kawa

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
Hakiruono

Re: kawa

Post autor: Hakiruono »

general pisze:Najlepsza kawusia pod słońcem to rozpuszczalna - Nescafe z samego rana i świat wydaje się piękny.Czasami do tego jakieś ciacho... ale tylko czasami!!!
Nie absolutnie bez żadnego ciacha! I kawa bez cukru:-)
Jeanine
Jestem tu nowa :)

Post autor: Jeanine »

Ja kupiłam ostatnio DOuwe Egberts i jestem zaskoczona nie tyle kawą co... możliwością zwrotu pieniędzy za zakup - jeśli kawa nie smakowała wystarczy wypełnić formularz, napisać dlaczego i zwracają pieniądze za zakup. tu są szczegóły http://www.douwe-egberts.com.pl/Nie-smakowala.html Mi tam kawa nawet podeszła, ale co mi szkodzi spróbować ze zwrotem - co myślicie o takich obietnicach?
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Masjaa »

Ja lubię rozpuszczalną Jacobs Gold z mlekiem bez cukru i koniecznie ciacho do tego, jak kawa to tylko z czymś słodkim :) ale rano kawy nie piję , nie mam tak że muszę bo bez tego padam :)
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Post autor: mycha25 »

Kawa codziennie musi być!Właśnie piję pierwszą poranną kawkę :D .Dla mnie to nie żadna tam rozpuszczalna bo dla mnie to nie kawa.Piję zieloną Jacobs z dużą ilością śmietanki(najlepiej)lub mleka.Lubię też czasem wsypać do kawy troszkę cynamonu lub dołożyć ze dwie trzy łyżeczki takiego toffi jak jest do lodów.Jak dla mnie pycha :D
http://karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie/klik. Wystarczy codziennie kliknąć by nakarmić psiaka.
Awatar użytkownika
ania
Miła Kobietka

Post autor: ania »

ja codziennie rano kawka z mlekiem ....:) uwielbiam
mohito
Miła Kobietka

Post autor: mohito »

nie zaczynam dnia bez kawy :P mam wrażenie, że mój orgaznim zaczyna pracowac dopiero wtedy jak otrzyma odpowiednią ilość kawy ;) ostatnio próbowałam jakiejs marki, któej nie znam - oquendo, jesli lubicie kawę w ziarnach to polecam. fajny aromat ma i smak :)
pitipitu

Post autor: pitipitu »

no cóż, uzaleznienie od kawy bierze górę, i choc wiem, że to niezdrowe, to mocna czarna kawa, oczywiście słodka i niestety papieros musza być. wiem, że to niezdrowe, ale inaczej nie funkcjonuje. ktos mi poleci kawę która po zaparzeniu ma dobra cremę i ma lekko goryczkowy smak? :)
Foreseenothe

Post autor: Foreseenothe »

Ja ostatnio odkrylam cud mleka sojowego z kawą. Sprawia, że jest lżejsza i nie boli po niej brzuch ( jak dotad miałam ze zwyklym mlekiem). A z kaw- zdecydowanie carmel machiato.
Przepyszna kuchnia włoska - idealny smak na wakacje!
dzo

Post autor: dzo »

nigdy nie piłam mleka sojowego ;/ jak to w ogóle smakuje ??
olciak87

Post autor: olciak87 »

Na lato zdecydowanie najlepsza jest kawa z lodami w wersji ICE :))
kawa szczecin
Awatar użytkownika
witch
Fajna Kobietka

Post autor: witch »

dzo pisze:nigdy nie piłam mleka sojowego ;/ jak to w ogóle smakuje ??
:witch

Próbowałam śmietanki sojowej, nigdy więcej :?
Czas tracony z rozkoszą nie jest czasem zmarnowanym.

Obrazek
Awatar użytkownika
Hibiskus

Post autor: Hibiskus »

Mleko sojowe ma rację bytu gdy ktoś ma problemy z mlekiem, nie trawi go itp. A tak to mleko zwykłe jest nieporównywalnie lepsze, smaczniejsze. Dla mnie mleko sojowe to właściwie takie dziwne coś - nic specjalnego.
moje imię znaczy "czysta, bez skazy"
ptaszeczki

Post autor: ptaszeczki »

Jak kawa to tylko "czarna" tzn. sypana bez cukru. Wtedy doceniamy aromat z każdym łykiem no i te cudowną woń- oczywiście. Najlepiej smakuje z rana. Polecam typ: arabica.
Awatar użytkownika
Lidzia

Post autor: Lidzia »

Piłam kawę z mlekiem sojowym i smakuje trochę inaczej niż ze zwykłym, ale też jest dobra. Oczywiście próbowałam jej w kawiarni, ale zastanawiam się czy ekspresy do kawy Saeco co też mogą spieniać mleko sojowe robią taką samą w smaku kawę. To chyba bez znaczenia, co nie?

treść zmieniona przez moderatora

proszę nie spamować
Nie widziałam Cię już od miesiąca.

I nic. Jes­tem może bledsza,

Trochę śpiąca, trochę bar­dziej milcząca,

Lecz wi­dać można żyć bez powietrza.
KasiaG

Post autor: KasiaG »

Kawę nauczyłam się pić dopiero mając 25 lat i piję ją zawsze z mlekiem, zazwyczaj latte robioną przez mężusia z ekspresu (no cóż mnie się zbytnio nie chce jej robić bo to długo trwa, ale pić ją uwielbiam;) Poza tym kawa kojarzy mi się z chwilą relaksu i oddechu. Nie umiem jej pić w biegu. Natomiast kawa pita w pracy zazwyczaj mnie rozleniwiała więc piłam ją dopiero pod koniec "dniówki":D
Zorka

Post autor: Zorka »

Ja tez najbardziej lubię kawusię z ekspresu, hmmm, aż z tego wszytskiego pójdę sobie zrobić filizankę małej czarnej.
glamour

Przepis na smaczną kawę

Post autor: glamour »

Witam. Jakie są Wasze przepisy na smaczną kawę? Która Wam najbardziej smakuje i dlaczego? Stosujecie ekspresy, czy może zaparzacie kawę mieloną? A może kawa rozpuszczalna? Która jest najlepsza?
Avlo_pl

Post autor: Avlo_pl »

witch pisze:

Kawy z mlekiem sojowym nie piłam,ale mnie zaintrygowałyście;) szukam różnych zastępników zwykłego mleka, ponieważ nie toleruję laktozy,, i po nawet odrobince mam rewolucje jelitowe;(Wyszukałam na necie mleko firmy MEGGLE, które jest bez laktozy, dzięki temu mogę pić kawę z mlekiem, ponieważ sama czarna mi nie smakuje. Mój ulubiony przepis to kawa z cynamonem, cukrem waniliowym i imbirem, czasem dodaję odrobinę miodu lub kakao. Pyszne!
Zorka

Post autor: Zorka »

Avlo_pl pisze:
witch pisze:

Kawy z mlekiem sojowym nie piłam,ale mnie zaintrygowałyście;) szukam różnych zastępników zwykłego mleka, ponieważ nie toleruję laktozy,, i po nawet odrobince mam rewolucje jelitowe;(Wyszukałam na necie mleko firmy MEGGLE, które jest bez laktozy, dzięki temu mogę pić kawę z mlekiem, ponieważ sama czarna mi nie smakuje. Mój ulubiony przepis to kawa z cynamonem, cukrem waniliowym i imbirem, czasem dodaję odrobinę miodu lub kakao. Pyszne!
Podaj proszę przepis na taką kawusie, brzmi rewelacyjnie, już mam ochotę :)
golden_eye

Post autor: golden_eye »

Ja preferuję kawę z ekspresu, nie dość, że pyszna, to i najzdrowsza podobno. Najczęściej piję z cukrem i mlekiem, ale jak potrzebuję kopa, to wtedy mała czarna :). Moja ulubiona to Cellini Prestigio - 100% arabica, nie ma lepszej haha. Z cynamonem i syropem nigdy nie piłam, ale chętnie wypróbuję.
paula93

Post autor: paula93 »

tak, tak . koniecznie do śniadania kawa ! ;)
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

Ja lubie kawe w dużym kubku sypaną i z mlekiem a jeszcze wczesnie rano gdzie wszyscy spia a ja się nią delektuję
Awatar użytkownika
bajaderka
Miła Kobietka

Post autor: bajaderka »

I ten fantastyczny aromat, prawda? :) Naprawdę pobudza do życia.
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

tak a najlepiej w samotnosci i bez pospiech na luzie
Babeczkowa_ewa
Fajna Kobietka

Post autor: Babeczkowa_ewa »

Uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie dnia bez kubka tego "napoju bogów" ;) Kiedyś piłam tylko rozpuszczalną z mlekiem, ale ona nie potrafiła mnie postawić na nogi, po prostu była dobra w smaku :D Później przestawiłam się na świeżo mieloną, dźwięk młynka elektrycznego do dziś budzi pozostałych domowników, jeśli akurat mam rano ochotę na kawusię :diabel
Ostatnio poczytałam trochę o kawie i zaczęłam eksperymentować. Znaczenie ma nie tylko odmiana ziaren, ale także to, z jakiego obszaru uprawy pochodzą, jaki był wiek ich dojrzewania, a przy przygotowywaniu naparu liczy się też czas i temperatura parzenia... Wyczytałam, że najlepsza jest kawa nie tylko świeżo mielona, ale i świeżo palona. Niestety, taką znalazłam tylko w sklepie internetowym YouBean, więc czasami zamawiam w necie i później przez jakiś czas cieszymy się w domu tym kawowym luksusem ;-) Na co dzień jednak kupuję pierwszą lepszą kawę ziarnistą w hipermarketach, ale odczuwa się tę różnicę w smaku :(
ODPOWIEDZ