Antykoncepcja po urodzeniu dziecka
Re: Antykoncepcja po urodzeniu dziecka
Ja dziecka jeszcze nie mam
ale kto wie kiedy moje się pojawi
Na razie dbam o to, aby to odwlec. Natomiast moja koleżanka stosuje Limetic. Ktoś z Was stosuje? W sensie z mam 
Ja ogólnie jestem za racjonalnym planowaniem rodziny. Wydaje mi się, że warto po urodzeniu dziecka rozważyć antykoncepcję. Często zdarza się, że kobiety dość nieświadomie zachodzą szybko w kolejną ciążę. Organizm nie zdąży się nawet zregenerować. A przez to trudniej można znosić kolejną ciążę.
To prawda - moja koleżanka żyła w przekonaniu, że dopóki karmi, to nie zajdzie w ciąże i bach, po urodzeniu dziecka za 2 miesiące kolejna ciąża. A gdzie czas na to aby organizm sie przygotował na kolejne dziecko? Trzeba rozważyć dobrą metodę antykoncepcji, podczas karmienia nie można chyba brać tabletek ze względu na te dość duże ilości hormonów, ale po porodzie można założyć np. wkładkę hormonalną, która ma hormony działające miejscowo i można karmić.anett pisze:Ja ogólnie jestem za racjonalnym planowaniem rodziny. Wydaje mi się, że warto po urodzeniu dziecka rozważyć antykoncepcję. Często zdarza się, że kobiety dość nieświadomie zachodzą szybko w kolejną ciążę. Organizm nie zdąży się nawet zregenerować. A przez to trudniej można znosić kolejną ciążę.
Ale i tu i tu masz hormony 
ale prawda jest taka, że możesz stosować tabletki antykoncepcyjne, jednoskładnikowe
ale prawda jest taka, że możesz stosować tabletki antykoncepcyjne, jednoskładnikowe
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Tak, ale tutaj chodzi o estrogen, który zawierają tabletki. Wpływa on niekorzystnie na laktację, zmniejszając ją i może przenikać do pokarmu szkodząc dziecku. Hormony z tabletek przechodzą przez układ krwionośny, wątrobę. We wkładce jest tylko progesteron w niewielkiej dawce działający miejscowo.Hadassa pisze:Ale i tu i tu masz hormony
Np wspominane przez Chili limetic nie mają estrogenów 
dlatego mowa o jednoskładnikowych
dlatego mowa o jednoskładnikowych
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Jeśli nie zawierają, to faktycznie w takim wypadku chyba nie powinny szkodzić matce karmiącej. Jednak nie zmienia to faktu, że tabletki i tak mają większą dawkę hormonów, ktore przechodzą przez nasz układ krwionosny oraz wątrobe - a to powoduje duże obiążenie zwłaszcza dla wątroby. Wiem coś o tym z własnego doświadczenia niestety. Gdybym miała sie decydować teraz na antykoncpecje po ciąży,to pewnie postawiłabym na wkładkę.