Tabletki antykoncepcyjne-pytania i odpowiedzi

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
Alicjana
Jestem tu nowa :)

Re: Tabletki antykoncepcyjne

Post autor: Alicjana »

Wiele czytałam o tabletkach antykoncepcyjnych ale do tej pory jeszcze nie przełamałam się. Wolę prezerwatywy i jestem w pełni zadowolona.
http://www.petroenergia.pl
madzialke

Post autor: madzialke »

Cześć dziewczyny! Piszę do Was z zapytaniem czy bierze może któraś z Was tabletki Daylette? Niedawno byłam u ginekologa. Ogólnie mam całkiem sporą torbiel na lewym jajniku i przepisał mi tabletki żeby się jej pozbyć. Czytałam ulotkę, ale w niej nic na temat torbieli nie było. No, ale to w końcu lekarz, nie? Powinien wiedzieć co i jak. Co zabawniejsze to moje pierwsze zetknięcie się z tabletkami, a facet kompletnie ignorował moje pytania, no ja rozumiem, może dla niego zabawne, ale jestem młodą dziewczyną, tabletki to dla mnie nowość i powinien mi udzielić informacji. A tu nic, tylko że mam zacząć brać w pierwszym dniu okresu, rano albo wieczorem. Jak to z tym jest? Na ulotce pisze, że jeśli bierze się je regularnie to nie ma ryzyka ciąży, ale ja różne rzeczy już słyszałam. Na innych forach widziałam też wpisy, że dziewczyny źle się czuły po tych tabletkach.
Nothing is true, everything is permitted.
Raziel
Miła Kobietka

Post autor: Raziel »

Ja nie korzystam z tabletek, ale z podobnego specyfiku - krążków Nuvaring. Zasada działania jest podobna do tabletek, z tym, że nie trzeba o nich pamiętać co dnia :) Wkłada się do pochwy i trzyma tam przez 3 tygodnie, później tydzień przerwy i następny na 3 tygodnie. Wygodne to, bo nie muszę wcinać tabletek i nie niszczy wątroby. Po tabletkach miałam ciągłe problemy żołądkowe.
Awatar użytkownika
Paaaula300

Post autor: Paaaula300 »

A to nie jest jakieś niewygodne? Nie czujesz dyskomfortu?
Izolować to można druty ale izolacja fundamentów to już magia …
wianek

Post autor: wianek »

po odstawieniu tabletek miałam totalne spustoszenie na twarzy, jakbym znowu miała 15 lat;/
sytuacja się ustabilizowałam po ok 6 miesiącach
czyszczenie tapicerki Poznań
mery
Miła Kobietka

Post autor: mery »

Ja natomiast, mialam spustoszenie w trakcie brania;/ no i oczywiście w trakcie branie również byłam balonikiem, szkoda tylko, ze ginekolog nie powiedział mi że tabletki mogą wywoływać wzdęcia i że mogą śmiało wtedy przyjmować jakieś wyroby medyczne.
:D
solcowna

Post autor: solcowna »

Ja stosuję Yaz od 2 lat i wszystko wydaje się być w porządku.
zobacz
sovvita

Post autor: sovvita »

niestety, ale u mnie Yaz zabił pożądanie, albo mój facet. Już sama nie wiem, planuję rzucenie ak w cholerę, wreszcie po 10 latach...
blondynkamalinka

Post autor: blondynkamalinka »

www.oncam.tv/pl/pp/NormalnaPsychopatka
mery
Miła Kobietka

Sovvita to życzę powodzenia, bo po 10 latach brania tabletek może być ciężko z ustabilizowaniem gospodarki hormonalnej ;) Trzymam kciuki za Ciebie!
madzialke

U mnie sprawa ma się tak, że po pierwsze- jestem za młoda na krążki, po drugie- tabletkami antykoncepcyjnymi leczy się torbiel. Także nie mam innego wyboru niż tabsy. :D No zobaczymy jak to będzie, może mojemu organizmowi podejdą te tabletki, jak czytałam to niewiele dziewczyn narzeka na te, które mi przypisano. :D No i pewnie szybko z nich nie zrezygnuję, gdyż ciąży przez najbliższe kilka lat nie będę planowała, a obawiam się też nawrotu torbieli. ;/
Awatar użytkownika
Martyna_22

Post autor: Martyna_22 »

a może powinnaś spróbowac innych tabletek? Jakiś ziołowych, po których czułabyś się dobrze zamiast je całkiem odstawiam? Pozdrawiam :]
spedycja międzynarodowa
Awatar użytkownika
Jellyfish

Post autor: Jellyfish »

Ja rezygnowałam z tabletek w trakcie ich brania (nie podczas przerwy), bo bardzo źle się czułam psychicznie nie potrafiłam sama ze sobą wytrzymać, a co dopiero inni ze mną... Nic złego się nie działo, przeciwnie dostałam krwawienie z przerwania (z czego niestety niezbyt się ucieszyłam, bo tydzień wcześniej skończył mi się okres, ale cóż tak już widocznie musiało być :P) po miesiącu a dokładnie po 28 dniach dostałam miesiączkę i cykl miałam bardzo uregulowany (piszę miałam, bo teraz mi się rozregulował po chorobie) i bardzo dobrze się czułam jednak każda z nas może inaczej na to reagować.
Życie nie lubi słabych, dlatego jestem silna.
Ale choćbym nie wiem jak się starała, nie potrafię być silna cały czas.
madzialke

Mnie najbardziej martwi to czego doczytałam się w ulotce dołączonej do tabletek. Lekarz na temat przeciwdziałań kompletnie mi nic nie powiedział, nie wiem co na ten temat myśleć. Chyba najwyraźniej będę musiała się udać do innego...
germanstylee30

Post autor: germanstylee30 »

Witajcie. Mam 18 lat i zaczęłam brać tabletki Daylatte. Wcześniej zażywałam Cilest i wcale mi się nie spodobało... Daylatte zaczęłam niedawno, dziś wzięłam 9 tabletkę. Chodzi o to, że...
5 listopada byłam u ginekologa, przepisał mi tabletki Daylatte, do tego też miałam grzybice pochwy i zapisał mi 4 tabletki doustne i krem w aplikatorze. Między 22 a 25 listopada miałam dostać okres ale tego okresu nie dostałam. Od 22 listopada do 15 grudnia było sucho, czyli tak jakby okres spóźnił mi się 24 dni... Miałam nieregularny okres, ale nie do takiego stopnia. No i przez to spóźnienie nie wzięłam tabletki. Czekałam. Przez ten czas złapałam też chorobe, brałam tabletki na kaszel, gripexy i przez kilka dni antybiotyk duomox.

15 grudnia miałam lekkie plamienie, uznałam to za okres ale to była tylko jedna kropka wieczorem, dlatego tabletki nie wzielam. Następnego dnia,16 grudnia, znowu miałam plamienie więc wziełam pierwszą tabletkę. Ale... Nigdy nie miałam takiego okresu że przez 4 dni po jednej kropce na dzień.

Teraz pare pytań:

Czy przez tabletki w czasie choroby ( zwykłej grypy ) mógłby się tak spóźnić okres i czy było by to tylko takie plamienie?

Czy przez tabletki i krem na grzybice też tak mogłoby być? Dodam, że grzybice miałam pierwszy raz.

Czy dobrze zrobiłam, że wziełam tą tabletkę nawet gdy to plamienie nie wyglądało jak mój okres? Dodam, że to było pierwsze jakiekolwiek krwawienie od czasu poprzedniej miesiaczki. Teraz już nie mam żadnego krwawienia, ale za to boli mnie brzuch. Jajniki. Tak lekko, jakby na okres.

Sprawdzałam też czy jestem w ciąży, no i test wyszedł negatywny.

Piszę tu, zanim pójdę do ginekologa.
Pomoc kieruję do kobiet doświadczonych, bo ja mam zaledwie 18 lat
BŁAGAM!!!

Kasia.
mery
Miła Kobietka

W tej kwestii Kasiu nie zabiorę głosu, żeby nie wprowadzać Cię w błąd. natomiast nawiążę do poprzednich wypowiedzi. To prawda, ze inaczej na nie reagujemy, ulotka tabletek antykoncepcyjnych może nieźle nastraszyć, ale najśmieszniejsze jest to, ze każda z nas boi się przytycia po nich co za tym idzie, generalnie boimy się problemów z układem pokarmowym. A w ulotce mamy wyszczególnione 5miliardów innych przypadłości. U mnie dodatkowo doszły również wachania nastrojów. Ze wzdęciami już umiem sobie poradzić.
madzialke

Ja wczoraj wzięłam 9ą tabletkę Daylette. No i bywa różnie, raz mam okropne wzdęcia, raz mdłości, a raz czuję się wyśmienicie. :D Wahań nastrojów nie zauważyłam u siebie, być może z dalszymi tabletkami się pojawią. :D Nie boję się przytycia, właśnie bardziej mnie przeraziły jakieś raki, problemy z miesiączką i zakażenia grzybiczne, niż kilka kg więcej. No ale niebawem mykam do ginka na USG żeby sprawdzić jak się miewa moja torbiel i pewnie dopytam się o to i owo. C:
mery
Miła Kobietka

Wzdęcia to tutaj najmniejszy problem, ale potrafiący dać się we znaki....
Awatar użytkownika
Nimessa

Post autor: Nimessa »

madzialke pisze:Ja wczoraj wzięłam 9ą tabletkę Daylette. No i bywa różnie, raz mam okropne wzdęcia, raz mdłości, a raz czuję się wyśmienicie. :D Wahań nastrojów nie zauważyłam u siebie, być może z dalszymi tabletkami się pojawią. :D Nie boję się przytycia, właśnie bardziej mnie przeraziły jakieś raki, problemy z miesiączką i zakażenia grzybiczne, niż kilka kg więcej. No ale niebawem mykam do ginka na USG żeby sprawdzić jak się miewa moja torbiel i pewnie dopytam się o to i owo. C:
Ja także od jakiegos czasu biore te tabloetki. I takze mam takie dolegliwosci jak ty i do tego przytylam z 3 kg :( aaa i co gorsze zauwazalne zmiany nastroju u mnie wystapily po 2 opakowaniu tabletek. Nie wiem juz czy mam odstawic czy brac dalej. Moj gin jest jakis dziwny , bo nie chce mi zmienic. A u mnie w miejscowosci nie ma zbyt wielu ginekologow :( Nie wiem co robic. Moze przejdzie?
Gdzie znajdę odpowiednie oświetlenie do luster ?
raq102

Post autor: raq102 »

Tabletka antykoncepcyjna, pigułka antykoncepcyjna – doustny środek antykoncepcyjny zawierający syntetyczne odpowiedniki hormonów. Działanie jej polega na blokowaniu owulacji oraz zmianie konsystencji śluzu szyjki macicy w taki sposób, że nie przepuszcza on plemników.

Stosuje się preparaty jednoskładnikowe lub dwuskładnikowe.

Pigułki jednoskładnikowe (tzw. minipigułki) zawierają niskie dawki jednego hormonu – syntetycznego odpowiednika progesteronu (gestagenu). Pigułki dwuskładnikowe zawierają syntetyczne gestageny i etynyloestradiol. Tabletki jednofazowe dostarczają taką samą dawkę estrogenu i progestagenu w ciągu całego cyklu, natomiast w pigułkach dwu- i trójfazowych zawartość hormonów zmienia się w czasie trwania cyklu.

Najczęściej stosowane w hormonalnych środkach antykonsepcyjnych gestageny to: lewonorgestrel, drospirenon, norelgestromin, gestoden, dezogestrel
consoladoresx.es - PozdrawiamOla1kr1a
Awatar użytkownika
ZwariowaneŻycie

Post autor: ZwariowaneŻycie »

Witam. Jestem po 2 opakowaniu tabletek antykoncepcyjnych. Po 21 dniach jest 7 dniowa przerwa w której powinno wystąpić krwawienie. Dziś jest już 4 dzień kiedy krwawienie nie wystąpiło. Czy to jest normalne ? :|
Ludzie często w nocy mają zupełnie inne emocje niż rano. Nie mówiąc o postanowieniach..
ShinyMoon
Miła Kobietka

Post autor: ShinyMoon »

Krwawienie może wystąpić nawet tego siódmego dnia a jeśli by się zdarzyło, że ciągle nie ma po idź do ginekologa. Lepiej w takiej sytuacji sprawdzić czy wszystko ok.
maryska

Post autor: maryska »

Witam.
Mam do was pytanie poniewaz skonczylo mi sie wczoraj 2 opakowanie tabletek antykocepcyjny
dzis ide po kolejne opakowanie lecz chodzi o to ze nadal mam okres ktory trwa juz 18 dni, a co nowe opakowanie trzeba robic przerwe 7dniowa i czekac na kwawienie, problem twi w tym ze teraz nie wiem czy mam nie robic przerwy od kolejnego opakowania poniewaz mam nadal okres, czy zrobic 7 dniowa ?. Prosze o pomoc ;)
Ola111

Post autor: Ola111 »

Tabletki antykoncepcyjne są bardzo nie zdrowe także lepiej zabezpieczać sie inaczej teraz jest dużo możliwości zabezpieczania.
Les Miserables Nędznicy online
Awatar użytkownika
Ines_Ines
Miła Kobietka

Post autor: Ines_Ines »

Ja biorę yasminelle. Nie przytyłam, nie schudłam. Czuję się dobrze. Włosy i skóra ok. Polecam. Jedyny minus to cena.
Bloguję:
http://szczyptapieprzu.blogspot.com/
ODPOWIEDZ