Studia czy szkolenia?

Dział dla uczących się dziewczyn, jakie studia wybrać? Szkolenia, warto?
ODPOWIEDZ
apollo

Studia czy szkolenia?

Post autor: apollo »

Pytanie kierowane głównie do absolwentów uczelni wyższych. Czy w pracy jaką się zajmujecie Wasze studia cokolwiek wam dały?
a_gatka

Re: Studia czy szkolenia?

Post autor: a_gatka »

Mnie się przydały, choć nie pracuję w zawodzie. Studia, potem doszkalanie - człowiek całe życie się uczy. Nie sposób stać w miejscu, jeśli chcesz się rozwijać zawodowo. :)
apollo

A co konkretnie studiowałaś? Mnie się wydaje, że jeśli to nie jest prawo, medycyna, budownictwo i część innych kierunków, to zwyczajnie studia to będzie tylko 5 straconych lat. Wiadomo - będzie zabawa, ale co później z pracą?
Misiek

Post autor: Misiek »

To prawda. Mało kto pracuje w tym, co skończył na studiach. A jednak ci po szkoleniach pracują w zawodzie, bo zwyczajnie zajmowali się praktycznymi umiejętnościami, a nie durną teorią. Właśnie dlatego uważam, że studia po prostu nie mają sensu, no chyba że to faktycznie prawo i medycyna...
apollo

No właśnie - ta durna teoria, której pełno na studiach. Jakby nie wystarczyło tylko przeczytać samą książkę - nauka powinna opierać się na praktyce i tematach, które są przydatne normalnie w pracy. A w innej sytuacji po prostu absolutnie nie widzę w tym sensu.
forfy
Jestem tu nowa :)

Post autor: forfy »

Studia są moim zdaniem nieadekwatne do tego aby przystosować się później w życiu :)
http://www.ar-teraz.pl/torby.html
Misiek

Post autor: Misiek »

Ale u nas nie ma szans na to, aby na studiach uczyli fachowcy, bo zwyczajnie nie ma pod to wynagrodzeń.
Żeby przyciągnąć takiego fachowca trzeba kasy. Oni zazwyczaj uczą za konkretne pieniądze w firmach szkoleniowych.
apollo

forlfy - matko Boska, o co chodziło w Twoim wpisie? Reasumując - więcej potrafię po szkoleniach w New nails, niż moje koleżanki po studiach, ale nawet one same doskonale zdają sobie z tego sprawę. Gorzej, że człowiek jest mądry dopiero po szkodzie...
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

apollo pisze:forlfy - matko Boska, o co chodziło w Twoim wpisie?
Chodziło o pozostawienie linka w podpisie i zapomnienie o tym forum... ;)
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
apollo

No pewnie tak - może ponownie to zablokujcie. A wracając do tematu - teraz powinno się w takich kwestiach edukować rodziców, tak aby zrozumieli, że wysyłając dzieci na bzdurne kierunki studiów tak na prawdę tracą ich czas.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Podpisów na chwile obecną nie ma jak zablokować
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
forfy

Post autor: forfy »

A właśnie, że nie.

po prostu ja byłam na studiach, ukończyłam je i uważam, że pójście tam było moją najgorszą decyzją w życiu
http://www.ar-teraz.pl/torby.html
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

W takim razie bardzo Ci współczujemy tych zmarnowanych lat i życzymy trafniejszych wyborów.
tamira
Super Gaduła

Post autor: tamira »

Jako "kształcona inaczej" pozwolę sobie na wrzucenie kamyczka do tego edukacyjnego ogrodu. Osobiście zawsze lubiłam się uczyć, ale tylko tego, co naprawdę mnie interesowało. Wbrew woli rodziców nie poszłam na studia, wybrałam szkołę pomaturalną i w tamże wyuczonym zawodzie przepracowałam ponad 10 lat. W miedzy czasie skończyłam studia zaoczne, bo tak nudziłam się na urlopie wychowawczym, że musiałam coś zrobić z nadmiarem wolnego czasu:-) A potem to już poszłooo i teraz mam kilka zawodów silnie udokumentowanych,łącznie z ostatnią "podyplomówką", którą skończyłam w tym roku. Wielokierunkowe wykształcenie pozwoliło mi gwizdać na wszelakie "zwolnienia grupowe",redukcje etatów i bezrobocie, a nabyta wiedza teoretyczna w połączeniu z doświadczeniem daje mi poczucie, że pomimo wieku jestem coś warta na rynku pracy.
Natomiast nie jestem zwolenniczką obowiązkowego wyższego wykształcenia dla wszystkich. Mechanik samochodowy czy ślusarz nie musi kończyć studiów żeby być dobrym fachowcem i godziwie zarabiać na ten "kieliszek chleba" ;-)
Córka znajomych chciała po maturze iść na prawo, jej ojciec uparł się, że ma skończyć politechnikę, po ciężkich starciach i bojach osiągnęli consensus i córka skończyła ekonomię na AE w Poznaniu. Efekt - jest teraz księgową z tytułem magistra, która serdecznie nie cierpi tego, co robi...
Jak to mawiali starożytni Chińczycy: rób to, co lubisz, a nie będziesz musiał pracować... :)
Obrazek
Wiosna, wiosna! Wiosna, ach to ty!
tchnb

Post autor: tchnb »

forfy pisze:Studia są moim zdaniem nieadekwatne do tego aby przystosować się później w życiu :)

Chodzi o to, że studia często nie przygotowują do pracy i taki student i tak musi się przebranżowić..
http://www.thermopomiar.com/termometry
ela.m

Post autor: ela.m »

Zdecydowanie szkolenia! Po studiach nie ma się nic oprócz tytułu który i tak nic nie daje!
http://www.risale.com.pl/
apollo

No właśnie - studia dają teorię. Zazwyczaj uczą na nich ludzie, którzy nie mają kompletnie doświadczenia w tym co robią, nie osiągnęli nic w danej branży, tylko przeczytali książki. Czego zatem są w stanie nauczyć?
frontnow

Post autor: frontnow »

Żeby coś zrobić w praktyce trzeba mieć znajomość teorii. Studia dają wiedzę, a jak ją wykorzystamy to zależy od nas. Dlatego myślę, że studia jak najbardziej a do tego różne kursy, które dadzą podstawy innych umiejętności.
kasia811

Post autor: kasia811 »

Gdybym nie studiowała, choć była to ciężka decyzja, nie pracowałabym w tym zawodzie w jakim pracuje ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
tinacleo
Miła Kobietka

Post autor: tinacleo »

na pewno tytuł magistra pomaga bardziej aniżeli ukończenie paru kursów. W kursach zawsze można uczestniczyć w trakcie studiów :)
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Ale w obecnych czasach nic nam nie da mgr bez praktyki
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
danusia01

Post autor: danusia01 »

Studia się przydają, ale jest niewiele kierunków, po których praca całkowicie bazuje na wiedzy, zdobytej na studiach. Przykładem takich studiów jest medycyna i prawo. Absolwenci tych kierunków będą wykorzystywać swoją wiedzę z uczelni na co dzień. A przy innych kierunkach to już tak nie wygląda.
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Jest masa kierunków technicznych, których absolwenci wykorzystują w praktyce wiedzę teoretyczną.
Nienasycona

Post autor: Nienasycona »

Zdecydowanie kursy i szkolenia. Czasem bardzo żałuję, że poszłam na studia, które nic mi nie dały i zabrały czas, który mogłam poświęcić na zdobywanie doświadczenia zawodowego.
apollo

czarna - a dasz konkretne przykłady? I później pokaż jaka część tych studentów pracuje w zawodzie. W Polsce na każdym kierunku mamy zdecydowane przeładowanie ilością studentów.
ODPOWIEDZ