Wspominki PRL
Wspominki PRL
Hej wszystkim
Dziś po raz enty obejrzałam film Miś i uśmiałam się jakbym to widziała po raz pierwszy... I tak mnie naszło na wspominki. Macie może jakieś ulubione wspomnienie rodem z komuny? Wiadomo, kartki, nic w sklepach, kolejki i masa absurdów. Ale ja na przykład najbardziej wspominam zapach pewexu...
A Wy?
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Re: Wspominki PRL
a ja to ze ludziom zyło sie lepiej bo mieli prace i mogli utrzymac swe rodziny . I bardzo bym chciała aby tamte czasy wrociły
Nie tęsknię za tymi czasami. Było szaro, buro, ponuro i nieciekawie.
O cenzurze , zniewoleniu , manipulacji i innych atrakcjach już nie wspomnę.
Było, minęło. Jest inaczej. Też jest trudno, ale nadal widzę pozytywy obecnych czasów.
PRL wspominam jako czas mego dzieciństwa,wczesnej młodości, ale również czas wielu absurdów.
Ilości czasu przestanego w kolejkach po podstawowe artykuły nie zwróci mi nikt.
O cenzurze , zniewoleniu , manipulacji i innych atrakcjach już nie wspomnę.
Było, minęło. Jest inaczej. Też jest trudno, ale nadal widzę pozytywy obecnych czasów.
PRL wspominam jako czas mego dzieciństwa,wczesnej młodości, ale również czas wielu absurdów.
Ilości czasu przestanego w kolejkach po podstawowe artykuły nie zwróci mi nikt.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Ja tez zyłam w tamtych czasach mimo mlodego wieku stalam w kolejkach .
Ale ludzie mieli prace , mogli sie leczyc dbano o szarego człowieka .
Dzis czlowiek to nikt szary zwykly niema praw i moze jedynie poszezyc szeregi osob bezdomnych bo to nam zapewnia wladza i wolnosc ktora mamy
Ale ludzie mieli prace , mogli sie leczyc dbano o szarego człowieka .
Dzis czlowiek to nikt szary zwykly niema praw i moze jedynie poszezyc szeregi osob bezdomnych bo to nam zapewnia wladza i wolnosc ktora mamy
ja także uwielbiam "Misia" chociaż nie ukrywam, ze trochę czasu zajęło mi przekonanie się do tego, ze ten film jest fajny, musiałam zwyczajnie dorosnąć
Wydaje mi się, że mimo wszystko dobrze wspominam te czasy, bo kojarzą mi się z dzieciństwem. A najmilej wspominam takie drobne elementy, jak na przykład te okropne kryształy na półkach, meblościanki, kredensy na wysoki połysk... Teraz to zupełny kicz 
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
to ze nie było w sklepach towarow to ze za wszystkim trzeba było stac w kolejce .
Czasy były lepsze dla zwykłego prostego czł,wieka bo go szanowano , a dzisiaj szary człowiek to nikt
Czasy były lepsze dla zwykłego prostego czł,wieka bo go szanowano , a dzisiaj szary człowiek to nikt
A ja pamiętam inne okropieństwo z tamtych czasów - http://inprl.pl/relikt/4054/ Chyba każdy miał wtedy taką fotkę 
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Ja nie nazekam i nazekac nie bede , solidarnosc wraz z walesa zniszczyli polske bo dzieki nim niem zakładow pracy nawet kamienie juz po nich nie pozostały , ludzie coraz w wiekszej nedzy zyja i nie ma zadnych perspektyw na lepsze jutro bo zniszcza ja doszczetnie
- malinka 61
- Kobietka Expert
Może nie było tak luksusowo jak teraz ale ludzie byli dla siebie bardziej życzliwi , nie było takiej zazdrości , nienawiści , ludzie potrafili się bawić , dzielić a teraz to każdy unika drugiego , cóż że na półkach pełno wszystkiego kiedy pracy brakuje , służba zdrowia kulej ita dalej by można wyliczać , pamiętam jak czekało się na święta bo były rzucane pachnące pomarańcza , szynka pachniała inaczej chleb był smaczny i wiele innych rzeczy , zostały wspomnienia 
Przy podejmowaniu decyzji, nie zważaj na innych, kieruj się głosem serca i własnym instynktem...

Masz rację Malinko, ja akurat mało pamiętam z tego okresu, wiem że mama mnie wysyłala w kolejkę za kawą, ja się swoje nastałam a wtedy dopiero rodzice przychodzili i mieli kolejkę zajętą... Dziadek chyba jako kombatant wojenny (a może tylko jako emeryt) kupował nam mięso i kielbasy na swoje kartki bo oni chyba mieli więcej, albo po prostu tyle nie potrzebowali.
A właśnie Święta pachniały pomarańczami, my siedzieliśmy pod choinką i czekaliśmy na prezenty i na.. pomarańcze bo to był wyjątek kiedy można było je zjeść. A teraz? Nie ma czegoś takiego z czym Święta tak naprawdę by się kojarzyły.... owszem, choinka itd ale własnie pomarańcze się wtedy najbardziej mi kojarzyły. No, nie wspomnę że wszyscy mieli takie same meble, talerze bo był tylko taki wzór.... Moi rodzice meble w kuchni mają do tej pory....
To tyle co pamiętam....
A właśnie Święta pachniały pomarańczami, my siedzieliśmy pod choinką i czekaliśmy na prezenty i na.. pomarańcze bo to był wyjątek kiedy można było je zjeść. A teraz? Nie ma czegoś takiego z czym Święta tak naprawdę by się kojarzyły.... owszem, choinka itd ale własnie pomarańcze się wtedy najbardziej mi kojarzyły. No, nie wspomnę że wszyscy mieli takie same meble, talerze bo był tylko taki wzór.... Moi rodzice meble w kuchni mają do tej pory....
To tyle co pamiętam....
- malinka 61
- Kobietka Expert
Masz rację , ludzie byli bardziej serdeczni dla siebie , bardziej się gościli , pomagali , spotykali się na festynach , nie było tej sztuczności , tego szpanu co teraz , zrobiło się bardzo smutno , jeden od drugiego stroni ,a_gatka pisze:Wtedy było jakoś tak bardziej... ludzko
Przy podejmowaniu decyzji, nie zważaj na innych, kieruj się głosem serca i własnym instynktem...

- malinka 61
- Kobietka Expert
Ja teraz kupuję gazetę :Cała TY" , tam jest bardzo dużo wspomnień z okresu PRL , ze sentymentem ją czytam ,