Tort ferrero rocherBiszkopt:
* 5 jajek
* 6 pełnych łyżek cukru
* 200 g mielonych orzechów laskowych
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
* 200 g miękkiego masła
* 200 g gorzkiej czekolady
* 5 kopiatych łyżek Nutelli
* 4 wafelki orzechowe "Góralki"
Polewa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 50 g mlecznej czekolady
* 1 łyżka masła
* 4 łyżki kremówki (36%)
Dekoracja:
* 12 pralinek Ferrero Rocher
Orzechy łączymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-7 minut) a następnie dodajemy orzechy. Ciasto delikatnie mieszamy dużą łyżką a następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (wykładamy tylko spód) o średnicy 22 cm. Pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach. Ciasto jest upieczone kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.
Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ma już temperaturę pokojową miksujemy ją z masłem i Nutellą. Na koniec do masy dodajemy drobno posiekane wafelki i od tej pory masę mieszamy już łyżką.
Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w tortownicy i wykładamy na nią całą masę i przykrywamy biszkoptem. Lekko dociskamy by wyrównać masę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by masa zastygła a następnie ciasto wyjmujemy z tortownicy, przekładamy na paterę i dekorujemy.
Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy od czasu do czasu. Kiedy czekolada i masło się roztopią i utworzą jednolitą polewę, pokrywamy nią ciasto. Zanim polewa zastygnie wierzch dekorujemy pralinkami i delikatnie wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa zastygnie w lodóce jest dośc twarda, dlatego ciasto najlepiej wyjąc z lodówki około 1,5 - 2 godziny przed podaniem by nabrało temperatury pokojowej. Wówczas i masa i biszkopty są miękkie, a ciasto rozpływa się w ustach.
Smacznego