski to dobre rozwiązanie. Jest znany w każdym kraju. Chiński póki co chyba nie jest aż tak bardzo potrzebny.
Zgodzę się, że angielski to kompletna podstawa i powinno się znać go przynajmniej na poziomie podstawowym, co nie zmienia faktu, że po opanowaniu tego języka na zadowalającym poziomie możesz podjąć się nauki chińskiego
Im więcej języków obcych znasz, tym lepiej dla Ciebie.
Wyciskarka Angel to sprzęt opierający się na innowacyjnej dwuślimakowej technologii ekstrakcji soków! Brzmi fascynująco? Tak jest!
Angielski to w dzisiejszych czasach raczej podstawa
Ja właśnie niedawno zapisałam się na kurs do tutlo żeby odświeżyć sobie język bo już trochę pozapominałam..
Angielski w dzisiejszych czasach, przynajmniej na poziomie B1 powinien być podstawą, dlatego zaczęłabym od niego. Chiński jest trudny, ale w sumie pozwala znaleźć naprawdę ciekawe oferty pracy. Także angielski - chiński - jakiś trzeci język i jest się ustawionym na całe życie
.
Czysty Zysk - blog nie tylko o sprzątaniu
Angielski to podstawa
Ja bym też inwestowała w rosyjski i hiszpański.
Również się zgadzam, angielski jest obecnie bardzo ważny. Sama od jakiegoś czasu odświeżam język z tutlo. Warto mieć taki komfort aby bez problemu móc się dogadać;)
U mnie wygrał angielski, przede wszystkim ze względu na to, że w większości firm raczej stawia na ten język. Duże postępy poczyniłam dzięki kursowi w tutlo
Tez postawiłam na angielski. chiński ogólnie jakoś do mnie nie przemawia. A co nauki, to potrzebowałam raczej odświeżenia języka, i tez skorzystałam z oferty tutlo. Chciałam się skupić głównie na rozmowie bo to z tym miałam lekkie problemy i się udało;)
Dla mnie angielski jest na pierwszym miejscu i również z polecenia znajomej wykupiłam kurs jezykowy na platformie Tutlo - jest to świetna opcja dla osób zapracowanych, w końcu sama decyduję kiedy, gdzie i z jakim lektorem chcę szlifować swoje umiejetności jezykoweJuliaBed pisze:Tez postawiłam na angielski. chiński ogólnie jakoś do mnie nie przemawia. A co nauki, to potrzebowałam raczej odświeżenia języka, i tez skorzystałam z oferty tutlo. Chciałam się skupić głównie na rozmowie bo to z tym miałam lekkie problemy i się udało;)
jak dla mnie angielski ostatnio zaszalłam i poszłam na kurs do angielskiej wioski, polecam fajna przygoda