Czy to konsekwencje anoreksji...?

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
Misqa123
Miła Kobietka

Czy to konsekwencje anoreksji...?

Post autor: Misqa123 »

Jakieś 6 lat temu zachorowałam na anoreksję, chorowałam jakieś 3 lata. Leczyłam się z niej w zasadzie "na własną rękę", chodziłam do psychiatry, przyjmowałam leki, ale to za względu na depresję, która mi w tej chorobie towarzyszyła. Mimo, że minęło tyle czasu, wagę mam w tej chwili właściwą (ważę 54 kilo przy wzroście 163) i jem normalnie to jednak ciągle towarzyszą mi takie objawy jak:
- brak akceptacji własnej osoby,
- brzydzenie się własnego ciała ( nie lubię się dotykać i nie lubię być dotykana przez inne osoby, bo mam wrażenie, że wyczuwają po prostu mój tłuszcz),
- napady objadania, z którymi ciągle walczę (zwłaszcza, jeśli chodzi o słodycze, później często ćwiczę, jeśli "pozwolę sobie na zbyt wiele"),
- miewanie czasem wyrzutów sumienia, jedząc coś (myślę sobie wtedy, że przecież taka gruba świnia ze mnie, więc jak mogę jeszcze to jeść...)
- odczuwanie lęku, gdy ktoś nakłada mi posiłki (zwykle robię to sama, bo boję się, że ktoś nałoży mi więcej niż bym chciała),
- porównywanie ciała z innymi osobami (gdy ktoś jest chudszy ode mnie, czuję się gorsza),
- momenty załamania, chęć powrotu do chudej sylwetki szczególnie w trudnych chwilach.
Może jest tu ktoś, kto zmagał się z tą chorobą, chciałabym wiedzieć, czy to są po prostu jej konsekwencje? Czy da się jakoś z tym walczyć?
Awatar użytkownika
aii
Gadatliwa Kobietka

Re: Czy to konsekwencje anoreksji...?

Post autor: aii »

Tak, z tego co napisałaś, to masz anoreksję, czyli jadłowstręt psychiczny. Udaj się do specjalisty. Ja nim nie jestem, ale po tym co tu przeczytałam, to jeżeli chcesz normalnie funkcjonować, to musisz się leczyć. To, co siedzi Ci w głowie, należy przestawić na odpowiednie tory. Sama rówież musisz tego chcieć. (:
Życzę zdrowia!
orientalna
Miła Kobietka

Post autor: orientalna »

Tu nawet nie chodzi o konkretnie anoreksję czy jej skutki, bo to nie są jej skutki. To jest dalsza część choroby zwanej ED, zaburzeniami odżywiania. Objadanie się może byc zakwalifikowane zarówno jako zachowania bulimiczne jak i kompulsywne objadanie się. Sama farmakologia tu nie wystarczy, polecam psychoterapię indywidualną.
Obrazek
roxxy681
Miła Kobietka

Post autor: roxxy681 »

To nie są konsekwencje tylko racze objawy choroby. Udaj się jak najszybciej na terapię, ale te zachowania nie znalazły znów odzwierciedlania w stanie fizycznym Twojego organizmu.
ODPOWIEDZ