czy mozna cwiczyc na rowerku stacjonarnym gdy sie ma chory k
czy mozna cwiczyc na rowerku stacjonarnym gdy sie ma chory k
Czesc, mam pytanie odnosnie domowych rowerkow stacjonarnych do cwiczen - czy sa dobre dla osob z chorym kregoslupem? od kilku lat cierpie na stale nawracajaca rwe kulszowa i co jakis czas mam rehabilitacje ale na nia zawsze trzeba dlugo czekac bo to na NFZ, a znajoma mi doradzila zebym sie sama rehabilitowala w domu np na takim rowerku cwiczeniowym. co o tym sadzicie? czy to mi nie zaszkodzi? i czy to wszystko jedno jaki rower kupie czy jakis specyficzny musi byc?
Re: czy mozna cwiczyc na rowerku stacjonarnym gdy sie ma cho
Raczej powinnas cwiczyc ale cwiczenia wzmacniajace kregoslup albo np pilates.
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
Ania_ABCfitness
- Jestem tu nowa :)
Witaj, przy tego typu schorzeniach zawsze warto zasięgnąć opinii lekarza prowadzącego. On zna Twoją historię choroby i będzie wiedział, czy trening na rowerku stacjonarnym jest dobrym pomysłem. Przeważnie brak przeciwwskazań dla tego typu aktywności. Na rowerku ćwiczą osoby w różnym wieku, w różnej kondycji, również w ramach rehabilitacji. Taki trening dobrze wpływa na zdrowie i samopoczucie: pozwala nie tylko na spalanie kalorii, ale również na poprawę krążenia, wydolności serca oraz płuc. Dla osób borykających się z bólami kręgosłupa szczególnie ważna jest postawa w czasie ćwiczeń. Należy dokładnie wyregulować siodełko i kierownicę, wygodnie oprzeć stopy o pedały i wyprostować sylwetkę. To bardzo ważne, jeżeli chcemy sobie pomóc, a nie zaszkodzić. Dobrze zaopatrzyć się w wygodny sprzęt, wyposażony w funkcje monitorowania takich parametrów, jak czas ćwiczeń, przebyty dystans czy puls. Ze swojej strony mogę polecić model Sapphire SG 911B Falcon. Cieszy się pozytywnymi opiniami kupujących, a przy tym efektywnie się prezentuje ze względu na swój nowoczesny design. Wyposażony jest w rolki transportowe, co bardzo ułatwia jego przemieszczanie, zwłaszcza, gdy należy oszczędzać kręgosłup. Na naszej stronie kupisz go w niższej cenie i otrzymasz aż 5-letnią gwarancję w systemie door-to-door.
Ekspert sklepu ABCfitness
http://www.abcfitness.pl/
http://www.abcfitness.pl/
a jak często nalezy cwiczyc na takim rowerku?
Oczywiście, że można ćwiczyć. Ja sama mam problem z kręgosłupem i nie raz jeździłam na rehabilitacje do szpitala, jednym z ćwiczeń była jazda na rowerku, choć w tym przypadku bardziej na biodra niż kręgosłup, jednak to drugie nie było żadnym przeciwwskazaniem
Myślę że tak, jednak nie kieruj się naszą opinią tylko skontaktuj się w tej sprawię z lekarzem 
ja mam dyskopatię i lekarz wręcz zalecił mi jazdę na rowerku
-
michalina90
- Fajna Kobietka
Moja mama ma chory kręgosłup ale to nie przeszkadza jej jeździć na rowerze, latem na zwykłym a zimą w domu na stacjonarnym. Jest bardzo zadowolona z efektów. Nic też jej nie dzieje się złego z tego powodu.
grywalizacja na http://sanitera.pl
to nie przeszkadza i co więcej jest wskazane
ćwiczenie tego typu można traktować jako lekką rehabilitację nawet.
informatyka warszawa studia
Myślę, że jak najbardziej. Chociaż ponoć najlepszy na kręgosłup jest basen.
Butik SELFIEROOM
Trzeba się skonsultować z lekarzem ale nie wydaje mi się żeby miał jakiekolwiek przeciwwskazania
Stacja kontroli pojazdów - Witkowicka54.pl