Ciąża w wieku 38 lat?
Re: Ciąża w wieku 38 lat?
no a czemu nie, ważen żeby mieć dobrego lekarza. Ja urodziłam pierwsze dziecko w wieku 35 lat i prowadził mnie dr Grzybowski z Boramedu - doskonały specjalista,świetnie mnie poprowadził!
Moja kuzynka urodziła dwójkę zdrowych, mądrych dzieciaków w późnym wieku - pierwszego w wieku 40 a drugiego w wieku 42 lat. Teraz ten wiek się przesuwa. Ważne by mieć wsparcie otoczenia i świetnego lekarza. No i dbać o siebie
Znakomicie! Dzięki wielkie za ciekawe porady w tym obszarze tematycznym, przydadzą się 
Jeśli na Boga nie zwraca się uwagi, sam sobie pójdzie.
Tylko że im później tym wzrasta ryzyko chorób genetycznych i nie tylko...babeczka pisze:Znam osobę, która zaszła w ciążę w wieku 50 lat.dlatego nie jest ważne ile kto ma lat,ważne,aby dziecko wychować.
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
anulka19999
- Jestem tu nowa :)
ciąza super w wieku 38 też super ważne żeby dzidzia była zdrowa i mama dobrze się odżywiaj jedz witaminy dobre witaminy moge ci polecić MULTIWITAMINA NORSK TANIA ALE DOBRA SUPER SKŁAD
zadbanie o siebie i swoje zdrowie przed ciązą w takim wieku jest szczególnie wazne, na pewno trzeba to skonsulować z lekarzem, ale warto zacząc od brania witamin dla ciężarnych, sama brałam mama dha premium, któraś mama juz zresztą o tych witaminach wspominała, to podstawowa sprawa przed ciążą i w trakcie niej, bo niestety ciężo samą dietą uzupełnić te wszystkie witaminy i minerąły
dzisiaj już chyba nie ma w tym nic dziwnego
ciąża w późniejszym czasie jest naturalną konsekwencją zmian społecznych, które dzieją się wokół nas
tak że - o ile zdrowie na to pozwala, uważam że jest jak najbardziej w porządku 
-
Angelika221
Moja koleżanka zaszła w pierwszą ciążę ( i póki co ostatnią) mając 40 lat. Życie tak jej się ułożyło że wcześniej nie miała z kim 
Teraz są szczęśliwi.
Ważne aby być pod opieką dobrego ginekologa.
Polecam LINK
Teraz są szczęśliwi.
Ważne aby być pod opieką dobrego ginekologa.
Polecam LINK
-
migotka123
Myślę, że 38 lat, to dobry wiek na drugie dziecko. Moja Babcia w tym wieku urodziła moją ciocię jako swoje czwarte dziecko. Jeśli masz jednak jakiekolwiek obawy, to może warto udać się do lekarza i poprosić o poradę. Może wykonaj sobie serie różnych badań, tak dla pewności że wszystko jest w porządku i że nie ma żadnych przeciwwskazań ku temu, by zdecydować się na drugie maleństwo.
live love laugh...
Ogólnie przed 40 nie widzę problemu. Inne czasy niż kiedyś i ogólnie jeśli człowiek dba o siebie, to jak najbardziej wskazana taka ciąża 
https://gepetto.com.pl/
Niedaleko mnie mieszka kobieta, która urodziła córkę mając lat 50. Córka już dorosła,pracujematka też czuje się wyśmienicie,ciągle Ją widuję idącą do sklepu. Dziecko to dar od Boga i nie ważne ile ma się lat. 
To nic strasznego. Wystarczy tylko o siebie dbać, nie przemęczać się i zdrowo odżywiać a wszystko będzie w porządku. Dobrze też zadbać o siebie po porodzie, tutaj może się przydać spray z motherlove, który przyspiesza gojenie i łagodzi ból i obrzęki.
-
Bogusia1959
Moim zdaniem każdy czas jest dobrym na macierzyństwo pod warunkiem, że kobieta tego chce. Jednak w szczególności w tym wieku warto zadbać o przeprowadzenie badań prenatalnych SPAM Ja dużo dowiedziałam się na przykład z artykułów tego typu. Jak znajdziesz 3 minutki to możesz zajrzeń. Może pojawią Ci się jakieś pytania, zawsze lepiej zadać je specjaliście, a na tym portalu to nic nie kosztujeKolorysia pisze:Co myślicie na temat ciąży w wieku 38 lat? cy to nie za późno? Proszę o komentarze. Dodam, że mam już córkę w wieku 12 lat
Ostatnio zmieniony sob paź 06, 2018 8:45 pm przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Powód: SPAM
-
monika_lzy
- Miła Kobietka
Moj kuzyn miał 2 dzieko przed 40 i myślę, że to całkiem ok.
catering dietetyczny Warszawa
-
lukaszglinek
Moja mama w takim wieku urodziła mojego brata - 14 lat temu to było oburzenie ludzi, że jak na starość można w ciąży być, a teraz to nawet w starszym wieku kobiety dopiero znajdują czas na 1 dziecko...
https://postawnasiebie.pl
Nie jestem już pierwszej młodości ale jaki to problem w dzisiejszych czasach? Mamy mnóstwo dostępnych badań i możliwości. Wiemy co robić ,czego nie, co jeść co nie , jaką dietę stosować , jakie leki do tego
-
barbaros.pio.70
- Miła Kobietka
Wiek raczej jeszcze nie ma aż takiego znaczenia. Ważny jest stan zdrowia.
Wek aktualnie aż takeigo znaczenia nie ma, ja planuję jeszce przed 40tką sobie przynajmniej jedno sprawić, znam wiele babek które koło 40tki się o pierwsze starały i maluchy są zdrowe, tylko trzeba pamiętać o witaminach, przygotować się dobrze, sporo się zmienio w ostatnich latach pod tym względem, nie tylko kwas foliowy jest zalecany ale też dha, witamina d3, magnez a nawert jod, co mnie najbardziej zdziwiło a tu się okazuje ze na układ nerwowy ma duży wpływ
Ja w ubiegłym miesiącu skończyłam 37 a we wrześniu urodziłam śliczną, zdrową córeczkę. Cóż z tego, że nie planowałam ciąży - los zdecydował za mnie i teraz mamy nasz mały błąd statystyczny - tak brałam tabletki. Mała ma 3 miesiące a my życia sobie bez nie nie wyobrażamy. 38 lat nie jest wiekiem starczym - tu liczy się stan zdrowia i nastawienie - takie moje zdanie
Znam osoby, ktore rodzily nawet po czterdziestce, wiec czemu nie?
Uważam, że to wspaniałe zajść w ciążę jeszcze w tym wieku. Niektórzy nie mają szansy w ogóle zajść w ciążę, nie zapominajmy o tym.
No na pewno ważne będą wtedy badania prenatalne. Dlatego jak coś polecam dr Rozmus-Warcholińską z Częstochowy, do której ja i moja siostra chodziłyśmy.
acha jeszcze jedno co mogłam powiedzieć w mojej poprzedniej wypowiedzi. Jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciązy wiedziałam, że muszę zacząć zażywać jakieś suplementy. No ale jakie jak tego jest w groma i jeszcze trochę na rynku. Podpytałam moją bratową farmacutkę a później skonsultowałam z lekarzem - brałam min Naturell Omega3 1000 - na prawidłowy rozwój serca, mózgu i wzroku dziecka
- sabinkaduchess
- Miła Kobietka
Jeśli chodzi o ciążę, to już jednak słuszny wiek, ale znajdź sobie jakiegoś super ginekologa w swoim mieście lub przyjmującego w miarę niedaleko, żeby dobrze poprowadził Twoją ciążę. Na pewno już teraz warto brać coś więcej niż tylko kwas foliowy, np. mama dha premium, a na pewno robić regularne badania.
Jak dla mnie 38 lat na dziecko to już bardzo późno. W takim wieku nie ma się już raczej ochoty na wygłupy, a potem to dziecko w wieku 20 lat będzie miało rodziców pod 60-tkę. Mojemu Wujkowi urodziło się dziecko jak miał 50 lat, a teraz ta córeczka idzie do zerówki, a on ma 56 lat
Oczywiście wszystko zależy od podejścia, jednak ponawiam moje zdanie - dziecko w wieku 38 lat to niezbyt dobry pomysł.
Czysty Zysk - blog nie tylko o sprzątaniu
Ja mam 34 i staram się o drugie dzieciątko, wyznaczam sobie dni płodne testerem owulacyjnym ze śliny w domu i u lekarza bo mam problemy z owulacją i tyle.