Wkładka z hormonami
Wkładka z hormonami
Nie widzę tego wątku w antykoncepcji, więc zakładam
Od roku mam domaciczną wkładkę z hormonami. Wkładkę levosert założyłam z myślą o 3 latach antykoncepcji - tak mówił ginekolog o okresie jej działania, jednak zauważyłam ostatnio, że ma ona identyczny skład hormonalny jak wkładka, którą zakłada się na 5 lat - wiecie z czego może wynikać ta różnica w zaleceniach skoro skład jest taki sam? Nie ukrywam, że byłoby mi na rękę mieć zabezpieczenie jeszcze przez 2 dodatkowe lata. Czy ktoś ma taką wkładkę i może się wypowiedzieć?
Re: Wkładka z hormonami
Hej. Tak masz rację Mirena i Levosert ma te sama dawkę hormonów. Jednak producenci są różni. Ten od Mireny Bayer był pierwszy więc on ustalił cenę i czas aktywny dla wkładki. Później pojawiła się Levosert firmy Gedeon Richter i ten producent od Mireny nie zgodził się żeby był taki sam czas działania dla Levosertu jak dla Mireny. Dlatego Levosert ma krótszy czas działania i jest tansza. Pozdrawiam
Skoro ten sam skład, to ja nie widzę zasadności aby przepłacać - też miałam dylemat którą wybrać, ale lekarz powiedział, że z powodzeniem Levosert można nosić również i 5 lat, więc zdecydowałam się na tańszą opcję.
Ostatecznie zdecydowałam się na Levosert - niedługo zakładam, czekam na okres 
@Gabulec I jak - juz jesteś po?
Daj znać jak oceniasz samo założenie.
Zakładanie nie należało do najprzyjemniejszych, ale nie był to też jakiś nie wiadomo jaki ból - do zniesienia. Ciężko mi się jeszcze wypowiedzieć co do działania, bo to świeża sprawa u mnie, mam wkładkę niecały miesiąc, ale jak na razie wszystko wydaje się być ok. Mam delikatne plamienia, ale to może sie zdarzyć w pierwszym miesiącu od razu po założeniu.
Gabulec jestem ciekawa czy będziesz zadowolona? Sama myślę o wkladce. Dużo zapłaciłas za wkładkę i założenie?
"Kiedy decydujesz się na dziecko,
zgadzasz się, że od tej chwili
twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem." Katharine Hadley
Jak dobrze pamietam. Wkladka jest na kilka lat?
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
TakHadassa pisze:Jak dobrze pamietam. Wkladka jest na kilka lat?
"Kiedy decydujesz się na dziecko,
Tak - ja mam Levosert i jest to wkładka kilkuletnia.
No właśnie to jedna z rzeczym, które u mnie przemawiały za wkładką - spokój na kilka lat.
Ja akurat mam pakiet medyczny zapewniony przez pracodawcę, więc jedynie co musiałam kupić w aptece wkładkę - a założenie i wizyty nic mnie nie kosztowały. Na NFZ też chyba można, tylko się nie dowiadywałam, bo nie miałam takiej potrzeby.
To faktycznie fajna sprawa mieć taki pakiet, ja muszę sprawdzić co ja mam w pakiecie, ale obawiam się, że u mnie był jakiś taki podstawowy tylko. No ale przynajmniej wizyty u ginemkologa mam za free, a to już dużo
A swoją drogą używasz tamponów?
Miałam małe obawy, ale moja ginekolog powiedziała, że bez problemu można stosować tampony. O ile masz wyczuwalne wąsiki od wkładki to uważać na nie, ale jak wyciągasz tampon normalnie za szunreczek, to nie powinno się nic złego stać - póki co jeszcze nie kombinowałam z tamponami, ale zamierzam spróbować.
jeśli masz wizyty w pakiecie, to i założenie wkładki również, bo to zabieg, który wykonuje się w ramach rutynowej wizytyRevelka pisze:To faktycznie fajna sprawa mieć taki pakiet, ja muszę sprawdzić co ja mam w pakiecie, ale obawiam się, że u mnie był jakiś taki podstawowy tylko. No ale przynajmniej wizyty u ginemkologa mam za free, a to już dużoA swoją drogą używasz tamponów?
Taki pakiet to fajna sprawa, można rzeczywiście zaoszczęścić na kosztach przy zakładaniu wkładki.
No racja, bardzo fajny pomysł z tymi wkładkami. Zawsze coś nowego i ciekawego.
Wkładki nie są takie nowe, ale nadal mała jest świadomość i lekarze za czesto ida na łatwizne i przypisuja tabletki nawet bez badań. Jesli lekarz daje antykoncepcje bez badan to czas na jego zmianę.
Czy ja wiem czy zmianę lekarza... może po prostu większa świadomość naszych praw 
Świadomośc świadomością, ale jak lekarz idzie na łatwizne, to lepiej go na prawdę zmienić... Ja już przerobiłam kilkunastuginekologów i teraz jak wspominam co poniektórych to nóż mi się w kieszeni otwiera. Przez takich, co liczyli tylko na kasę mam problemy zdrowotne, zmiany w wątrobie nieodwracalne. Dopiero obecny ginekolog człowiek z pasją, powołaniem, który szukał długo dobrego rozwiązania dla mnie czytając fachową literaturę. I dzięki niemu w sumie zdecydowałam się w końcu na wkładkę i teraz jak mam wątpliwości zawsze przyjmuje mnie nawet bez kolejki.
A moj gin wyslal mnie na badania hormonalne... itp i sadzilam ze jest super... a i tak jak sie zaczelismy starac o dziecko to zmarnowalam z nim rok... wiec nie ma reguly...