Antykoncepcja po urodzeniu dziecka

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
natia 20150
Jestem tu nowa :)

Antykoncepcja po urodzeniu dziecka

Post autor: natia 20150 »

Cześć,

chciałabym skontaktować się z kobietami, które poddały się zabiegowi trwałej antykoncepcji już po urodzeniu dziecka.
Zależy mi przede wszystkim na szczerej rozmowie, gdyż sama zastanawiam się nad takim zabiegiem. Dlatego wszelkie rady mile widziane.
Będę wdzięczna za kontakt zarówno pań, które żałują, że to zrobiły, jak i takich, które uważają, że to najlepsza decyzja w ich życiu.

Odezwijcie się proszę na natia20150[małpka]gmail.[com]

Pozdrawiam.
kolasunia

Re: Antykoncepcja po urodzeniu dziecka

Post autor: kolasunia »

A co masz na myśli ???? jeżeli chodzi o trwałą antykoncepcję ? podwiązaniu jajników ???
Awatar użytkownika
Nosia
Fajna Kobietka

Post autor: Nosia »

a mnie interesuje antykoncepcja po urodzeniu dziecka, ale nie koniecznie trwała (tzn. nigdy nie rozważałam takiej operacji) czy możecie coś polecić?
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Ja też bym nie rozważała, bo nie ma sensu w życiu stawiać wszystkiego kategorycznie. Nie prościej sięgnąć po antykoncepcję dla kobiet karmiących, jeśli jesteś krótko po urodzeniu? Skąd tak radykalna decyzja?
Awatar użytkownika
tinacleo
Miła Kobietka

Post autor: tinacleo »

też chyba nie chciałabym tak stawiać sprawy kategorycznie... różnie się w życiu układa ! nie lepiej po prostu zdecydować się na tabletki antykoncepcyjne?
Awatar użytkownika
ruti
Miła Kobietka

Post autor: ruti »

jeśli jesteś pewna, to nie możemy Cię przekonywać, ale są też inne wyjścia, właśnie tabletki antyoncepcyjne, ze specjalnym przeznaczeniem dla kobiet karmiących, po ciąży, moja siostra bierze Limetic, dobrze się po nich czuje i ma pewność bezpieczeństwa dla dziecka:)
iwciaa
Fajna Kobietka

Post autor: iwciaa »

na pewno żadna kobieta po urodzeniu dziecka nie zamierza zachodzic w nastepna ciaze, a najskuteczniejsza metoda sa własnie tabletki. Idz do ginekologa a na pewno odpowiednio dobierze ci leki bezpieczne i takie które nie maja skutków ubocznych. Rozmawiaj z nim i żądaj bezpiecznych tabletek.
naporek

Post autor: naporek »

można jak najbardziej stosować, ale lepiej skonsultować się z ginekologiem
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Koleżanka po urodzeniu dziecka jedna miała plastry, inna zastrzyki.
Dużo pozytywnych opinii słyszałam też o jednoskładnikowych pigułkach (bo takie są wskazane przy karmieniu szczególnie) właśnie tych co wspominała Ruti
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Tusia

Post autor: Tusia »

Tabletki to myślę rozsądne rozwiązanie. Moja siostra brała limetic bo miała okazję wysłuchac dwóch koleżanek które po wcześniejszym porodzie nie zaczęły jeszcze miesiączkować a już zaszły w ciążę.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Prawda jest taka, że po porodzie można powiedzieć, że jakiś czas mamy naturalną ochronę przed kolejną ciążą
Ale warto jednak odpowiednio wcześniej jednak pomyśleć i pogadać z ginekologiem ;)
Awatar użytkownika
tinacleo
Miła Kobietka

właśnie, nie ma co porównywać składów tabletek nowej generacji z tymi starymi, są o wiele bardziej bezpieczne a i skutków ubocznych dają mniej
Tusia

A mimo wszystko nie należy traktowac okresu połogu jako pewnej naturalnej metody anykoncepcyjnej, to tak jakby mieć zaufanie do stosunku przerywanego. Jak moja siostra zapytała się mnie co myślę o takiej poporodowej antykoncepcji wyraziłam pełną aprobatę.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Owszem, nie ma co od razu zakładać że ta naturalna ochrona wystarczy.
Dlatego najlepiej jest o tym porozmawiać z ginekologiem
Poza tym każda z nas jest inna, i każda inaczej będzie reagować po porodzie
Tusia

No więc właśnie. Inne są poziomy hormonów, dlatego jedna zacznie miesiączkować po 5 miesiącach od czasu porodu inna po 7 miesiącach. I któż może wiedzieć kiedy już zaczyna się możliwość załodnienia... :?
Awatar użytkownika
Chilli
Fajna Kobietka

Post autor: Chilli »

Moja siostra po porodzie, jak karmiła piersią brała tabletki Limetic chyba. Pamiętam, że była bardzo zadowolona :) I sam ginekolog jej doradził te konkretnie.
Awatar użytkownika
tinacleo
Miła Kobietka

Ja to bym chyba miała opory, nie podejmowałabym takiego ryzyka i jednak chyba zdecydowałabym się na antykoncepcję hormonalną :)
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Chilli pisze:Moja siostra po porodzie, jak karmiła piersią brała tabletki Limetic chyba. Pamiętam, że była bardzo zadowolona :) I sam ginekolog jej doradził te konkretnie.
Możliwe, dużo kobiet je bierze

Tinacleo, no nie ma co ryzykować, tym bardziej kiedy nie chcemy od razu kolejnego dziecka...
Awatar użytkownika
ruti
Miła Kobietka

Post autor: ruti »

każdy lek musi przejść testy, więc jeśli mają potwierdzenie, że np. tak jak limetic nie jest przekazywany wraz z mlekiem dziecku, to czemu nie spróbować, moja siostra też je bierze:)
Awatar użytkownika
Stella
Miła Kobietka

Post autor: Stella »

to jest właśnie to - troska o małego człowieczka i myśl o tym aby póki co rodzeństwa nie zmajstrować :) - jeśli polecany jest przez lekarzy to znaczy, że musi być bezpieczny
envelop
Extra Kobietka

Post autor: envelop »

Ja sie wlasnie konkretnie zastanawiam jaka zastosowac. Zawsze bylam przeciwna tabletkom, nigdy nie bralam. A z drugiej str prezerwatyw odzwyczailismy sie uzywac... Bede musiala pogadac z gino co on uwaza, zobaczymy.
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą!
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
a potem pokona doświadczeniem..."

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Env, poczytaj o różnych metodach. Pogadaj z ginem.
To najlepsza droga.
Są wspominane tu tabltki jednoskładnikowe, są też zastrzyki.
Na pewno uda Ci się podjąć dobrą decyzję ;)
Awatar użytkownika
Pam_ela
Fajna Kobietka

Post autor: Pam_ela »

Po urodzeniu dziecka moim zdaniem dobra bedzie wkladka hormonalna. Po pierwsze nie musisz pamiętać o tabletkach, a po drugie zakłada sie raz na kilka lat,a jak zechce się zajsc w kolejna ciaze wyciągasz i mozna od razu próbować. Z tabletkami nie ma tak łatwo... sama brałam tabletki i po odstawieniu kilka miesięcy zajsc w ciaze nie mogę :/ moja siostra miała wkładkę hormonalną przez 2 lata wyjęla i niedługo później udało sie jej zajść w ciaze. Teraz po urodzeniu dziecka też załozyła wkładkę bodajże Levosert.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

No nie takie bodajże, bo skoro piszesz o niej w dwóch wątkach, to doskonale wiesz jak się nazywa. ;)

Wkładka może być ok, ale nie dla każdej kobiety - u mnie na przykład odpada. Poza tym źle bym się czuła z czymś obcym w środku.
Awatar użytkownika
Pam_ela
Fajna Kobietka

Post autor: Pam_ela »

a_gatka pisze:No nie takie bodajże, bo skoro piszesz o niej w dwóch wątkach, to doskonale wiesz jak się nazywa. ;)

Wkładka może być ok, ale nie dla każdej kobiety - u mnie na przykład odpada. Poza tym źle bym się czuła z czymś obcym w środku.
Ja stosowałam krążek dopochwowy i absolutnie nie czułam go w środku, a taka wkładka jest w macicy, więc w ogóle nie ma opcji żeby to czuć - chybże została źle założona, ale to się sprawdza usg czy wszystko jest ok. O Levosercie mówiła moja ginekolog i wyprowadziła z błędu, że jednak nie tylko po urodzeniu dziecka można taką wkładkę stosować, również w przypadkach kiedy się nie rodziło nie powinno być problemu.

A tak z ciekawości - jakie masz przeciwwskazania do wkładki?
ODPOWIEDZ