Chcę kupić małe zwierzątko

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
tusia25

Chcę kupić małe zwierzątko

Post autor: tusia25 »

Chcę kupić małe zwierzątko dla brata ma 9lat, myślicie że to dobry pomysł?? i jakiego zwierzaka kupić? królika czy chomika?? i na co zwrócić uwagę, jak się przygotować , co kupić oprócz klatki??
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Re: Chcę kupić małe zwierzątko

Post autor: mycha25 »

To zależy od tego czy chłopiec jest dość odpowiedzialny na to by mieć zwierzę i czy go czasem nie zamęczy ;) .Myślę że na początek chomik na początek byłby ok bo nie wymaga aż tyle uwagi.Trzeba mu oczywiście kupić jakąś klatkę lub akwarium,trociny,jedzenie,jakieś kółko do zabawy.Myślę że o szczegóły najlepiej spytać w zoologicznym ale według mnie chomik to dobry pomysł.
http://karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie/klik. Wystarczy codziennie kliknąć by nakarmić psiaka.
eiger
Jestem tu nowa :)

Post autor: eiger »

My od roku mamy kanarka, kupiliśmy gdy syn miał 2 latka. Mały jest zdrowy, mimo, że mąż obawiał się o alergię. Wspólnie sprzątamy, opiekujemy się.
tusia25

posiadanie zwierzaka uczy odpowiedzialności, ale z drugiej strony boje się żeby zwierzak nie ucierpiał:) myślę czy i sobie nie kupić... a co taki chomik je?? i czytałam gdzieś że lepiej z prywatnej hodowli brac zwierzaki niż z zoologicznego, wiecie coś na ten temat??
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Zacznę od tego że nie mam pojęcia gdzie i czy w ogóle są prywatne hodowle chomików :D .A jedzą one surowe warzywa(marchew,kapusta itd)i gotowe jedzonko z zoologicznego(takie tam ziarenka).Z chomikiem to jest tak że za bardzo nie można się z nim pobawić i z reguły jak się je wypuści to uciekają.Z drugiej strony nie ma tyle obowiązków i odpowiedzialności bo starczy sprzątać klatkę i dawać jeść a myślę że na pierwsze zwierzę to dobry wybór bo można sprawdzić jak dziecko się względem niego zachowuje i czy jest odpowiedzialne.
http://karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie/klik. Wystarczy codziennie kliknąć by nakarmić psiaka.
tusia25

jeśli chodzi o tą prywatną hodowlę, to miałam na myśli że ktoś kto ma ileś już chomiki i sam że tak powiem "wyhodował" małe:):)
czyli chomik, byłby spoko:) myślałam też o szczurze, ale chyba to nie bardzo pomysł...
a i ile utrzymanie takiego chomika kosztuje? takie jedzonko jak kupować to jakie?? chciałabym się zorientować w temacie, co i jak;P
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Niestety za bardzo nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć ile Cię wyjdzie utrzymanie bo już teraz nie znam cen ale paczka siana lub trocin kosztuje jakieś 4 zł ale nie wiem na ile Ci starczy bo to zależy jak często będzie trzeba mu sprzątać a karton jedzenia(chyba pół kg w nim jest)jakieś 6 zł.Wiadomo że chomik jakoś strasznie dużo nie je więc na jakiś czas starcza taki kartonik a poza tym jak już pisałam chomiki mogą jeść też warzywa ale to najlepiej spytać w zoologicznym jakie.
tusia25

ok dzięki za info, a co do pytań do sprzedawców to chyba jednak trzeba mieć albo jakiegoś znajomego albo takiego którego ktoś poleca...bo jako laik poszłam i spytałam o parę spraw i np od razu polecił mi pokarm Beaphar ( może ktoś wie tak na marginesie czy warto??) bo mają promocje i warto kupić nawet więcej....także tak naprawdę nie wiem czy to dobre, czy to tylko sposób na dobrą premię
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Tak naprawdę to te wszystkie ziarenka są mniej więcej takie same więc nie ma różnicy.Mi bardziej chodziło o to żeby się spytać jakie warzywa może taki chomik jeść bo chyba nie wszystkie,nie jestem pewna.Jak ja kiedyś miałam chomika to dawałam mu marchewkę,kapustę,sałatę,jabłko,ugotowane ziemniaki.I też dobrze by było gdyby taki chomiczek miał kółko do biegania jakby mu się nudziło ;)
milon

Post autor: milon »

Nie wiem ile masz lat ale jeżeli ty sama o chomiku nic nie wiesz i o innych zwierzątkach też nie to może warto przemyśleć ten zakup, bo jeżeli rodzice nie nauczyli was opieki nad zwierzętami to nie wiem czy ich posiadanie jest dobrym pomysłem. 9 latek to jeszcze dziecko i trzeba by mu pomóc w opiece nad zwierzęciem, obojętnie jakie by ono nie było. Każde trzeba nakarmic, posprzątać, zająć się nim.
Dzieckolandia_pl

Post autor: Dzieckolandia_pl »

Moim zdaniem to nie jest dobry pomysł. Każde zwierzątko wymaga opieki i towarzystwa,a jeżeli brat ma 9lat,to znając życie szybko mu się to znudzi i potraktuje to jako nową zabawkę.
tusia25

tak czy tak kupiłam małemu zwierzaka:) rodzice nauczyli nas dbania o każde stworzenie i brak ma juz zwierzaka miesiąc i dzielnie się nim opiekuje:) ja jestem z niego bardzo dumna, dzięki Messiemu (imię super wybrała swoją drogą;P) komp poszedł w odstawkę a brak zaczął sie interesować wszystkim co związane z nim. Sam (tata mu pomaga) mu własnie buduje nowe mieszkanko i cieszę się że mu kupiłam właśnie taki prezent.
Ja ile mam lat to nie istotne;) ale mieszkam już we własnym mieszkaniu (powiedzmy że własnym;P ) i wprowadził się do mnie króliś:) w sumie Stefana dostałam od znajomej, która wyjechała do pracy za granicę i muszę powiedzieć że o ile początkowo faktycznie było mi ciężko przyzwyczić się do nowego lokatora, tak teraz kiedy już się razem super "dogadujemy" nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby go nie było. A i pytanie odnoście tego beaphara - dajecie ich karmy swoim maluchom?? Bo ja chomikowi kupiłam roczny zapas, ale królik jadał wcześniej inna i nie wiem czy zostawać przy tamtej czy zmieniać??
ODPOWIEDZ