co na sylwestra?
-
katarzyna13041993
co na sylwestra?
Dziewczyny razem z moim facetem robimy sylwestra w domu.. I będą znajomi. Jakie dania robicie w sylwestra.. ? bo ją nie mam żadnego pomysłu.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Re: co na sylwestra?
SLEDZIE REGINY
1 kg. solonych płatów sledziowych
4 cebule
1 szkl. oleju sojowego
10 dkg. rodzynek
2 łyzki cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub łyzeczka soku z cytryny
15 dkg. koncentratu pomidorowego
sledzie wymoczyc, pokroic w dzwonki. Rozgrzac olej i zeszklic cepule pokrojona w drobna kostke. dodac przecier sko z cytryny a na koncu namoczone rodzynki , zagotowac . Sos ostudzic . Na półmisku układac sledzie polac sosem
RYBA PO GRECKU
1 kg. filetow rybnych
zrobic ciasto nalesnikowe , filety pokroic na kawałki ,maczac w ciescie , smazyc i ułozyc na połmisku
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórkow konserwowych
pokroic w kostke , posypac połmisek z rybami
SOS
5 cebul
2 słoiczki przecieru pomidorowego
1,1/2 szkl. wody
4 łyzki octu
6 łyzek cukru
1 ketchup
3 łyzki wegety
cebule podsmazyc , dodac pozostałe składniki , zagotowac , polac ciepłym sosem ryby
SMACZNEGO
1 kg. solonych płatów sledziowych
4 cebule
1 szkl. oleju sojowego
10 dkg. rodzynek
2 łyzki cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub łyzeczka soku z cytryny
15 dkg. koncentratu pomidorowego
sledzie wymoczyc, pokroic w dzwonki. Rozgrzac olej i zeszklic cepule pokrojona w drobna kostke. dodac przecier sko z cytryny a na koncu namoczone rodzynki , zagotowac . Sos ostudzic . Na półmisku układac sledzie polac sosem
RYBA PO GRECKU
1 kg. filetow rybnych
zrobic ciasto nalesnikowe , filety pokroic na kawałki ,maczac w ciescie , smazyc i ułozyc na połmisku
1 słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórkow konserwowych
pokroic w kostke , posypac połmisek z rybami
SOS
5 cebul
2 słoiczki przecieru pomidorowego
1,1/2 szkl. wody
4 łyzki octu
6 łyzek cukru
1 ketchup
3 łyzki wegety
cebule podsmazyc , dodac pozostałe składniki , zagotowac , polac ciepłym sosem ryby
SMACZNEGO
-
katarzyna13041993
Dziękuję Elżbietka.
. Napewno zrobię.
a macie jeszcze inny pomysły?
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
a co jeszcz by cie interesowało , mam cos jeszcze na ciepło raczki z parowek i pieczarkami itp
Ja polecałabym głównie przystawki, najlepiej trochę wykwintniej niż zazwyczaj. Może poszalej z łososiem wędzonym, ten nadaje się do wszelkiego rodzaju krakersów i kanapeczek - http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-sma ... zony-tesco
tam niżej masz też ciekawe przepisy. Próbowałam tej sałatki z pomidorkami koktajlowymi, całkiem niezła.
Poza tym przydałoby się jakieś ciepłe danie, przynajmniej jedno. Może tak najprościej spaghetti po neapolitańsku, tj. czosnek rozpuszczony na maśle i oliwie, do tego przecier pomidorowy, świeża bazylia i pietruszka. Będzie najlepsze, jak wymieszasz cały ugotowany wcześniej makaron w garze z sosem. Robi się szybko, a i łatwo przygotować dla większej ilości ludzi.
Ewentualnie ostatnio też posmakowało mi danie serwowane u znajomych (też dla sporej liczby osób), tylko nie przytoczę dokładnego przepisu, musiałabyś poszperać w sieci albo robić na wyczucie. Grillowany bakłażan, cukinia i pomidory bardzo intensywnie przyprawione. Do tego dodana feta i oddzielnie podane ciepłe bagietki polane oliwą, palce lizać!
tam niżej masz też ciekawe przepisy. Próbowałam tej sałatki z pomidorkami koktajlowymi, całkiem niezła.
Poza tym przydałoby się jakieś ciepłe danie, przynajmniej jedno. Może tak najprościej spaghetti po neapolitańsku, tj. czosnek rozpuszczony na maśle i oliwie, do tego przecier pomidorowy, świeża bazylia i pietruszka. Będzie najlepsze, jak wymieszasz cały ugotowany wcześniej makaron w garze z sosem. Robi się szybko, a i łatwo przygotować dla większej ilości ludzi.
Ewentualnie ostatnio też posmakowało mi danie serwowane u znajomych (też dla sporej liczby osób), tylko nie przytoczę dokładnego przepisu, musiałabyś poszperać w sieci albo robić na wyczucie. Grillowany bakłażan, cukinia i pomidory bardzo intensywnie przyprawione. Do tego dodana feta i oddzielnie podane ciepłe bagietki polane oliwą, palce lizać!
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
ja jestem zwolennikiem przepisow juz wyprobowanych bo tych ze stron internetowych nie mam przekonania . a czy łosos jest az tak wykwintna ryba mi akurat nie smakuje i nie podchodzi pod moj gust a czy danie jest bogate czy zwykle to nie ma znaczenia bo najwazniejsze jest aby było smaczne
Jeśli chodzi o przepisy z sieci, to ja się jakoś nie boję. Zwykle trafiam na jakąś stronę, próbuję ze 2-3 przepisy i jeśli wychodzi fajnie, to się na niej zadomawiam i próbuję kolejnych. Nie jest to jednak działanie bezkrytyczne, często traktuję te przepisy jako wskazówki bądź inspiracje.
Co do samego łososia, to jest to kwestia gustu. Dla mnie super smak i bardzo dużo możliwości do szaleństwa w kuchni, bo tak jak pisałam wyżej, sprawdza się idealnie w przystawkach, sałatkach, a także w daniach głównych.
Dla mnie też najważniejsze jest to, by było smaczne.
Co do samego łososia, to jest to kwestia gustu. Dla mnie super smak i bardzo dużo możliwości do szaleństwa w kuchni, bo tak jak pisałam wyżej, sprawdza się idealnie w przystawkach, sałatkach, a także w daniach głównych.
Tu trochę nie rozumiem. Chodzi Ci o to, że nie ma znaczenia, czy danie jest różnorodne?a czy danie jest bogate czy zwykle to nie ma znaczenia bo najwazniejsze jest aby było smaczne
Dla mnie też najważniejsze jest to, by było smaczne.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
tu jak zaznaczylas tez troche i gust ale tez i najwazniejszy smak . Moze tez dlatego ze akurat łosos mi nie przypadł do gustu mimo ze lubie ryby . Tak jak trafi sie na jakis fajny przepis czemu nie , warto eksperymentowac na tym tez sie uczymy a i tez mozna znalesc cos nowego i ciekawego
Ostatnio przeglądałam gazetkę Lidla i jest tam sporo przepisów na ciekawe przekąski. Chyba coś wykorzystam, ale dopiero w przyszłym roku, bo w tym nie gotuję - może Wam się przyda - gazetka jest na stronie.
Na sylwestra, na pewno nic ciężkostrawnego, co by nam goście wzdęć się nie nabawili. Proponuję koreczki, tradycyjne i nie np. z łososiem, szynką parmeńską, sałatki: grecka, z tuńczykiem, owocowa, rosołek nie zaszkodzi mieć pod ręką. Ale tak to jeszcze bardzo fajne są na takie imprezy tarty oraz coś na słodko.
-
reffina
Ja w sylwestra miłam okazję spróbować śuszonych śliwek zawiniętych w ser i bekon i lekko podpieczonych - pyssszne 
Znam te śliwki, bardzo lubię
Mi trafił się taki sylwester, na którym bardzo postarano się o menu. Tortille, sałatki z makaronem z zupek chińskich, z mięsem, muffinki, pierożki, cuda po prostu. I tak bardzo fajnie, bo bez tradycyjnych rzeczy typu koreczki, czy zwykłe śledziowe przystawki. Szkoda, że sylwester tylko raz w roku 
Ja miałam pierwszy raz okazję spróbować sałatkę z gyrosa. Kapitalna sprawa. Jeszcze bardzo smakowała mi rolada serowa, w której w środku były kotlety mielone 
szafa przesuwana
Sałatka gyros faktycznie bardzo smaczna, ale rolady serowe z kotletami mielonymi w środku? Przyznam, że brzmi to trochę dziwnie i ciężko strawnie.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
dziewczyny , dziewczyny . przepisy , przepisy . bo nam to nic nie da jak ktos cos jadl i bylo smaczne bo bez przepisu
Ja jestem na etapie pozyskiwania, więc jak tylko wyciągnę od znajomych, to napiszę