Suplement i karmienie piersią
Suplement i karmienie piersią
Drogie Mamy, czy jak urodziło się Wam dziecko to zmieniałyście swój suplement, który miałyście w ciąży? Niedługo rodzę i chcę zapytać o to lekarza, ale jestem ciekawa doświadczeń innych mam 
- sabinkaduchess
- Miła Kobietka
Re: Suplement i karmienie piersią
W moim przypadku było tak, że odstawiłam tylko żelazo, a suplement został. Lekarz powiedział mi, że warto przyjmować kwas foliowy, magnez i jod dalej, nawet jak się karmi.
Kwas foliowy rozumiem, bo też brałam, ale magnez i jod? Pierwsze słyszę… Ja miałam tylko wspomniany kwas foliowy no i żelazo w trzecim trymestrze. Po co te dodatkowe substancje? Co miałaś za suplement?
- sabinkaduchess
- Miła Kobietka
Moja mama miała niedoczynność tarczycy, więc jod brałam, żeby moja tarczyca dobrze funkcjonowała no i też dobrze działa na malucha. Magnez sprawia, że mama jest mniej rozdrażniona
Łykałam mama dha premium i te wszystkie substancje miałam w jenej tabletce.
O widzisz
No to ja zapytam ginekologa przy tej planowanej wizycie czy lepiej nie brać tego jak maluch już będzie na świecie. Dzięki wielkie za pomoc!
Zazwyczaj łykasz te same witaminy co przez ciąże, jakies dodatkowe typu dodatkowy magnez czy też hod już nie sa potrzebne, chyba że jakies typowe zalecenia lekarza
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Dzięki
Byłam ostatnio o lekarza i powiedział, że nie zaszkodzi, żebym brała więcej jodu i magnezu do kwasu foliowego, więc ten suplement sabinkaduchess chyba i u mnie wypali. Jeszcze czekam na wyniki badań 
To chyba zależy od suplementu, bo moje koleżanki niektóre na czas karmienia zmieniały. Ja zażywam mama dha premium w pierwszej ciąży od kiedy zaczęliśmy starania i też podczas karmienia. On akurat nie zawiera żelaza stąd chyba nie musiałam go zmieniać. W składzie ma kwas foliowy, dha, jod, magnez i witaminę D. Szczególnie ważna jest właśnie witamina d bo podobno z mleka kobiecego dobrze się wchłania i dziecko nie będzie miało wtedy problemów z koścmi 
No akurat wit D jest najlepsza taka naturalna, a że jest teraz pogoda, to jak najbardziej dziecko ppowinno korzystać.
Poza tym powinna być suplementowana od urodzenia, kiedy jest pochmurno.
Marny spam...
Poza tym powinna być suplementowana od urodzenia, kiedy jest pochmurno.
Marny spam...
- sabinkaduchess
- Miła Kobietka
No racja, teraz to trzeba łapać jak najwięcej słońca, bo witamina D w ciąży potrzebna jest jak mało co. Ale zimą, suplement jest właśnie takim ekwiwalentem słońca 
-
babeczka84
- Jestem tu nowa :)
jagomala pisze:Drogie Mamy, czy jak urodziło się Wam dziecko to zmieniałyście swój suplement, który miałyście w ciąży? Niedługo rodzę i chcę zapytać o to lekarza, ale jestem ciekawa doświadczeń innych mam
Ja po porodzie brałam ten sam suplement Folik Mama 2/3. Lekarz powiedział mi, że wspomaga on proces laktacji
-
dradziszewska
- Fajna Kobietka
Tego typu kwestie najlepiej konsultować z lekarzem i nie próbować nic na własną rękę.
BeautyExpert - opinie i pytania pacjentów, odpowiedzi najwybitniejszych specjalistów, opisy zabiegów medycyny estetycznej i chirurgii plastycznej, porady.
A w jaki sposób? Bardzo mnie to ciekawi...babeczka84 pisze:jagomala pisze:Drogie Mamy, czy jak urodziło się Wam dziecko to zmieniałyście swój suplement, który miałyście w ciąży? Niedługo rodzę i chcę zapytać o to lekarza, ale jestem ciekawa doświadczeń innych mam
Ja po porodzie brałam ten sam suplement Folik Mama 2/3. Lekarz powiedział mi, że wspomaga on proces laktacji
W lecie to faktycznie jest sporo tego ze słońca ale w pozostałe miesiące o witaminie d na pewno warto pamiętać, z tego co mi mówiła ortopeda to wszyscy mamy niedobory
- sabinkaduchess
- Miła Kobietka
Nie chcę strzelać, ale wydaje mi się, że kobieta w ciąży cały czas powinna przyjmować witaminę d, bo to dobrze działa na nią i rozwijający się płód. Najlepiej mieć ją w jednej tabletce z kwasem foliowym, żeby nie zapominać 
Sabina z deka strzelasz 
Nawet sa zalecenia by dziecku nie podawaca bo dostaje naturalna
Nawet sa zalecenia by dziecku nie podawaca bo dostaje naturalna
- sabinkaduchess
- Miła Kobietka
No widzisz, a wczoraj rozmawiałam ze znajomym lekarzem pediatrą i on twierdzi, że kiedyś podawało się witaminę d tylko zimą lub wcale, a teraz lepiej brać ją cały rok. Trudno się w tym połapać. Moje zdanie jest takie, żeby jednak ustalać takie kwestie ze swoim ginekologiem.
W ciagu slonecznych dni wystarczy 20 minut spaceru by zaspokoic zapotrzebowanie..
Natomiast przedawkowanie wit D moze byc niebezpieczne
Natomiast przedawkowanie wit D moze byc niebezpieczne
Ja podczas ciąży stosowałam tylko kwas foliowy
hej naturalne piekno 
-
88Mariolka
- Fajna Kobietka
Ja przez cala ciaze nie przyjmowalam zadnych suplementow czy witamin a wyniki mialam bardzo dobre. Lepiej jesc wiecej warzyw i owocow, czyli naturalne witaminy niz faszerowac sie tabletkami w ciazy.
sama natura 
no oczywiście bardzo ważne jest to, żeby mieć żelazo na odpowiednim poziomie. Mnie lekarz przepisał stosowanie dicofer, bo niestety ale już przed ciążą ale i w jej trakcie miałam niski poziom tego ważnego minerału w organizmie
Karmicie cały czas piersią czy używacie dodatkowo laktatora. Szukam na ten temat jakiś informacji. Bardzo spodobał mi się delikatny, wygodny, cichy i taki z nakładkami masującymi - laktator elektryczny Lakta Electric. Widziałam go na stronie LINK. Czy któraś z Was, Drogie Mamy go używała i może polecić? Czy lepszy będzie ręczny?
Ostatnio zmieniony ndz lut 18, 2018 11:40 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: LINK
Powód: LINK
Jak już używałam laktatora to wolałam ręczny.
Ale ogólnie mało kiedy mi się przydawał
Ale ogólnie mało kiedy mi się przydawał
mi lekarz kazal nawet podczas karmienia piersią brać witaminę d, miałam akurt w mama dha premium wiec juz dodatkowych tabltek nie musiałam brac, w naszym klimacie mamyw szyscy niedobory, a potem problemy z kręgosłupem, ile dzieciaków ma skrzywienia kręgosłupa, zresztą sama za dziecika iałam
U mnie z karmieniem na początku było ciężko, strasznie bolały mnie brodawki. Już myślałam, że zrezygnuję ale koleżanka poleciła mi krem z motherlove, który szybko i skutecznie poradził sobie z problemem a ja bezpiecznie wróciłam do karmienia.