Atopowe zapalenie skóry
Re: Atopowe zapalenie skóry
Mam to od lat i nie ma na to sposobu, jestem alergikiem a alergenów wszystkich pozbyć się nie sposób, stosuję balsam Cethaphil a na ostrzejsze zmiany niestety maści sterydowe 
-
Marina
Mi już drugi raz w tym roku wyskakują drobne krosteczki na rękach - za pierwszym razem tylko na nadgarstku u lewej ręki, a kilka dni temu już na obu całych rękach. Zastanawiam się czy to nie to, choć po stosowaniu wapna i hydrocortusinum przechodzi.
-
promenadaslonca
No, choroba jest paskudna, więc trzeba się ratować jak kto może...
-
babsko
Ciekawe to urządzenie. Może rzeczywiście trzeba będzie skuć ściany, ale raz, a nie co roku...ireth pisze:Mnie też kazano założyć wentylacje i wyburzyć przy okazji pół domu, wiec sorry ale nie. Poczytam może coś o tym inventerze...
a czy któraś z Was słyszała o marce Decubal? to jakaś skandynawska firma, mają kremy specjalne właśnie na AZS, jakaś nowość, jestem ciekawa opinii, bo chciałabym sobie taki sprawić 
Mi pomogła zmiana diety. Okazało się, że mam dodatkowo uczulenie na gluten, więc wykluczyłam z jadłospisu zboża, pieczywo, makarony, słodycze. Z pielęgnacji, używam środków dla alergików, mydełka Alep. Leków nie biorę, bo działają tylko na czas ich brania, a sterydy sprawiły, że moja skóra jest cienka jak papier. Zmiana stylu życia pomogła mi się bronić przed AZS. Organizm trzeba wzmocnić, on ma się bronić sam, a nie chemią z apteki.
-
ireth
Dokładnie... raz a dobrze, a zarazem bez konieczności burzenia domu.babsko pisze:Ciekawe to urządzenie. Może rzeczywiście trzeba będzie skuć ściany, ale raz, a nie co roku...ireth pisze:Mnie też kazano założyć wentylacje i wyburzyć przy okazji pół domu, wiec sorry ale nie. Poczytam może coś o tym inventerze...
-
pstro
A co z opiniami, że ATZ i astma mają podłoże psychiczne? Ze to forma wyrażania gniewu, ale zwrócona na siebie samego?
Z tego co się orientuję to ma to związek ze stresem. Co do pielęgnacji, to czytałam ciekawy artykuł odnośnie kosmetyków i jednak prywatne testowanie kosmetyków nie wskazane. Podobno Botani dobre w przypadku AZS i łuszczycy ale nie mam potwierdzenia, bo nikt ze znajomych nie stosował.
Przetestujcie emulsje Cetaphil z serii dla dzieci z atopią, mojemu synkowi bardzo pomogło, nawet w tych "ciężko dostępnych miejscach" - sądziliśmy, że tego okresu nie doczekamy
jest delikatna i faktycznie skóra po myciu dość długo pozostaje nawilżona.
Swego czasu też szukałam informacji o atopowym zapaleniu skóry i pomogła mi ta strona: http://www.nazdrowiesposob.com/category ... HWwLa7laSo. Autorka sama choruje, dlatego wszystkie informacje są przetestowane. Warto zajrzeć 
Bardzo dziękuję za ciekawe materiały. Ale ja jednak pozostanę przy Cetaphilu. Wahałam się z początku czy mam go kupić, ale teraz nie żałuję.
Do tego wprowadziłam odpowiednią dietę 
-
pstro
Zmiana diety na pewno pomaga. I jak pisała któraś z dziewczyn, warto sprawdzić, czy nie ma innych alergii np na gluten. Warto zrobić ile się da, by nasze życie było lepsze.
Moja córcia ma azs i staramy się unikać kakao, cytrusów, ostrych dań, kwaśnych, do mycia uzywamy emolium, do smarowania lipikar baume ap, a w stanach zaostrzenia miejsca czerwone i rozdrapane smaruję protopikiem. Proszek jelp, ubrania bawełniane. Pozdrawiam
Ja również unikam cytrusów i ostrych dań. Do tego synka ubranka piorę w bardzo delikatnym proszku do prania, właśnie Jelp. 
-
paralotnia
Właśnie, gluten. I jeszcze niedawno gdzieś trafiłam coś o parazytach...Ponoć nie zdajemy sobie sprawy z różnych żyjątek w nas, a ich obecność objawia się zupełnie jak uczulenia.pstro pisze:Zmiana diety na pewno pomaga. I jak pisała któraś z dziewczyn, warto sprawdzić, czy nie ma innych alergii np na gluten. Warto zrobić ile się da, by nasze życie było lepsze.
-
awds
Atopia uważana jest obecnie za chorobę cywilizacyjną. Na początku XX wieku cierpiało na nią poniżej 1% społeczeństwa. Obecnie problem może dotyczyć aż jednej trzeciej ludności. W Polsce choroby o podłożu alergicznym spotyka się u co czwartego dziecka. Najwięcej nieprawidłowych reakcji organizmu na powszechnie występujące substancje pochodzi z narządów bezpośrednio kontaktujących się z alergenami, czyli układu oddechowego, przewodu pokarmowego i skóry.
-
roksanka
Ja wspomagająco przy azs polecałabym odpowiednią suplementację. W moim wypadku jest to omega-3 + odpowiednie witaminy. Omega-3 w ogóle jest moim zdaniem dobra na wszystko 
Kiedyś brałam tran i witaminy właśnie, ale tran średnio mi wchodził. Dlatego zaczęłam szukać i niedawno znalazłam omega regen (o tu można go kupić: http://sklep.flc-polska.pl/) - jest super bo ma wszystko to, co zawsze musiałam brać w kilku preparatach. I wreszcie nie muszę łykać tabletek - mam wszystko w jednej łyżeczce oleju.
Kiedyś brałam tran i witaminy właśnie, ale tran średnio mi wchodził. Dlatego zaczęłam szukać i niedawno znalazłam omega regen (o tu można go kupić: http://sklep.flc-polska.pl/) - jest super bo ma wszystko to, co zawsze musiałam brać w kilku preparatach. I wreszcie nie muszę łykać tabletek - mam wszystko w jednej łyżeczce oleju.
Mnie też na azs polecono ten omegaregen. Dokładny skład jest tutaj - http://flcpharma.pl/index.php/pl/omegar ... care#skład -warto się wczytać, bo jest moim zdaniem ciekawy. W każdym razie nie znalazłam czegoś podobnego nigdzie więcej. U mnie na pewno pomógł, bo nic innego nie zmieniałam, a odczuwam poprawę po kilku miesiącach stosowania. Po prostu regeneruje skórę - myślę, że to głównie zasługa tych kwasów tłuszczowych - bo równowaga lipidowa w organizmie jest bardzo ważna, a o tym często zapominamy. Wydaje nam się, że jak jemy nawet i niezbyt dużo, ale niezdrowo, to nic nam nie będzie - a tu jest dokładnie na odwrót - trzeba zapewnić swojemu organizmowi odpowiednie ilości tych zdrowych tłuszczy.
-
puderniczka
- Fajna Kobietka
sama walczę z atopowym zapaleniem skóry od lat. Grunt to odpowiednia pielęgnacja, u mnie wszelkie maści na receptę z czasem pogorszyły stan skóry, dlatego unikam jak ognia, fajnym zamiennikiem i moim ostatnim odkryciem jest krem Dermaveel, kupiłam kiedyś bez recepty. łagodzi swędzenie, napięcie skóry, zwalcza zaczerwienienie. Można stosować też u dzieci.
http://msadvertising.pl/
-
limonkanesti
A ja rodzicom zmagającym się z AZS u dzieci, polecam aplikację Dermaveel
To jest aplikacja na telefon, na androida dokładniej. Z takim śmiesznym kameleonkiem
Bardzo fajna, szczególnie dla małych marud 
-
limonkanesti
No niestety nas też dopadło to cholerstwo... My sobie radzimy na dwa sposoby i oba te sposoby są póki co bardzo (odpukać) skuteczne. Po pierwsze kąpiel w roztworze z sody oczyszczonej, a po drugie krem dermaveel. Oczywiście do tego trzeba dodać takie oczywiste kwestie jak nawilżanie skóry, zakaz kąpieli w bardzo gorącej wodzie itp 
Ja z tym borykam się od lat. Moje leczenie skupia się na stosowaniu odpowiednich kosmetyków i kontroli dermatologicznej.
-
Lunatyczka
- Jestem tu nowa :)
Ja również mam azs i jestem mamą dwójki dzieci z azs, w tym młodsze z bardzo ciężkim od pierwszych miesięcy życia. Korzystam z wielu aplikacji przy higienie młodszego dziecka aby zająć mu rączki podczas higieny by się nie drapało. Np ukladanki rysowanki na telefon czasem filmiki. Oraz z jednej bardzo mi pomocnej przy leczeniu swoim i dzieci, kontrolowaniu, podawaniu leków i smarowaniu. Jest to Dermaveel, ściągnęłam ja z google play, co ważne jest darmowa. Posiada kalendarz, do którego mogę wpisać zaplanowane wizyty dla naszej trójki, prowadzę dzienniczek podawanych leków gdzie budzik przypomina o ich aplikowaniu włącznie ze smarowaniem gdzie systematyczność w tym przypadku jest bardzo ważna. Nagrodą dla moich dzieciaczków są przygody kameleona Derka, z którym podróżują moje dzieci codziennie do innego kraju. Starsza czyta młodszemu teraz już prawie 4latkowi przygody zwierzaka, oglądają zdjęcia a po skończonej higienie i smarowaniu jest wspólna zabawa. Zabawa przez naukę np maski z Wenecji czy rolowanie w czystym kocu. To niektóre z nich jest 60 przygód i 60 zabaw integracyjnych wspomagających rozwój dziecka. Staram się używać do smarowania masła shea, do kąpieli mydło aleppo, na wydrapania srebro koloidalne, niestety ostatnio musielismy uzyc sterydu
Kremu dermaveel nie odważyłam się użyć ma w składzie wyciąg z kory leszczyny niestety syn ma na leszczynę olchę brzozę uczulenie:(
-
Tusia
Właśnie jakoś niedawno dowiedziałam się że AZS jest sprawą w dużej mierze genetyczną. Wcześniej nie miałam o tym pojęcia, dopóki córka siostry nie zaczęła mieć objawów. No i cóż skupia się na kąpieli młodej w odpowiednich kosmetykach - do kąpieli ma lipkar syndet taki żelowy krem do mycia i póki co wygląda to całkiem dobrze, co jakiś czas kontrolując sprawę u dermatologa oczywiście.