Cukinia na sto sposobów?

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
skylark

Cukinia na sto sposobów?

Post autor: skylark »

W tym roku założyłam z mamą ogródek, miało być w nim wszystko. Wyszło na to, że większość rzeczy zgniła bo było strasznie mokro. Za to cukinii, kabaczków było muuuultum.
Przez całe wakacje przerobiłyśmy chyba z tonę tego.

Często w kuchni korzystacie z tego warzywa? Jakie dania polecacie? Bo jeszcze trochę mi zostało i już nie wiem co mam z nią robić, a znudziło mi się ciągle to samo.

My z mamą zrobiłyśmy w słoiki dużo lecza na zimę,
smażyłyśmy plastry cukinii obtoczone w cieście naleśnikowym,
a ostatnio moja kumpela kazała mi zrobić placuszki z masy jak na naleśniki (trochę gęstszej), startej cukinii i startego sera żółtego, doprawione wyszło po prostu meeeega :)
czekoladowa

Re: Cukinia na sto sposobów?

Post autor: czekoladowa »

witam,
a mogłabyś podać dokładniejszy przepis tych placków z serem itp. ? bo też mam duzo cukini a ja wykorzystałam ją tylko do lecza na zimę, podobnie jak Ty, i wkrajam ja tez do robionego przeze mnie sosu do spaghetti... bardzo mnie ciekawią te placki;D
pozdrawiam
PS. Czekoladowa
gonzogg

Post autor: gonzogg »

Ja polecam placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Wychodzi coś naprawdę wartego uwagi. Jeśli ktoś placki jada - powinien spróbować :)
kasiape

Post autor: kasiape »

Jeszcze z grilla cukinia całkiem elegancko wychodzi ;)
Kolaboracja

Post autor: Kolaboracja »

A ja uwielbiam cukinię z patelni :) :cooking

•1 młoda cukinia
•1 ząbek czosnku
•4 łyzki stołowe oliwy z oliwek
•sos sojowy
•pieprz

Cukinię pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, plastry delikatnie nadkroić w kratkę (cztery linie), aby cukinia mogła wsiąknąć marynatę, ząbek czosnku wycisnąć lub bardzo drobniutko pokroić, połączyć z oliwą i sosem sojowym, najlepiej smakuje, jeżeli się doda więcej sosu niż oliwy. Marynata ma mieć kolor bardzo ciemny, plastry cukinii rozłożyć płytko na półmisku i polać marynatą (można to wykonać lyżka) zmieniać strony cukini, najlepiej zamarynowac cukinie ok. 1 lub 1/2 godz przed grillowaniem, w zimie smakuje także smakowicie z patelni z tą marynatą. Smacznego!
Awatar użytkownika
imloco
Extra Kobietka

Post autor: imloco »

Fajny przepis :D Łatwy i szybki, zrobie sobie chyba jutro na obiadek :D
Obrazek