Co z tymi oczkami?

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
czarna.orchidea
Jestem tu nowa :)

Co z tymi oczkami?

Post autor: czarna.orchidea »

Dziewczyny, jak pielęgnujecie oczka swoich dzieci? Położna polecała mi sól fizjologiczną, bo nie powoduje pieczenia i można używać od pierwszego dnia życia. Czy coś jeszcze powinnam robić? Może możecie polecić jakieś konkretne, sprawdzone produkty? Pomóżcie niedoświadczonej mamie!
iwonaa0

Re: Co z tymi oczkami?

Post autor: iwonaa0 »

Do pielęgnacji oczu niemowlaka powinno używać się tylko specjalnych, delikatnych i wyjałowionych gazików. Można używać sól fizjologiczną, ale przegotowana i ostudzona woda również jest odpowiednia. Czasem można przemywać oczy dziecka naparem z rumianku czy świetlika, ale trzeba pamiętać żeby ruchy były delikatne, a gazik musi być zmieniany dość często :)
www.wdobrychstosunkach.pl
klimatycznie

Post autor: klimatycznie »

My mieliśmy problem z ropieniem i używaliśmy unimer baby, można jej używać od pierwszego roku życia więc sprawdzi się nawet u noworodków. Dostaniesz ją bez problemu w aptece :)
KwitnieBez

Post autor: KwitnieBez »

Dzięki za rady :) ja jeszcze dodam, że jeśli chodzi o sól fizjologiczną to warto używać takiej, która jest sterylna, np. unimer baby, która jest pakowana w pojedyncze ampułki, dzięki czemu proces przemywania jest higieniczny.
ODPOWIEDZ