Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
Kochane, badacie sobie same regularnie piersi
Temat mi się nasunął , ponieważ jak kiedyś wspominałam , niedawno wykryto raka piersi u mojej cioci. Dziś pojechała do szpitala i jutro będzie miała robioną operację.
Odkąd dowiedziałam się o tym , że ciocia sobie coś znalazła mam jakąś manię i za każdym razem w kąpieli się badam. Wcześniej nigdy do tego nie przykładałam wago bo myślałam , że mnie ten problem nie dotyczy. W rodzinie nigdy raków nie było. A teraz
A jak to jest u Was Badacie się by w razie czego wcześnie reagować
8 lat temu miałam usuniętego guza piersi! na szczęście nie był on złośliwy, ale wiem że badanie piersi jest koniecznością!! nie myślę tu tylko o samodzielnym sprawdzaniu czy wszystko jest ok i czy nic nie wyczuwamy, ale o tym aby przy każdej wizycie u ginekologa poprosić aby dokładnie zbadał nasze piersi, pachy!! Uwierzcie mi , to konieczność, ja w wieku 23 lat nie spodziewałam się że znajdę się na stole , myślałam że to problem kobiet po 50 roku życia, a teraz wiem że aby czuć się pewnie i bezpiecznie piersi należy regularnie badać od 18 do 99 roku życia!
moja mama sama sobie wykryła guzka. w szpitalu spędziła 3 dni. na szczęście guz był we wczesnym stadium i nie było żadnych komplikacji. ja sama rzadko badam sobie piersi. chyba wynika to z powodu iż za każdym razem wydaje mi się że mam ich strasznie wiele i sie strasznie denerwuje ale to są tylko gruczoły piersiowe. nie wiem jak to się powinno dokładnie samemu robić. czy może powinno się iść do jakiegoś konkretnego specjalisty?
u mnie w rodzinie niestety dużo osób umiera na raka, głównie rak skóry i płuc, cały czas zbieram się w sobie by zacząć regularne badania ale kończy się na myśleniu.
ginekolog...? hmm ... tyle razy byłam u ginekologa i nigdy mnie się nie spytał o piersi no i nigdy mi ich nie badał. to jak teraz będę miała następną wizytę to się wszystkiego dowiem.
Samobadanie piersi jest bardzo ważne i według mnie dobrze jest przynajmniej raz na rok wybrać się do onkologa, który profesjonalnie zbada biust. Nie ma co unikać takich badań, bo mogą być kluczowe dla naszego zdrowia.
Ja mam traumę z tym zwiazaną. Mając zaledwie 19 lat lekarz tak mnie nastraszył, że mam guzka, wysłał na usg na które czekalam prawie miesiąc umierając ze strachu, a później okazało się, że tam nic nie ma! Nie wiem czy to mądre z jego strony było, takie stwierdzenie, które wtedy w gabinecie usłyszałam: "nawet 16 latki mają raka". Od tej pory nigdy już nie poszłam na żadne usg i nie badałam piersi. Może to i nieodpowiedzialne, ale uważam, że nie zamierzam się niepotrzebnie stresować.
badanie piersi jest bardzo ważne to już wiem, i nawet zaczęłam sama się badać a powiedzcie mi co z badaniami cytologicznymi? robiłyście już? jak często powinno się przeprowadzać takie badania?
kurcze to są bardzo ważne kwestie zwłaszcza dla nas - kobiet, a strasznie się zaniedbujemy, mówię tu równiej o sobie, nie tylko o innych. ale ostatnio mnie tak coś tchnęło. treść zmieniona przez moderatora
Badam przynajmniej raz na miesiąc. Moja ciocia miała usuwaną pierś, a rak jest genetyczny, także pilnuję tego i dbam o siebie, bo to wkońcu chodzi o nasze zdrowie. A nic nas to nie kosztuje.
Nie trzeba być filozofem by kontrolować zmiany w piersiach, wystarczy raz w tygodniu podczas kąpieli czy smarowania ciała balsamem okrężnymi ruchami zbadać po kolei piersi czy np nie pojawiły się jakieś niepokojące bóle przy dotyku lub guzy. No i raz na jakich czas (najlepiej raz na rok) wizyta u specjalisty.
Temat jak najbardziej aktualny, bo październik jest miesiącem poświęconym rakowi piersi. Ostatnio przeczytałam artykuł o raku sutka http://tnij.org/nfj4 A co do samobadania to staram się to robić regularnie i raz na rok w gabinecie.