Stres, fobie, wahania nastroju.

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
almette
Jestem tu nowa :)

Stres, fobie, wahania nastroju.

Post autor: almette »

Witam. Od jakiegoś czasu nie radzę sobie z nerwami. Gdy budzę się czuję już silny stres, gdy wychodzę z domu na przystanek autobusowy jestem też jakaś taka zdenerwowana chociaż wychodzę wcześniej. Czuję się taki niepokój, lęk jakby to było nie wiadomo co. Nie wiem dlaczego. Kiedyś byłam wyluzowana i nie stresowałam się niczym. Jakiś dobry czas temu gdy jechałam autobusem dostałam biegunkę, a nie mogłam z niego wyjść i od tamtej pory to wciąż mi się przypomina i obawiam się, że będę musiała wysiadać i nagle skorzystać z toalety. Wiem, to jest głupie i takie dziecinne. To jest jakaś fobia. Tak samo mam z chodzeniem do kościoła. Jeden raz zrobiło mi się słabo w kościele i teraz na samą myśl o tym, że mam iść do kościoła już czuję się słabo, choć jestem zdrowa. To jest jakieś psychiczne. Ostatnio cały czas jestem taka podminowana i zdenerwowana i na samą myśl, że mam takie głupie problemy chce mi się płakać. Obecnie jeszcze szukam innej pracy, mam problemy na uczelni, czuję się samotna – nie mogę trafić fajnego, mądrego chłopaka tylko poznaję samych głupków i też przeżywam rozczarowania, czuję pustkę. Jeden dzień jestem szczęśliwa, bo coś mi się udało, ktoś mnie pochwalił albo coś, a następnego dnia mam wielkiego doła i wszystko widzę w czarnych barwach.
To jest naprawdę przykre i dziwne, bo w gruncie rzeczy jestem osobą wesołą, ambitną i mądrą, nie wiem dlaczego wypadłam z normalnego rytmu i pozytywnego myślenia.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Re: Stres, fobie, wahania nastroju.

Post autor: Hadassa »

Myślałaś o udaniu się do specjalisty ?? Rozmowa z psychologiem lub coś...
Może potrzebne są jakieś leki?

Na poczatek można spróbować nawet melisę pić, ale...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Kochana, pomijając oczywistość taką jak rozmowa ze specjalistą... może warto sięgnąć po coś, co złagodzi zarówno te psychiczne, jak i fizyczne skutki stresu? Takim delikatnym środkiem jest Sedatif PC, który mi doradził mój lekarz pierwszego kontaktu. Byłam tak zestresowana pracą, że nie spałam, nie jadłam i ciągle "wkręcałam sobie", że coś się zaraz stanie. Wiem, jak to wykańcza. Sedatif jest delikatny, to taka tabletka pod język i nie otumania, ani nie uzależnia. Jak się odrobinę wyciszysz, to na pewno łatwiej będzie i o decyzję, co dalej zrobić. W takim stanie nie pomoże Ci relaksowanie muzyką czy książką, bo z tego co piszesz, stres stał się prawdziwym problemem. Jedno jest pewne - nie możesz zostawić tego tak jak jest, bo objawy będą się jedynie pogłębiać i możesz wpaść w znacznie gorszy stan, a tego Ci naprawdę nie życzę. Daj znać jak sobie radzisz i może rozważ wypróbowanie tego środka...
Aldonka09

Post autor: Aldonka09 »

Ja Ciebie doskonale rozumiem, bo mam podobnie. Stresuję się nie wiadomo czym, każde wyście z mieszkania napawa mnie dziwnymi obawami. Generalnie nie radzę sobie z nerwami, dlatego moje relacje z partnerami są bardzo dziwne. Jednego dnia wręcz ubóstwiam mojego faceta, drugiego mówię mu straszne rzeczy, obrażam się, wkręcam sobie jaki to jest okropny. Byle głupota wyprowadza mnie z równowagi. To bardzo utrudnia życie, ciagle słyszę, że jestem niestabilna emocjonalnie :/ Same proszki pomogą?
a_gatka

Na pewno pomogą się wyciszyć, ale problemów za Ciebie nie rozwiążą. Trzeba przecież zidentyfikować źródło stresu, aby skutecznie z nim walczyć. Nie mniej jednak lepiej walczy się mając ten komfort wyspania i lepszej koncentracji. Zmęczona i poirytowana nie załapiesz kontaktu z samą sobą, a już na pewno nie złapiesz dystansu. Dlatego jestem zwolenniczką pomagania sobie takimi środkami jak Sedatif. Nie ogłupiał mnie, nie usypiał, mogłam prowadzić auto, ale przede wszystkim zniknęło to męczące uczucie napięcia w środku, jak w szkole przed klasówką...
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

Ja się stresuję zawsze przed ważnymi wydarzeniami, egzaminami itp. nie mogę wtedy spać, pocę się, robi mi się słabo, mdli mnie, boli brzuch itp. Na szczęście nie mam tego na co dzień.
Myślisz, że w takich sytuacjach mogłabym też brać ten sedatif? Bo melisę to mogę sobie wypić wieczorem, bo mnie usypia, ale rano to już kiepska sprawa, bo bym pewnie chodziła senna i otumaniona :/
Tusia

Post autor: Tusia »

docha pisze:Myślisz, że w takich sytuacjach mogłabym też brać ten sedatif?
Zdecydowanie tak, tym bardziej jak mówisz potrzebujesz rozluźnienia w nocy i sprawnego, jasnego umysłu w ciągu dnia. Ten preparat Cię nie otumani.
owsianna

Post autor: owsianna »

może spróbuj sobie znaleźć odprężające zajęcie - joga, bieganie, basen - mi pomaga i to bardzo dużo, a dodatkowo może poznasz kogoś fajnego;)

a swoją drogą wiecie, że depresja i stres mogą być spowodowane zwykłymi niedoborami, np. minerałów, aminokwasów itp? obniżona wartość serotoniny może wpływać na powstanie stanów depresyjnych, obniżonej samooceny, a wystarczy uzupełnić tryptofan (z niego powstaje serotonina). Może przebadaj sobie neurotransmitery? :P
aarraa

Post autor: aarraa »

Witam, ja jakiś czas temu też miałam takie stany, smutki i smuteczki i problemy z zaśnięciem przez to wszystko, i powiem że warto iść do lekarza rodzinnego, ja dostałam lekkie leki uspokajające( nie pamiętam teraz jak się nazywały) i nasenne (NASEN ) i trochę pomogło ale i tak poszłam jeszcze do psychologa kilka razy, warto wyżalić się i wyrzucić swoje problemy i lęki komuś kto nas nie ocenia z emocjami jak rodzina i znajomi, mnie pomogło-choć trochę to trwało.
Kwiaty z Raju.
pomcia

Post autor: pomcia »

A ja bym zbadała sobie poziom hormonów. Wahania nastrojów? Fobie? Stres? No to aż prosi się o sprawdzenie hormonów.
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

o tych niedoborach to słyszałam, chyba głównie o magnez chodziło... profilaktycznie biorę, ale kiedy już się czymś denerwuję i stresuję to magnez nie pomoże, a nie chcę się też truć jakimiś lekami na receptę, wolę coś ziołowego lub homeopatycznego. Kupię sobie ten sedatif, bo przed ślubem pewnie padnę z nerwów :P
gohusia

Post autor: gohusia »

A jak ten lek działa na takie ogólne samopoczucie? nie ma się po nim tej tzw "ciężkiej głowy" takiego uczucia otumanienia?
Tusia

Post autor: Tusia »

Jak wcześniej pisałam preparat ten Cię nie otumani, masz jasność umysłu co dla mnie jest równoznaczne z "lekką" głową właśnie :))
gohusia

Post autor: gohusia »

Okazuje się, że Sedatif działa też na zaburzenia snu. co mnie ucieszyło, bo chyba z racji tego ciągłego stresu mam problemy ze snem... nie wysypiam się, chodzę nerwowa i koło się zamyka.
kotka

Post autor: kotka »

Według mnie pomcia ma rację. Koniecznie zbadaj poziom hormonów, bo to mogą być problemy z tarczycą, a te na przyszłość mogą oznaczać nie tylko coraz większe doły nastroju, ale również problemy z zajściem w ciążę. Badania TSH i FT4 zrobisz w każdej przychodni (tylko pobiorą krew). Jeśli bez skierowania, prywatnie, to koszt ok. 60 zł. Z wynikami do endokrynologa. Leczenie to łykanie przepisanych tabletek wyrównujących poziom hormonów.
Nie jestem lekarzem, ale takie problemy jak Ty mają, a właściwie miały (odkąd leczą się u endokrynologa) moje córki. W każdym razie nie zaszkodzi sprawdzić poziomu hormonów.
Finess_com_pl
Miła Kobietka

Post autor: Finess_com_pl »

Udaj się z tym najlepiej do psychologa, on z pewnością pomoże Ci to przezwyciężyć. Cieżko jest cokolwiek Ci poradzić, skoro Ty co krok masz takie same fobie.
http://www.finess.com.pl/ - wyjątkowe kosmetyki
Awatar użytkownika
kotyx

Post autor: kotyx »

Doraźnie, to mi na stres pomógł Slow Mag, 3 tabletki na noc.
Jak jest gorzej, to sięgam po Różeniec górski (Rhodiola, nie różaniec ;) )
Kolorowa, niebanalna bielizna damska KEY.
Amaretto

Post autor: Amaretto »

Obecnie praktycznie każdego dotyka w pewnym okresie życia stres .,, Głównie z powodu ciężkiej w Polsce sytuacji związanej z pracą.
Myślę, że warto wtedy skorzystać z terapii indywidualnej u psychologa - doradzi wtedy jak radzić sobie ze stresem, rozwiązać problemy życiowe które pojawiły się stosunkowo niedawno.
Takie terapie profesjonalnie przeprowadza pani Izabela Kielczyk w swojej pracowni psychorozwoju w Warszawie - swego czasu chodził do niej mój mąż i odniosło to dobry skutek.
Awatar użytkownika
kotyx

Na pewnym etapie bez pomocy dobrego terapeuty się nie obejdzie.
Wszystkie ziółka, tabletki a nawet sport to rozwiązania doraźne.
Pracują ze skutkami a nie z przyczyną. :)
Awatar użytkownika
M2013

Post autor: M2013 »

Ja powiem tak , odkąd biorę kwas omega3 przestałam miec wachania nastroju czy wybuchy agresji ( a miałam spore ) wiec poleca wam kwas omega3. :) Jeśli któraś potrzebuję informacji o działani kwasu to napiszcie na pw to wyślę wam mailem wszelkie informacje na maila. Ale naprawdę polecam bo po tygodniu widać różnice i w zachowaniu i samopoczuciu.
Jestem mamą dwóch urwisków spełniająca swoje marzenia. Ty też możesz :) http://nietylkomojapraca.blogspot.com/
Awatar użytkownika
kotyx

Z omega3 szczególnie faceci muszą uważać.

http://kopalniawiedzy.pl/rak-prostaty-g ... stal,18427
kari_donsion667

Post autor: kari_donsion667 »

Przychodzi taki czas, że w życiu wszystko się psuje i jest ci ciężko. Jeżeli taki stan trwa u Ciebie dłużej niż kilka miesięcy to wskazuje to na depresje. Miałam to samo ale ponad rok. Ważne jest, żebyś sama się zastanowiła co jest powodem twojego złego samopoczucia i lęku. Pomyśl, co możesz zrobić, żeby poczuć się lepiej. {może sport, książka, taniec, śpiew, zabawa) może potrzebujesz zmienić otoczenie. Jeżeli tak to bądź odważna i szukaj pracy dalej. Nastaw się pozytywnie do świata, który Cię otacza, a on odwzajemni ci tym samym :)
I najważniejsze - więcej uśmiechu. Uśmiechając się (nawet wymuszony uśmiech) wywołujesz endorfiny w mózgu, co wpływa na pozytywny nastrój.

Powodzenia :)
alicjajanas87

Post autor: alicjajanas87 »

Myślę, że mogłoby ci pomóc przeczytanie jakiegoś oradnika gdzie byłyby opisane metody radzenia sobie z takimi stanami. Ja miałam długo utrzymującą się chandrę ale trafiłam na bardzo fajną książkę gdzie opisane były metody na poprawę humoru i mi pomogło.
a_gatka

Znalazłam taki poradnik na stronie leku http://www.sedatifpc.pl/metody-walki-ze-stresem/ - fajnie opisane metody, przystępnie :) Może się przyda komuś :)
vidis
Miła Kobietka

Post autor: vidis »

a_gatka pisze:Znalazłam taki poradnik na stronie leku http://www.sedatifpc.pl/metody-walki-ze-stresem/ - fajnie opisane metody, przystępnie :) Może się przyda komuś :)
Bardzo wiarygodne, szczególnie że strona poświęcona jest tabletkom na stres. Podobno depresję da się wyleczyć witaminą c.
ODPOWIEDZ