Czy interesujecie się ekologią?
Czy interesujecie się ekologią?
Mam nadzieję, że są wśród Was dziewczyny, które ekologią interesują się równie mocno co ja. Powstała ostatnimi czasy bardzo ciekawa akcja edukacyjna mająca na celu uświadamianie ludziom potrzeby oszczędzania wody. Znajdziecie ją pod adresem: ...
Jak to wygląda u Was w domu? Przywiązujecie wagę do oszczędzania wody? jeżeli tak, to robicie to z powodów ekoNOMICZNYCH czy ekoLOGICZNYCH?
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
Jak to wygląda u Was w domu? Przywiązujecie wagę do oszczędzania wody? jeżeli tak, to robicie to z powodów ekoNOMICZNYCH czy ekoLOGICZNYCH?
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
Re: Czy interesujecie się ekologią?
Oszczędzam wodę w domu oczywiście ze względów ekologicznych. Przecież te kilka złotych miesięcznie tak naprawdę nie robi. Fakt w skali roku oszczędność dochodzi do rzędu kilkuset złotych, ale mem wrażenie, że to słaba motywacja. Wydaje mi się, że najważniejsze jest to, żeby ludzie nabrali świadomości. trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że wody użytkowej jest co raz mniej i może jej w końcu zabraknąć.Mając tą świadomość dużo łatwiej jest zmotywować się do oszczędzania.
Chciałam dobrze, a wyszło jak zawsze...
zmywarka do naczyń, baterie do zlewu bez kurków, prysznic zamiast wanny... czy znamcie jakieś inne tricki?
zmywarka do naczyń, baterie do zlewu bez kurków, prysznic zamiast wanny... czy znamcie jakieś inne tricki?
-
matyldaaa
Ekologia jest dla mnie bardzo ważna. Hmm... najważniejsze to chyba zmiana nawyków, np. zakręcanie kranu z wodą jak się myje zęby, czy przy goleniu oraz wtedy, gdy człowiek mydli się podczas prysznicu. Istotne jest też mobilizowanie innych domowników, do oszczędzania wody. U mnie w domu dzieci korzystają z kubeczków do mycia zębów i uczę je, by zbędnie nie lać wody.
-
Zwariowana92
- Jestem tu nowa :)
Ja interesuję się ekologią głowinie ze względów zdrowotnych jem ekologiczną żywność
i naprawdę czuję się po niej o wiele lepiej przynajmniej nie truję się takim gównem jak fast foody i moja figura też jest w lepszym stanie polecam eco sklep ja kupuje w ecolivingstyle.pl przynajmniej tam jest najtaniej:D to tyle pamiętajcie ze jesteście tym co jecie a ja nie chce być tłustym hamburgerem 
-
Zorka
A owszem
, staram się stosować zasady eko zycia w domu, segreguję śmieci, staram się korzytsać z jak najmniej przetworzonej zywności, stosują naturalne środki czystości, kosmetyki BIO, chciałabym kiedyś zamontować kolektory słoneczne, żeby mieć tańszą i bardziej eko energie, albo korzystać ze zbiorników na deszczówkę - które pozwalają na wykorzystanie wody z opadów - na przykład jako wody do WC. No ale to na razie tylko plany - na razie zbieram fundusze na takie eko inwestycje.
-
MagdaLena30
Lubię ekologię, choć do fanatyzmu mi daleko. Ja dodatkowo kupuje dzieciom niektóre zabawki eko z kartonu, są naprawdę super. Dorzucam stronę ze zdjęciami http://tektoora.com/pl/Oferta/Swiat-dzi ... edukacyjne
Fajne te rzeczy z tektoory 
Ja zaczęłam od niedawna interesować się ekologią. Co prawda świata nie zbawię, ale staram się mądrzej robić zakupy,nie korzystać z plastikowych toreb,segregować śmieci.
Ja zaczęłam od niedawna interesować się ekologią. Co prawda świata nie zbawię, ale staram się mądrzej robić zakupy,nie korzystać z plastikowych toreb,segregować śmieci.
-
MagdaLena30
Ja również nie korzystam z plastikowych toreb i obowiązkowo segreguję śmieci. Bardzo też zwracam uwagę na nie marnowanie wody.
Ekologia to stan umysłu
A tak na poważnie, segreguję śmieci, staram się zużywać tylko tyle wody, ile potrzeba. Bardzo podobają mi się rzeczy wykonane ze "śmieci" - foliowych torebek, plastikowych butelek, wytłoczek do jajek... Wystarczy tylko spora dawka kreatywności i manualnych zdolności. Tutaj kilka przykładów, co można fajnego zrobić z plastikowych toreb: http://www.designrulz.com/product-desig ... ycles-day/ Fajne są siedziska i koszyki - z "niczego" powstaje praktyczna, przydatna rzecz. Trzeba tylko zgromadzić odpowiednią ilość "surowców" 
www.kuferart.pl Galeria Artystyczna - w dodatku mamy fantazję...
Bardzo fajne pomysły, a jakoś wcześniej nie mogłam trafić nigdzie na takie ekologiczne meble.
Ktoś może jeszcze szyje takie ekologiczne ubrania? W sensie z przetworzonych śmieci? Orientujecie się?
Ktoś może jeszcze szyje takie ekologiczne ubrania? W sensie z przetworzonych śmieci? Orientujecie się?
O ciuchach to nie słyszałam, ale widziałam fajną, ciekawą biżuterię z recyklingu. W internecie można znaleźć, chociaż raczej nie na polskich stronach.
I na polskich stronach można wiele takich odszukac
Sama osobiście znam jednego pana, zajmującego sie recyklingiem 
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
pomcia
Interesuję się ekoNOMIĄ i ekoLOGIĄ. I po wczorajszym spacerze stwierdzam, że skupy buteleek szkła to było coś, nie było problemu ze śmieciami w postaci porozrzucanych butelek w parkach. Wszystko od razu by zniknęło. A tak? Zupełnie bezsensowna polityka butelkow - pseudoekologiczna. Kupujesz butelkę zwrotną - 50gr. Oddajesz - z trudem 20gr. I w jaki sposób ten proces ma nauczyć społeczeństwo pro-ekologicznej postawy?
O marnowaniu i nadprodukcji jedzenia już nie wspomnę.
O marnowaniu i nadprodukcji jedzenia już nie wspomnę.
NO u nas mamy na przykład panele fotowoltaiczne. A zamontowała nam je firma Oze-Biomar. BArdzo dobrzy profesjonaliści
-
wiolettakraj
Pewnie, że tak. Ostatnio postawiłam na własny prąd z paneli fotowoltaicznych. Alians-oze.pl pomogli nam, zrobili instalację fotowoltaiczną w naszym domu. A i wsparli nas przy załatwianiu wszystkich formalności. Wszystko działa tak jak powinno.
Wow, ale super! Też zamontowaliśmy u siebie panele fotowoltaiczne (ale nam montowało sunergo z woj. wielkopolskiego, bo tu mieszkamy) i teraz namawiam teściów na takie panele. Są troche sceptycznie nastawieni, ale podziałam podziałam to też będą mieli - z mężem jesteśmy zachwyceni!wiolettakraj pisze:Pewnie, że tak. Ostatnio postawiłam na własny prąd z paneli fotowoltaicznych. Alians-oze.pl pomogli nam, zrobili instalację fotowoltaiczną w naszym domu. A i wsparli nas przy załatwianiu wszystkich formalności. Wszystko działa tak jak powinno.
My mamy panele już od jakiegoś roku i też jesteśmy z nich bardzo zadowoleni. Ich montaż choć dość kosztowny, przyniósł nam realne oszczędności i cała inwestycja dość szybko nam się zwróci. Jeśli też zastanawiacie się nad montażem panele fotowoltaicznych i szukacie dobrej firmy, która się wszystkim zajmie to skontaktujcie się z firmą Eco Voltaika. Działa ona na terenie całej Polski i już od 10 lat zajmują sie zagadnieniami z zakresu odnawialnych źródeł energii. Nam to właśnie Eco Voltaika, wykonała projekt oraz zamontowała panele. Pomogli nam także otrzymać dotacje. Instalacja działa bez zarzutu, mam program do jej monitorowania i w razie jakichkolwiek problemów mogę liczyć na wsparcie ekspertów.
Ja staram się korzystać z eko rozwiązań w domowym zaciszu. Pomijając już segregacje śmieci, która generalnie do łatwych nie należy to przygotowuję sama środki do czyszczenia. Na początku wydawało mi się to mega trudne, ale podkradłam kilka pomysłów od blogerów. Jeśli dopiero zaczynasz, to ta początek polecam ci taki bazowy wpis: blog.mirjan24.pl/eko-dom-czyli-porzadkujemy-salon-domowymi-sposobami. Z czasem możesz sobie rozbudowywać podane tam metody, ale for begginers idealne 
Ja od roku posiadam na swoim dachu instalację fotowoltaiczną udało nam się z mężem dotację i skorzystaliśmy z montaż paneli słonecznych. Jesteśmy teraz Eko 
-
Viktoria Ludowska
Zamówiłem generalne sprzątanie i byłem bardzo zadowolony.Ta firma działa szybko i sprawnie. Po prostu inteligentne dziewczyny https://otomistrz.pl/sprzatanie-mieszkan/zielona-gora/.
interesuję się i chcę jak najwięcej rozwiązań eko wprowadzać w swoim życiu, ostatnio staram się pozbywać niepotrzebnych rzeczy bo jednak mam naturę chomika
zastanawiam się co zrobić z dobrymi rzeczami, szkoda je wyrzucac, znalazłam coś takiego jak Box of hope boxofhope.pl wydaje się to fajnym sposobem żeby przekazać wartościowe przedmioty dalej żeby komuś służyły