Zamrażanie pieniędzy

Piszemy tutaj o pracy, bądź też jej braku. Finanse, kobiecy biznes.
ODPOWIEDZ
Rebla
Miła Kobietka

Zamrażanie pieniędzy

Post autor: Rebla »

Proszę o rychła pomoc, otóż nie jestem zbyt bystrą dziewczyną, nic szybko mi nie przychodzi a chciałabym udowodnić mojemu chłopakowi że może na mnie liczyć w każdej dziedzinie. Ostatnio zwierzył mi się że ma dużo pieniędzy, ale jest strasznie rozrzutny. Miesięcznie dostaje ( podliczając wszystko - wliczam tu tak samo stypendium ze studiów ) ok 1800 zł. Chce zamrozić pieniążki w banku, ale tak aby miesięcznie miał nakaz wpłacenia ok 390 zł. Problem leży jednak w tym że ani on, ani ja się na tym nie znamy. Dlatego zwracam się z przeogromną prośbą do wszystkich którzy siedzą w tym temacie. Znają plusy i minusy takich kont. Proszę napisać mi wskazówki o co mogłabym się zapytać w banku, na co powinnam zwrócić szczególną uwagę i dlaczego. Jest mi wstyd iż pomimo mojego wieku (23 lata) nie znam się na tego typu rzeczach, a strasznie zależy mi by mój luby docenił moje starania...chciałabym żeby spojrzał na mnie z perspektywy kobiety zaradnej. Z góry dziękuję za wszelkie udzielone informacje.
perelka780

Re: Zamrażanie pieniędzy

Post autor: perelka780 »

;) oj kochana ja to chcialabym miec co zamrozic. ale jak co popytaj w bankach. 390 zl to na lokate troche za malo (chyba). ale w niektorych bankach sa konta oszczednosciowe gdzie mozna wplacac od 10-20 zk na m-c (PEKAO,SKOK) pozdrawiam
Awatar użytkownika
izzabel
Jestem tu nowa :)

Post autor: izzabel »

Niech założy dodatkowo konto oszczędzające i z tego drugiego (konta osobistego) na które są wpłaty należy ustawić stałe zlecenie przelewu (co miesiąc np. 15-tego) na konto oszczędzające.
Ja tak mam.
Awatar użytkownika
aga.ta
Miła Kobietka

Post autor: aga.ta »

u mnie sprawdza się takie konto: http://www.kasystefczyka.pl/strefa-mlod ... -krolewski i staram się odkładać, raz mniej, raz więcej, wiadomo, w zależności od miesiąca ;) przy możliwościach twojego chłopaka macie szansę na niezłe oszczędności.
oliwkazz

Post autor: oliwkazz »

Zgadzam się, regularne oszczędzanie w długiej perspektywie pomoże nam uzbierać pokaźną fortunę.
BabskieSprawy.pl
Administrator

Post autor: BabskieSprawy.pl »

Również polecam założenie konta oszczędnościowego, a konkretnie konta BGŻ Optima które założycie nie wychodząc z domu poprzez wypełnienie formularza tutaj. Konto to jest całkowicie bezpłatne, i dobrze oprocentowane.
pomcia

Post autor: pomcia »

A tutaj się zgodzę, niezłe to konto. Ale zamrażanie pieniędzy to nie jest dobry sposób na oszczędzanie, a w ogóle na pomnażanie. Pieniądze by miały znaczenie muszą pracować.
Awatar użytkownika
krokusss
Miła Kobietka

Post autor: krokusss »

Zastanów się najpierw, na jaki okres chcesz pieniądze zamrozić. poczytaj trochę o rodzajach lokat na początek SPAM
Byc może planujecie jakiś wydatek w najbliższych miesiącach to wówczas lepiej wybrać jakąś krótkoterminową lokatę. Istnieją jeszcze konta oszczędnościowe na dość korzystnych warunkach,gdzie można np. raz w miesiącu wybrać pieniądze bez utraty odesetek. Ja takie miałam w polbanku.
lenkxa

Post autor: lenkxa »

Ja mam takie konto, które daje mi możliwość bezpłatnej wypłaty w każdej chwili, kilka razy w miesiącu. Nigdy w życiu nie zamroziłabym pieniędzy. Tak naprawdę nikt z Nas nie wie, co będzie jutro...i czy pieniądze nie będą potrzebne.
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

Zamrażać można te nadwyżki finansowe, które mają służyć budowaniu bezpiecznej części swojego portfela inwestycyjnego. Czyli np. obligacje lub długoterminowe lokaty, ale tylko pod warunkiem korzystnego oprocentowania, o co w obecnej sytuacji bardzo trudno. Zatem faktycznie świetnym rozwiązaniem są konta oszczędnościowe, które gwarantują oprocentowanie porównywalne do większości lokat, a przy tym nie pozbawiają pieniędzy płynności.

Natomiast doskonale rozumiem osoby, które z obawy przed wydaniem kasy chciałyby ją zamrażać, a jednocześnie mieć dostęp do pewnej kwoty. Znam takich, którym pieniądze zwyczajnie przeciekają przez palce. Jednak czy są teraz takie konta dla dorosłych na rynku, to nie wiem (bo zapewne nie chodzi tu o możliwość ustanowienia samemu limitów, co w każdej chwili można zmienić).
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
nahhif

Post autor: nahhif »

Zamrażam wyłącznie małe kwoty. Lubię inwestować. Nie boję się zainwestować w kolejny biznes. Niestety moja kolejna inwestycja będzie wymagać niemałej inwestycji. Na początku odkładałam większość zarobionych pieniędzy na konto, z czasem założyłam pierwszą lokatę. Najważniejsze jest to aby nie podejmować zbyt ryzykownych decyzji i nie wydawać wszystkiego..
http://londres-comptable.fr/
Awatar użytkownika
pan_jan48

Post autor: pan_jan48 »

Pieniądze na inwestycje powinny pochodzić przede wszystkim z budżetu na inwestycje a nie ze wszystkich naszych oszczędności..
Wypożyczam replikę kabrioletu alfa romeo do ślubu - bardzo ładne, zabytkowe auto, kontakt na priv bądź na mojej stronie >> Kliknij tutaj
ODPOWIEDZ