Trwałość tapety

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
karetia
Fajna Kobietka

Trwałość tapety

Post autor: karetia »

Hej. Zawsze mieliśmy w domu wyłącznie malowane ściany, teraz myślę nad tapetą w pokoju dziecka. Jednak pojawiają się dylematy. Przede wszystkim - jak jest z trwałością tego rozwiązania? Bo ścianę się jakoś po dzieciach doczyści, ale na tapecie to będzie już stały ślad, prawda?
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Re: Trwałość tapety

Post autor: kartka »

Wszystko zależy od jakości tejże tapety, materiału, z jakiego została wykonana i tego, czym zostanie pobrudzona ;-)
Dobre w czyszczeniu na pewno będą tapety winylowe.
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

kartka pisze: Dobre w czyszczeniu na pewno będą tapety winylowe.
Tylko że dość ciężko się je nakłada.
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

A to zależy od tego, kto ma kłaść tapetę ;-)
karetia
Fajna Kobietka

Winylowe mówicie? Na pewno tapetę będzie nakładać osoba, która się na tym zna tzw. fachowiec ;-)
kartka - masz taką tapetę u siebie? Dasz przykład plamy jaką doczyściłaś?
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Karetia, nie mam żadnej tapety u siebie. Powiedzmy, że trochę znam się na materiałach wykończeniowych z zawodowego punktu widzenia ;-)

Jeśli masz jakiekolwiek pytania czy wątpliwości, to w pierwszym lepszym większym sklepie z tapetami (nie mam na myśli budowlanych sieciówek a po prostu sklep, który stricte tapetami się zajmuje) sprzedawcy na pewno Tobie pomogą, od tego zresztą są. W takim sklepie będziesz mogła zapytać o właściwości konkretnej wybranej tapety.
Pamiętaj, że tapetę najlepiej wybierać na żywo, bezpośrednio na miejscu w sklepie. Wtedy zobaczysz jej faktyczny kolor i fakturę. Jest też możliwość wypożyczenia katalogu do domu w celu sprawdzenia, jak będzie się dana tapeta prezentowała na konkretnej ścianie, w konkretnym świetle. Tylko w takim przypadku sklepy najczęściej pobierają kaucję, ale zdarzają się przypadki, kiedy nie trzeba nic płacić, warto przynajmniej zapytać.

Jeśli mimo wszystko będziesz obawiała się tapety w pokoju dziecka, to możesz zawsze położyć ją na fragmencie ściany lub na jednej ścianie a nie na wszystkich dookoła. Wtedy tapeta będzie stanowiła jakiś akcent, urozmaicenie a Ty nie będziesz ryzykowała później godzin spędzonych na poprawianiu dziecięcych "dzieł" ;-)
Drugą alternatywą mogą być "obrazy" albo patchworki z tapet, wtedy tapety mogą być byle jakiej jakości (i tak będą w ramce za szkłem). Możesz też do tego celu wykorzystać tkaniny. Kilka przykładów poniżej:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
karetia
Fajna Kobietka

Bardzo fajny pomysł z tym położeniem tapety na jednej ścianie, albo może warto byłoby zrobić taki jeden panel, który by pasował akurat do rzeczy, które znajdują się w tym miejscu, np. łózka. Wtedy na pozostałej części można dać całkiem inną tapetę i powinno to wyglądać super. Lecę przeglądać Google grafika :D
Margoo
Jestem tu nowa :)

Post autor: Margoo »

Ja uważam, że super pomysł, to zrobienie jednej ściany przez pół. Jedna część wyłożona materiałem po którym da się bazgrać kredą, a druga przeznaczona na popisanie, pomalowanie, pokredkowanie. Żeby się dzieciak miał gzie wyżyć
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Jedna część wyłożona materiałem po którym da się bazgrać kred
Tutaj mała uwaga. Farby tablicowe są ostatnio na fali, tylko trzeba pamiętać, że jak się pisze po nich kredą, to ta kreda się kruszy i pył spada na wszystko pod spodem. Czyli albo na meble albo na podłogę. Na pewno wtedy lepiej nie ustawiać w pobliżu mebli, zabawek itp., a najlepiej rozwiązać to w formie "tablicy": rama, fragment ściany (bądź podkładu) pomalowana farbą tablicową i na dole listwa/wąska półka, która "zbiera" pył. Przy okazji powstanie miejsce na odkładanie kredy.
karetia
Fajna Kobietka

Tej farby tablicowej zupełnie nie braliśmy pod uwagę, ale wydaje się, że faktycznie to świetny pomysł pod pokój dzieci.
A swoją drogą to co myślicie o takiej tapecie pod pokój dziecięcy? Nie będzie zbyt poważna? Oj... niestety nie mogę wstawić zdjęcia...
A... udało się, upload.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Czarna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Czarna »

karetia pisze: A swoją drogą to co myślicie o takiej tapecie pod pokój dziecięcy? Nie będzie zbyt poważna?
Jak na mój gust słabo, zupełnie nie pasuje do pokoju dziecka, nawet gdyby nie było ono już takie malutkie...
I see a red door and I want it painted black
No colours anymore, I want them to turn black
Haska
Miła Kobietka

Post autor: Haska »

Jest ładna, tylko coś takiego pasuje do wysokiego pomieszczenia, bo poziome pasy jakby obniżają pomieszczenie.
Do tego mam wątpliwości czy taka kolorystyka nie będzie zbyt prosta pod pokój dzieci. Moim zdaniem powinno być znacznie bardziej kolorowo...
karetia
Fajna Kobietka

No to w takim razie daje proszę konkretne propozycje - kolor, tapeta, wzór, cokolwiek. Bo w przeciwnym wypadku nigdy nie dojdziemy do ładu i składu ;-)
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Chcesz konkretne przykłady, to załącz konkretne zdjęcia pokoju i konkretne informacje o guście dziecka...
karetia
Fajna Kobietka

Dobra, jeszcze to ogarnę, może faktycznie będzie łatwiej o jakiekolwiek wnioski ;-)
Trzeba powoli się za to zabierać, bo takim tempem to nawet planu nie będzie do końca roku :(
Haska
Miła Kobietka

Ale na tej stronie z której wklejałam tapetę znalazłam takie tapety, które będą Ci pasować. Czemu nie zapytasz w sklepie? Pewnie mają jakieś gotowe wzory, przykłady aranżacji. Zresztą - poświęć chwilkę na przejrzenie tapet to na pewno wpadnie ci w oko konkretny wzór.
karetia
Fajna Kobietka

W sensie tapety którą ja wklejałam tak. Już wysłałam prośbę o propozycję. Powinnam dziś dostać odpowiedź. Teoretycznie tapeta powinna być prostym wyborem, a kiedy człowiek zaczyna się zastanawiać, kombinować, szukać odpowiednich to kiepsko się to kończy...
Haska
Miła Kobietka

Tam mają bardzo ładne pasiaste wzory. POkaż to również swoim dzieciom, daj im prawo wyboru, a przynajmniej sugestii.
A postaraj się zorganizować to tak, aby wyszło, że wybrałaś taką tapetę, którą chcieli również i oni ;-)
karetia
Fajna Kobietka

Wybiorę jakiś pasiasty, kolorowy wzór, tzn. będziemy chcieli coś takiego razem wybrać. Z tymi dziećmi masz rację ;-)
Może decydować nie będą, ale niech przynajmniej dadzą sugestie jakieś.
lajso

Post autor: lajso »

Teraz na rynku jest mnóstwo ładnych wzorów, na pewno coś znajdziesz
beataka
Miła Kobietka

Post autor: beataka »

Tapetę do pokoju dziecięcego można zabezpieczyć laminatem. Nie ma wtedy problemu z czyszczeniem.
magdaakos

Post autor: magdaakos »

Trzeba w miarę pilnować dzieciaków, żeby nie brudziły. A wbrew pozorom tapeta to fajne rozwiązanie, mniej na niej widać codzienne zabrudzenia.
Rogatka - kwiaciarnia Kraków
Boleslawa

Post autor: Boleslawa »

Aktualnie nie mam tapety w mieszkaniu ale kiedyś miałam i z trwałością nie było problemu.
http://grafinia.pl
wenek
Miła Kobietka

Post autor: wenek »

Dla mnie ostatnio spodobały się tapety geometryczne styl skandynawski, które udało mi się kupić w sklepie https://uwalls.pl/tapety-geometryczne/ jak dla mnie są one ekstra. Według mnie wy także znajdziecie świetne fototapety dla siebie w tym sklepie.
adrianna413

Post autor: adrianna413 »

Myślę, że tapeta w pokoju dziecka nie przetrwa długo i szybko się zniszczy podczas zabaw. Jednak to nie problem, łatwo zmienić tapetę na nową.
https://hurtownia-fajerwerki.pl/pol_m_F ... e-166.html
ODPOWIEDZ