Storczykiii

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
Arowana14

Storczykiii

Post autor: Arowana14 »

Storczyki - lubicie?? Macie w domach? :)
dzo

Re: Storczykiii

Post autor: dzo »

mam i lubię
Awatar użytkownika
aga.ta
Miła Kobietka

Post autor: aga.ta »

ja pod miesiąca dbam o kwiaty siostry i wszystkie są w formie poza storczykami właśnie. najpierw odpadły wszystkie kwiaty, teraz żółkną liście. czy już kupić coś na wymianę, czy jeszcze mogę je ratować? i jak? nie mam doświadczenia z tym gatunkiem, ale inne kwiaty naprawdę dobrze mi rosną...
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

podobaja mi sie storczyki ale nie mam ich sa dla mnie za drogie .
mimka31

Post autor: mimka31 »

mam ich 7 szt. 2 z nich obecnie kwitną i wolę dostać storczyka w doniczce niż bukiet ciętych kwiatów :)
elzbieta45
Kobietka Expert

Tu przyznam ci racje , tez wole kwiaty w doniczce niz ciete . Znajoma juz nawet storczyka wychodowala sobie z odnozki
mimka31

Post autor: mimka31 »

wychodowala sobie z odnozki

takiego też mam,zakwitł tylko 3 kwiatkami ale żyje:-) rośnie i liście mu nie żółkną
elzbieta45
Kobietka Expert

to super bo to trudny kwiat do wychodowania . mimo ze przepiekny , ja mam ale inne kwiaty bo lubie tak jak w doniczkach ale tez w ogrodzie kwiaty
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

mam jeden i zaczął kwitnąć, to jest niesamowite, myślałam, że nie uda mi sie go tak pięknie wychodowac, a tu taka niespodzianka, jestem z siebie bardzo dumna ;)
elzbieta45
Kobietka Expert

brawo
Armigor
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Armigor »

Mam kilka storczyków uwielbiam je.
Armigor
Gadatliwa Kobietka

elzbieta45 pisze:podobaja mi sie storczyki ale nie mam ich sa dla mnie za drogie .
Mi udało sie kupić w tesko na przecenie zapłaciłam śmieszną sumę dwa tylko kupiłam po normalnej cenie bo mi sie podobały I nie wiedziałam że można samemu wychodować storczyka
Pear
Miła Kobietka

Post autor: Pear »

jesli storczyk zgubil kwiaty, liscie zmieniaja kolor to podetnij lodygi kwiatowe za drugim oczkiem na skos. przestan podlewac kwiatek i ustaw go gdzies w spokojne miejsce, lekko zacienione, storczyk teraz musi odpoczac. Nie podlewa sie go nawet do dwuch miesiecy. dopiero zaczyna sie podlewac jesli zobaczymy co kolwiek malenkiego, zielonego ze wypuszcza, to znaczy ze wraca do zycia. I nie podlewa sie storczyka tylko namacza, storczyki zazwyczaj maja przezroczysta doniczke i ochronke z ceramicznej doniczki. jest to po to aby kontrolowac korzenie,jesli kolor korzeni jest zielony znaczy ze ma dobre nawodnienie a z dnia na dzien robia sie coraz bielsze. Jesli zaczynaja bielec wstawia sie storczyk na noc do miski z woda i go namacza!
Armigor
Gadatliwa Kobietka

Dzięki pear za informacje ja zawsze zastanaiałam się jak to jest z podlewaniem,ale skoro tyle wiesz na ten temat to powiedz mi jeszcze o przesadzaniu i w czym należy je trzymać bo napewno nie w ziemi chociaż jednego mam w ziemi i jest naprawdę piękny
Pear
Miła Kobietka

Haha Armigor coś nie coś wiem na temat stoiczkow bo pracuje w kwiaciarni to raz i dwa z własnego doświadczenia bo bardzo je lubię! Ale o przesadzaniu wiem tyle że powinno się go wykonać co dwa lata, na wiosnę ale nigdy jeśli zakwitl! I podłoże zależy od rodzaju storczyka bo są mono coś tam i mino coś tam:)! Jutro w pracy zapytam szefcia i napisze.
elzbieta45
Kobietka Expert

Napisz Peor , chyba sobie kupie odrzaluje w tym roku jak beda w biedronce , bo bardzo mi sie podobaja
Armigor
Gadatliwa Kobietka

Prawda po zanuzeniu w wodzie na całą noc korzenie zrobiły się zielone wyprubowałam
Pear
Miła Kobietka

Armigor pisze:Prawda po zanuzeniu w wodzie na całą noc korzenie zrobiły się zielone wyprubowałam
I teraz go zostaw aż korzenie znowu zrobią się białe. Przepraszam tylko bo zapomnialam dziś zapytać o ta ziemię do przesadzania:(.
Pear
Miła Kobietka

Co nowego dowiedziałam się dziś , a więc : chcąc przesądzić storczyka najlepiej nabyć specjalną mieszankę ziemi do storczykow, nie przesadzamy do wiele większych doniczek, albo do tej samej po usunięciu martwych i chorych fragmentów korzeni albo max do o centymetr większej w obwodzie! Nigdy nie wciskamy pod ziemię korzonkow które wystają! I ciekawostka warto kupić storczyk katleja podobno sądząc go do doniczki z innym storczykiem samoistnie się krzyżują i wychodzą przepiękne mieszanki! Ja polecam storczyka giganta błękitnego jest przepiękny, miniaturki tygrysie i ogrodowe giganty. Elu a Ty poprostu krzyczy w domu że na imieniny, urodziny, dzień kobiet, dzień matki, walentynki i wszystkie inne możliwe święto chcesz storczyki :D.
Anamarii
Miła Kobietka

Post autor: Anamarii »

Moja mama uwielbia storczyki, ja mam jednego dużego fioletowego dostałam kiedyś od męża na urodziny, piekny:)
stokrotka362
Jestem tu nowa :)

Post autor: stokrotka362 »

Jeżeli już mowa o kwiatach to polecam doniczki http://www.rattanart.pl. Mają duży wybór, donice bardzo eleganckie i wytrzymałe. Polecam
Awatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert

Post autor: Madlen »

znalazłam temat więc odświeżam..
Kupiłam storczyka jeszcze w zimie, naprawdę piękny biało-niebieski, tylko teraz nie wiem dlaczego od spodu czerwieni mu się liść, jest to taki bardziej bordowy. Dodam, że storczyk cały czas kwitnie. I nie wiem czy zaczyna się z nim dziać coś złego czy tak ma być??
ODPOWIEDZ