Uciążliwe blizny:(

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
oOosylwiaoOo

Uciążliwe blizny:(

Post autor: oOosylwiaoOo »

Witajcie:)
Mam do Was takie pytanie.
Mam na ręce bliznowca od szczepionki od gruźlicy. Niestety on wygląda jak poparzenie i się rozrósł :(
Lekarz powiedział mi, że zrobił się z tego typowy bliznowiec. Mówił, że dla celów kosmetycznych można go usunąć operacyjnie.
Czy któraś z Was przechodziła taki zabieg? Jak to wygląda? Czy jest bolesny? Jak długo się goi?

Nie znacie może żadnych maści, które by mogły to pomniejszyć?
Niestety ta blizna bardzo szpeci i muszę pożegnać się z podkoszulkami na ramiączkach, oraz sukienkami bez ramion:(

Proszę Was o pomoc
Konkordia

Re: Uciążliwe blizny:(

Post autor: Konkordia »

Moja znajoma ma problem polegający właśnie na tym, ze po każdym skaleczeniu powstaje jej taki bliznowiec musi bardzo uważać :( Pytała się lekarza czy to operacyjnie można usunąć jednak lekarz powiedział, ze po usunięciu będzie jeszcze większą blizna :(
oOosylwiaoOo

Eh... :(

Ja widziałam w aptekach różne maści na to, że niby pomagają pomniejszyć te blizny.... ale ceny są przerażające :(
Konkordia

Post autor: Konkordia »

Ja kiedyś stosowałam maść Cepan To maść na blizny tylko nie wiem czy na takie. Ja stosowałam to po oparzeniu i blizny nie mam. Fakt - maść śmierdzi nie miłosiernie (jej skład to wyciąg z cebuli). Pamiętam, ze bardzo droga nie była i chyba bez recepty. Może warto spróbować.
kamisia69
Jestem tu nowa :)

Post autor: kamisia69 »

może to Ci pomoże: ...?

treść zmieniona przez moderatora

proszę nie spamować
oOosylwiaoOo

Konkordia pisze:Ja kiedyś stosowałam maść Cepan To maść na blizny tylko nie wiem czy na takie. Ja stosowałam to po oparzeniu i blizny nie mam. Fakt - maść śmierdzi nie miłosiernie (jej skład to wyciąg z cebuli). Pamiętam, ze bardzo droga nie była i chyba bez recepty. Może warto spróbować.

Odnośnie tej maści, to kupiłam ją, bo kosmetyczka kiedyś mi poleciła.
Powiem w ten sposób, jest mała różnica, ale obawiam się, że to całkowicie po tym nie zejdzie. Używam Cepanu od prawie pół roku i różnica jest mało widoczna. Co prawda pomniejszyła mi się blizna, ale to jeszcze nie to co chce osiągnąć. Najwyraźniej za krótko ją stosuje. Po tej maści, lekarze radzą używać kolagenu, bo dzięki niemu na ciele narasta nowy naskórek.
Spróbujemy:)
Trzeba być cierpliwą:):D
dione

Post autor: dione »

A nie można tych blizn usunąć laserowo? To na pewno byłby o wiele prostszy zabieg. Na pewno warto się zgłosić do chirurga plastycznego na konsultację i zapytać jak możesz rozwiązać ten problem, skoro tak bardzo Ci to przeszkadza.
oOosylwiaoOo

dione pisze:A nie można tych blizn usunąć laserowo? To na pewno byłby o wiele prostszy zabieg. Na pewno warto się zgłosić do chirurga plastycznego na konsultację i zapytać jak możesz rozwiązać ten problem, skoro tak bardzo Ci to przeszkadza.
Heh :) Wiesz gdyby to była mała blizna, to bym ją zostawiła, ale ona jest dość spora. Nie mogę założyć sukienki z odkrytymi ramionami, bo każdy pyta czy to jakieś oparzenie i co mi się stało.
Sam fakt, wiem, że to nie wygląda zbyt ciekawie.
Rozmawiałam z chirurgiem i powiedział mi, że nigdy nie wiadomo czy nowa skóra po operacji się przyjmie i czy będzie wyglądała lepiej niż teraz.
Więc nie wiem czy jest jakiś sens ryzyka??
Polecił mi na razie ten Cepan i później kolagen. Jak trochę się to zmniejszy, to podobno można zdziałać cuda;)
Ale dzięki dziewczyny za pomoc:)
certyfikowane_piekno

Post autor: certyfikowane_piekno »

Blizny pooperacyjne, szczególnie znacznych rozmiarów, mogą przyczyniać się do odczuwania przez nas estetycznego dyskomfortu. Warto zwrócić się do specjalistycznej placówki medycyny
estetycznej, gdzie można uzyskać fachową poradę i propozycje zabiegów najkorzystniejszych dla danego rodzaju blizny. Obecnie popularnością cieszą się zabiegi laserowe, a także stosowanie ekspanderów (tkankowych rozciągaczy, które umożliwiają rotację zdrowych włókien skóry w miejsce ubytku spowodowanego przez bliznę). Niezależnie od wybranej metody, należy pamiętać o wyborze sprawdzonej placówki, posiadającej niezbędne certyfikaty jakości i rekomendacje środowiska lekarskiego.
znajomek

Post autor: znajomek »

Słyszałam że można pójść do lekaża rodzinnego i poprosić o recepte na maść na blizny czytałam na forum że jest to maść co zawiera duzo mącznika robiona jest na zamówienie i jest bardzo tania 5zł. jak na tekie maści to nie drogo i ma 100ml. jak sie dowiem nazwy to od razu wam napisze.
oOosylwiaoOo

znajomek pisze:Słyszałam że można pójść do lekaża rodzinnego i poprosić o recepte na maść na blizny czytałam na forum że jest to maść co zawiera duzo mącznika robiona jest na zamówienie i jest bardzo tania 5zł. jak na tekie maści to nie drogo i ma 100ml. jak sie dowiem nazwy to od razu wam napisze.
Byłabym Ci wdzięczna gdybyś znała nazwę:)
no.nie.wiem

Post autor: no.nie.wiem »

Ja też będę wdzięczna za nazwę.
Mam na twarzy kilka blizn ( na czole, niedużą pod okiem i na wardze) i otarcie na szerokość całego policzka ( a właściwie żuchwy). Blizny co prawda nie są tak bardzo widoczne ale mi przeszkadzają.. :evil: .
Co dziwne blizna po otarciu nie chce zejść a ma już jakieś 8 miesięcy. Wygladam jakbym źle rozsmarowała podkład przy żuchwie.

Zastanawiam się czy po takim czasie maść na blizny w ogóle zadziała...
oOosylwiaoOo

Skoro to nie jest aż taka duża blizna to kup sobie CEPAN, on jest bez recepty. Ja go używałam, ale widzisz kochana ja mam bliznę od dłuższego czasu, jest stara i zrobiła się twarda. Wiem, że jeżeli chociaż trochę zejdzie, to mam zakupić sobie kolagen i wtedy narośnie mi nowy naskórek. Tylko nie znalazłam jeszcze żadnej maści, która byłaby skuteczna. Boję się usunąć to operacyjnie, ponieważ może się to nie przyjąć... a samo słowo operacja już mnie przeraża:D
no.nie.wiem

Post autor: no.nie.wiem »

a kto taka operacje wykonuje? To podchodzi juz pod zabieg plastyczny? Moze ze specjalista, w sensie chirurgiem plastycznym powinnas sie skonsultowac? Wydaje mi sie, ze nie po to robia takie zabiegi, zeby blizna wygladala gorzej...
oOosylwiaoOo

no.nie.wiem pisze:a kto taka operacje wykonuje? To podchodzi juz pod zabieg plastyczny? Moze ze specjalista, w sensie chirurgiem plastycznym powinnas sie skonsultowac? Wydaje mi sie, ze nie po to robia takie zabiegi, zeby blizna wygladala gorzej...
Takimi zabiegami zajmuje się nawet zwykły chirurg. Wycina Ci kawałek skóry z uda i przyszywa do blizny, którą najpierw oczyszcza. Moja koleżanka zdecydowała się na taki zabieg, ale przeszczepiona skóra po pewnym czasie się pomarszczyła i wygląda bardzo nieefektownie. Jeżeli chodzi o chirurga plastycznego, na pewno o wiele lepiej by to wykonał i nie byłoby widać żadnej różnicy, ale takie zabiegi nie są opłacane przez NFZ :( A ten co miała koleżanka był opłacony, tylko nie otrzymała zbyt zadowalającego efektu.
oOosylwiaoOo

Dziewczyny wynalazłam bardzo dobry silikon spłaszczający blizny :) Chcę o tym napisać, bo może komuś w ten sposób pomogę;D

Ostatnio kupiłam sobie DERMABLIZ Silikon żel:) Nie jest drogi, bo ok. 35 zł, a naprawdę pomaga:)

Ja stosuje go od 2 tygodni i już widzę różnicę:)

Mam nadzieję, że pomogłam :D
kaśk_a

Post autor: kaśk_a »

Ja stosowałam różne maści na blizny, bo miałam wycinane pieprzyki. Nie pamiętam teraz nazwy, ale wiem, że takie maści działają w w krótkim czasie pogojeniu się blizny, nie wiem czy zadziałają na blizny "stare".
Triphala - stopniowy, ale długotrwały efekt:)
oOosylwiaoOo

kaśk_a pisze:Ja stosowałam różne maści na blizny, bo miałam wycinane pieprzyki. Nie pamiętam teraz nazwy, ale wiem, że takie maści działają w w krótkim czasie pogojeniu się blizny, nie wiem czy zadziałają na blizny "stare".
Ten co ja używam naprawdę pomaga:) Dermabliz silikon żel ma działanie spłaszczające i wygładzające blizny:) Moja jest właśnie stara i schodzi:)
nadin69

Post autor: nadin69 »

Ja używałam contratubex, przepisał mi lekarz choć szczególnych zmian nie zauważyłam. Wszystkie maści działają głównie choć i tak słabo na świeże blizny

Post autor: ro9ro9 »

Ja na blizny używałam plastrów nitodenko, to są takie plastry które odciągają bliznę od ciała, tak żeby się nie przyrosła ale to działa chyba tylko na świeże blizny.

Na zlikwidowanie wizualne to chyba CEPAN - taka maść cebulowa - uwaga, śmierdzi.
Zapraszam wszystkich - stomatolog Poznań
Tusia

Post autor: Tusia »

Na blizny powstałe do 10 lat można spróbować zastosować Sutricon. W ulotce opisane jest iż można korzystać z jego pomocy zarówno przy tych świeżych jak i starych bliznach.
Martyneczka22

Post autor: Martyneczka22 »

Również na swoim ciele miałam blizny, które szpeciły moje ciało. Głównie to przeszkadzała mi blizna po szczepionce i po wycince wyrostka robaczkowego. Stosowałam kremy, które szczerze ani trochę nie pomogły. Postanowiłam poddać się redukcji blizn w centrum medycznym Krajmed. Na pierwszy ogień poszła blizna po wyrostku i poszło bezproblemowo, po bliźnie ani śladu, więc mogę śmiało polecić tego typu zabieg.
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Post autor: Adidasowa »

Twój problem to żaden problem... Co mam ja powiedzieć, jeśli poparzone mam całe stopy... W dzieciństwie rozlał mi się na nie wrzątek mleka. Nie zakładam odkąd pamiętam żadnych sandałków, klapek, japonek. Wstydzę się tych blizn i okropnie szpecą. jak rok temu byliśmy z facetem nad morzem to cały czas siedziałam na plaży w tenisówkach... To jest dopiero problem... A wątpię żeby jakakolwiek maść mogła mi pomóc...
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
Tusia

Post autor: Tusia »

A plastry naklejane partiami ? Ponoć pomagają do blizn powstałych 10 lat wstecz, choć domyślam się że mogło to być wcześniej ? A byłaś u jakiegoś lekarza pyta się o takie sposoby - nie mówię o ingerencji chirurgicznej czy przeszczepianiu skóry.
jasama
Miła Kobietka

Post autor: jasama »

Różnego rodzaju blizny- potrądzikowe, chirurgiczne, a nawet rozstępy można usunąć za pomocą zabiegu- rollcitu chirurgicznego, efekty są świetne, blizny znikają lub są prawie niewidoczne. Zabieg ten można wykonać w Centrum Medycznym Krajmed w Warszawie, przy ulicy Wałbrzyskiej. Profesjonalnie i wspaniała opieka, a zabiegi wykonuje dr Marta Wróblewska
ODPOWIEDZ