Co teraz?
Co teraz?
Dziewczyny mam dylemat, w którym nikt nie chce mi pomóc. Wiem, że to powinna być moja decyzja ale potrzebuje obiektywnych opinii.
Skończyłam licencjat, obronę mam 3 października i nie zdążę zapisać się na magisterkę. Pomyślałam, że zapiszę się na drugi licencjat i za rok na magisterkę i pociągnę 2 kierunki. Wiem że może być mi ciężko, to chyba kiepski pomysł, ale nie wiem...
Druga opcja to szukanie pracy i jakiś kurs weekendowy jednoroczny, a potem mgr.
Jestem na garnuszku u rodziców, mam 22 lata i z tego, co mi rodzice powiedzieli studiować mogłam tylko dlatego, że zajmuje się domem czyli robię dosłownie wszystko, a oni przychodzą na gotowe. Gotowanie, sprzątanie, pranie. Nawet głupiego kubka po kawie nie wyniosą do kuchni...
Z jednej strony mam dość i chciałabym się usamodzielnić, iść do pracy i wyprowadzić się do chłopaka. Z drugiej strony wiem, że na dwóch kierunkach na raz będzie mi ciężko (jeszcze z dbaniem o dom i spotykaniem się z chłopakiem), ale to zawsze więcej wykształcenia.
Co myślicie dziewczyny?
Bo ja zaczynam się dołować :/
Skończyłam licencjat, obronę mam 3 października i nie zdążę zapisać się na magisterkę. Pomyślałam, że zapiszę się na drugi licencjat i za rok na magisterkę i pociągnę 2 kierunki. Wiem że może być mi ciężko, to chyba kiepski pomysł, ale nie wiem...
Druga opcja to szukanie pracy i jakiś kurs weekendowy jednoroczny, a potem mgr.
Jestem na garnuszku u rodziców, mam 22 lata i z tego, co mi rodzice powiedzieli studiować mogłam tylko dlatego, że zajmuje się domem czyli robię dosłownie wszystko, a oni przychodzą na gotowe. Gotowanie, sprzątanie, pranie. Nawet głupiego kubka po kawie nie wyniosą do kuchni...
Z jednej strony mam dość i chciałabym się usamodzielnić, iść do pracy i wyprowadzić się do chłopaka. Z drugiej strony wiem, że na dwóch kierunkach na raz będzie mi ciężko (jeszcze z dbaniem o dom i spotykaniem się z chłopakiem), ale to zawsze więcej wykształcenia.
Co myślicie dziewczyny?
Bo ja zaczynam się dołować :/
Re: Co teraz?
Szczerze, na Twoim miejscu poszukała bym pracy, stażu by się usamodzielnić.
Magisterkę możesz zrobić za rok zaocznie, już sobie na nią zarabiając
Magisterkę możesz zrobić za rok zaocznie, już sobie na nią zarabiając
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Jestem tego samego zdania co moja poprzedniczka.
Z dwoma kierunkami i dodatkowo robiąc wszystko w domu może być Ci ciężko.
A może to właśnie dobry czas by się usamodzielnić. Zamieszkać z chłopakiem, rozejrzeć się za pracą.
Skoro już teraz zaczynasz się dołować, to dodatkowe obowiązki mogą tylko pogorszyć ten stan.
Z dwoma kierunkami i dodatkowo robiąc wszystko w domu może być Ci ciężko.
A może to właśnie dobry czas by się usamodzielnić. Zamieszkać z chłopakiem, rozejrzeć się za pracą.
Skoro już teraz zaczynasz się dołować, to dodatkowe obowiązki mogą tylko pogorszyć ten stan.
Ogarnij jeden kierunek i pracę 
Lepiej zrobić jeden kierunek dobrze. Dwa dyplomy nie poparte praktyką nie dają jakieś wielkiej przewagi na rynku pracy. Sprobój poszukać pracy związanej z kierunekiem jaki studiujesz. Jak ci sie uda, to po studiac magisterskich będziesz miała lepszy start w kariere. Możesz też udaćsię di PUP i spróbować zaąłtwi staż w jakieś firmie. Kasa nie duża, ale firmy zawsze chętnie takich stażystów biorą, bo dla nich to żaden koszt.
Poszukaj jakiejś pracy, która pozwoli Ci sie jeszcze uczyć. Wiem, to trudne, ale trzeba próbować.
- aneczka_brie
- Jestem tu nowa :)
Dwukierunkowców jest teraz cała masa. Zgadzam sie z dziewczynami - poszukaj pracy albo stażu, studia to najlepszy czas na rozpoczęcie kariery, później będzie głupio obudzić się z tytułem magistra bez pracy ani doświadczenia. Uwierz mi - jak wtedy zaczniesz szukać pracy, to się załamiesz
Moda, styl, trendy ...
Nie warto nawet robić magistra, wystarczy licencjat... ale zgadzam się przede wszystkim doświadczenie doświadczenie i doświadczenia 
http://www.studia-legnica.edu.pl/
zdecydowanie wolałabym usamodzielnić się od rodziców, bez przesady że traktują Cię jak służącą !
-
babunia123__
Nie zgodzę się, najczęściej dobrze zrobić magistra, gdyż dostaje się podwyżkę lub większą szansę dostania pracy
- MajkaSzczecin
Sądzę tak samo jak dziewczyny powyżej - samodzielność finansowa (choć w niewielkim stopniu) już dużo zmienia. Zawsze możesz wyjść z domu i sobie poradzisz. A będąc "przywiązaną" do rodziców niewidzialnym łańcuszkiem pt. kasa i utrzymanie, mają Cię w garści i nic nie zrobisz, będą mogli dyrygować Tobą jak chcą
tak jak piszą dziewczyny - na kolejny licencjat czy mgr zawsze będzie pora, dla każdej uczelni jesteś "klientem", więc zawsze Cię przygarną