Wielozadaniowe ciasto francuskie

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.

Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Hadassa » 1 lip 2014, o 14:05

Do czego używacie ??
Ja zazwyczaj kupuję gotowe ;) i używam do wielu rzeczy :

Np na słodko, z bananami i czekoladą
na obiad lub przekąskę z parówkami, cebulą i serem
ze szpinakiem i szynką
czy też na obiad, dając do środka rybę ze szpinakiem czy pierś z kurczaka z fetą

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Tygrys » 2 lip 2014, o 12:51

z brzoskwiniami lub z jabłkami - pychotka :)
Avatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła
 
Posty: 1249
Dołączył(a): 25 lut 2014, o 12:03

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Hadassa » 7 lip 2014, o 14:26

znalazłam coś takiego
i chyba będę próbować

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

jabłko 1 szt

rodzynki 2 łyżki

cynamon

twaróg mielony ok 100 g

cukier waniliowy 1 łyżka

1 jajko



Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić w małą kostkę. Włożyć do małego garnka. Dodać łyżkę wody i cynamon. Jeżeli lubimy słodkie jabłka to dodać łyżkę brązowego cukru- ja nie dodaję bo wolę kwaśniejsze. Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Dodać rodzynki i wymieszać.

Twaróg wymieszać w miseczce z łyżką cukru waniliowego.

Ciasto podzielić na prostokąty. Na końcu każdego z nich ułożyć twaróg i jabłka.

Jajko roztrzepać w miseczce i posmarować nim brzegi ciasta. Każdy prostokąt złożyć na połowę, tak aby przykryć nadzienie. Docisnąć na końcach palcem, tak aby dobrze się zlepiły. Na wierzchu każdego ciasteczka zrobić nacięcie. Posmarować jajkiem.

Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec ok 20 minut, tak aby ciasteczka się zrumieniły.

Ostudzić i można się zajadać.. najlepiej smakują na zimno także warto się powstrzymać i poczekać ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Tygrys » 8 lip 2014, o 07:16

ostatnio w programie Karola Okrasy widziałam gulasz zapieczony pod ciastem francuskim :)
Avatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła
 
Posty: 1249
Dołączył(a): 25 lut 2014, o 12:03

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Hadassa » 8 lip 2014, o 08:09

Hmm, jak dla mnie brzmi dziwnie ;)

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Tygrys » 8 lip 2014, o 08:23

ja tez się zdziwiłam jak zobaczyłam jak robi...ale może być ciekawe...
Avatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła
 
Posty: 1249
Dołączył(a): 25 lut 2014, o 12:03

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Hadassa » 8 lip 2014, o 08:48

Ale to co, potem ściąga ciasto?? Kroi je ?? czy jak to się podaje ??

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Tygrys » 8 lip 2014, o 09:40

robił z niego jakby pokrywkę na naczynie, ponacinał i zapiekł, i kroił razem z gulasze. Ale to był taki bardzo gęsty gulasz - w sumie bardziej mięso z dodatkami a sosu tyle co z mięsa.
Avatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła
 
Posty: 1249
Dołączył(a): 25 lut 2014, o 12:03

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Hadassa » 8 lip 2014, o 09:44

Hmm może być dobre

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Tygrys » 8 lip 2014, o 10:11

znalazłam przepis :)

Gulasz wołowy pod ciastem francuskim
Składniki:
• 1 kg wołowiny z udźca
• 5 łyżek mąki pszennej
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• ¼ główki białej kapusty
• 2 laski cynamonu
• 300 ml czerwonego wytrawnego wina
• 75 g masła
• 150 g świeżych lub rozmrożonych prawdziwków
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 1 jajo
• 2 łyżki mleka
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w gruba kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką, mieszamy. Następnie mięso obsmażamy na gorącej oliwie na brązowy kolor z każdej strony, przekładamy do miski.
2. Na tej samej oliwie smażymy do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek, po czym dodajemy liście kapusty pokrojone w większe kawałki. Kiedy kapusta lekko się poddusi dokładamy podsmażoną wołowinę, zalewamy winem, dopełniamy odrobina wody, tak by mięso było przykryte. Dusimy pod przykryciem przez minimum godzinę na wolnym ogniu.
3. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z sosu. Przygotowujemy ciemną zasmażką wedle przepisu: masło roztapiamy aż przybierze lekko brązowy kolor, dodajemy mąkę, mieszamy podsmażając aż zasmażka ładnie się „wysadzi”. Taka zasmażką zagęszczamy sos i z powrotem wkładamy do niego mięso. Dokładnie mieszamy.
4. Prawdziwki kroimy w większe kawałki i przesmażamy na gorącej oliwie, doprawiając solą.
5. Do żaroodpornego naczynia przekładamy mięso z kapustą, na wierzch układamy podsmażone grzyby, po czym studzimy cały gulasz.
6. Na ostudzony gulasz układamy blanszowane na oliwie liście kapusty, a całość przykrywamy płatem ciasta francuskiego, w którym wycinamy ozdobne otwory, tak by sos mógł parować. Ciasto smarujemy dokładnie jajem rozmąconym z mlekiem, by pięknie się rumieniło i błyszczało. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20 – 25 minut.
7. Upieczony gulasz kroimy w ładne kawałki z ciastem na wierzchu i układamy na talerzach.
Avatar użytkownika
Tygrys
Super Gaduła
 
Posty: 1249
Dołączył(a): 25 lut 2014, o 12:03

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Asiaa » 6 sie 2014, o 09:58

Ja ciasto francuskie robię z parówkami, serem żółtym i ketchupem.
Kroję na kwadraty na to plasterek sera, pół parówki i polewam lekko ketchupem.
Sklejam rogi na skos i do piekarnika.
Dzieciaki się zajadają
Avatar użytkownika
Asiaa
Fajna Kobietka
 
Posty: 108
Dołączył(a): 6 sie 2014, o 08:23

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez shaja » 29 sty 2017, o 18:15

Ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłam ciasto francuskie trochę to zajęło musze je lekko udoskonalić i wtedy będzie pyszne.
shaja
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 22
Dołączył(a): 27 sty 2017, o 19:44
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Hadassa » 29 sty 2017, o 19:06

Sama robiłaś całość ? Podziwiam, podobno trochę się właśnie namęczyć trzeba i nagnieść tego ciasta

.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Avatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka
 
Posty: 22168
Dołączył(a): 14 mar 2013, o 11:43

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez shaja » 29 sty 2017, o 21:25

Walkowania sporo ponad 2h ale parę poprawek po mojemu zrobię w przepisie i bd doskonale. Lubię piec zawsze coś wymysle.
shaja
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 22
Dołączył(a): 27 sty 2017, o 19:44
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez malami86 » 31 sty 2017, o 23:00

przewaznie na słodko do ciasteczek ale czasami tobie tez rybę zapiekaną z pieczarkami i szpinakiem ;) albo jakies miesne ciasteczka w foremkach do muffinek
Avatar użytkownika
malami86
Fajna Kobietka
 
Posty: 173
Dołączył(a): 22 gru 2016, o 14:59

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez Kalina88 » 31 lip 2018, o 21:51

Świetne przepisy. Zawsze chciałam umieć tak piec, ale naprawdę nic mi nie wychodzi. Zresztą jakoś nie bardzo sprawia mi to przyjemność. Ale już dawno się z tym pogodziłam i od jakiegoś czasu kupuję SPAM Może ich wypieki nie są najbardziej dietetyczne, ale za to bardzo smaczneSmile

Ostatnio edytowano 1 sie 2018, o 15:34 przez Jamelia, łącznie edytowano 1 raz
Powód: SPAM
Kalina88
Jestem tu nowa :)
 
Posty: 14
Dołączył(a): 14 lis 2017, o 17:34

Re: Wielozadaniowe ciasto francuskie

Postprzez espanka » 9 paź 2020, o 18:32

ja robię fajne palmiery cynamonowe z kakao, obowiązkowo decomorreno, dla mnie najlepsze :) przepis znajdziecie w necie, ale ogólnei trzeba ciasto francuskie, kakao, cynamon i cukier, sypkie składniki się miesza, posypuje ciasto i zwija tak jak palmiery
Avatar użytkownika
espanka
Fajna Kobietka
 
Posty: 125
Dołączył(a): 11 sie 2017, o 22:54
Pani Reklama


Zidentyfikowani użytkownicy: Brak zidentyfikowanych użytkowników