Sposoby na szybką naukę
Re: Sposoby na szybką naukę
W czasie studiów najlepiej uczyłam się robiąc ściągi samodzielnie 
Zawsze, kiedy sama przygotowałam sobie ściągę na egzamin, wszystko jakoś zostawało mi w głowie i na zaliczeniu nie musiałam jej nawet wyciągać
Zawsze, kiedy sama przygotowałam sobie ściągę na egzamin, wszystko jakoś zostawało mi w głowie i na zaliczeniu nie musiałam jej nawet wyciągać
Och studia... nauka na studiach jest całkowicie inna niż ta w szkole średniej czy gimnazjum. Jeśli ktoś szuka porad, proszę zajrzeć tutaj: jak uczyć się na studiach aby zaliczyć sesję w terminie? Podstawa to systematyczność. Bez tego ani rusz a potem tyle materiału będzie, że nie damy sobie rady się tego nauczyć - niestety...
Zależy o jaką naukę chodzi, jeśli o języki to ciagłe powtarzanie, słuchanie nagrań w danym języku itp.
ja zawsze uczyalm sie regularnie a póxniej tylko powtarzaalm wiec to był mój sposób...mało oryginalny, ale na moim kierunku czyli filologii angielskiej z rosyjskim nie dało się inaczej...ale z chęcia dowiem sie nowych metod.
słyszałm ze rozrysowywanie czyli graficzne zapamiętywanie jest skuteczne.
Ja od jakiegoś czasu gram sobie w taką grę, dzięki której potrafię lepiej się skupić. Mam ciągle straszny problem ze skupieniem, ciągle jestem rozkojarzona, masakra poprostu. Ostatnio kumpel mi podesłał link http://relaksacja.pl/Tak-Dziala-Twoj-System-Nerwowy i strasznie zachwalał więc zaczęłam sobir grać, efekty widać chociaż bez fajerwerków. W każdym razie jak masz problem ze skupieniem to warto czasem ogarnąć coś podobnego, takie alternatywne metody.
-
kobietka1234
- Miła Kobietka
zjedz tabliczke czekolady, wez ksiazke albo kojarz sobie z obrazkami mi to pomaga
Czasem wystarczy przed nauką dobrze się wyspać lub zainwestować w dobry suplement diety, naturalny, w którego skład wchodzi magnez, żelazo, cynk, witaminy oraz ekstrakty z zielonej herbaty, guarany oraz z żeń-szenia;) wszystkie te składniki działają pobudzająco przez to np taki Actibion mniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz wpływa korzystnie na sprawność umysłową a także wspomaga koncentrację i zdolność uczenia się 
- starletkagwiazdeczka
- Jestem tu nowa :)
ja używam karteczek samoprzylepnych, które rozklejam po pokoju. zwykle dziesięć godzin przed egzaminem wystarczy, aby wkuć półroczny materiał.
- pannaczarna
- Miła Kobietka
Ja chyba jeszcze nie znalazłam swojego sposobu na szybką naukę, bo zawsze jak się czegoś szybko w miarę nauczę to po tygodniu już nie pamiętam. Na studiach nie da się szybko uczyć. bo to nie o to w tym wszystkim chodzi, W głowie musi coś zostac 
-
Finess_com_pl
- Miła Kobietka
Ja ostatnio sięgnęłam po książkę "Ucz się i myśl" - poradnik, w którym opisane są metody uczenia się, zapamiętywania. Mapy myśli stosowałam od dawien dawna. Jednakże są też inne ciekawe opcje. Zachęcam do lektury.
http://www.finess.com.pl/ - wyjątkowe kosmetyki
Ja zawsze robię tak, że przynoszę z kuchni zieloną herbatę i ją wypijam prawie duszkiem
Później zaczynam chodzić po pokoju tam i z powrotem i wkuwam, czytam, powtarzam itd. Na początku myślałam, że nie będzie mi to sprzyjało takie zapamiętywanie jakby na jeden raz i ze zaraz na drugi dzień nic nie będę wiedzieć co się uczyłam, ale... Myślę, że ta zielona herbata ma jakieś dobre właściwości i mi pomaga
Poza tym zawsze otwieram okno w pokoju (nawet w zimie) - sprzyja jak się myśli intensywnie 
O dietach, zdrowym jedzeniu i odchudzaniu:
www.dbajoswojalinie.pl
www.dbajoswojalinie.pl
A słyszeliście o metodzie Callana? Tutaj jest ciekawy artykuł w którym na przykładzie zostało wyjaśnione jak ona działa: http://metoda5s.pl/jak-uczyc-sie-slowek ... y-latwiej/
Metoda ta jest obecnie popularna wśród osób które muszą opanować dużą porcję informacji. Fakt jest taki że wymaga ona samodyscypliny i determinacji. Ale czy wszyscy ją posiadamy?
Metoda ta jest obecnie popularna wśród osób które muszą opanować dużą porcję informacji. Fakt jest taki że wymaga ona samodyscypliny i determinacji. Ale czy wszyscy ją posiadamy?
Np. języków obcych uczę się za pomocą metody 5S. Odwołuje się do naszych uczuć i emocji, a dzięki temu wykorzystuje pamięć długotrwałą i nie zapominamy czego się nauczyliśmy, jak to jest w metodzie tłumaczeniowej. Uczę się kilku języków na raz i nie mylą mi się, bo do każdego mam inne podejście i uczucia. Warto spróbować, być systematycznym, bo to skuteczny sposób.