Sposoby na szybką naukę

Dział dla uczących się dziewczyn, jakie studia wybrać? Szkolenia, warto?
ODPOWIEDZ
paula

Sposoby na szybką naukę

Post autor: paula »

znacie jakieś sposoby na w miarę szybką i owocną naukę? ;)
Kammilia
Jestem tu nowa :)

Re: Sposoby na szybką naukę

Post autor: Kammilia »

W czasie studiów najlepiej uczyłam się robiąc ściągi samodzielnie ;)

Zawsze, kiedy sama przygotowałam sobie ściągę na egzamin, wszystko jakoś zostawało mi w głowie i na zaliczeniu nie musiałam jej nawet wyciągać ;)
karski1
Miła Kobietka

Post autor: karski1 »

Och studia... nauka na studiach jest całkowicie inna niż ta w szkole średniej czy gimnazjum. Jeśli ktoś szuka porad, proszę zajrzeć tutaj: jak uczyć się na studiach aby zaliczyć sesję w terminie? Podstawa to systematyczność. Bez tego ani rusz a potem tyle materiału będzie, że nie damy sobie rady się tego nauczyć - niestety...
brunecia
Extra Kobietka

Post autor: brunecia »

Zależy o jaką naukę chodzi, jeśli o języki to ciagłe powtarzanie, słuchanie nagrań w danym języku itp.
Awatar użytkownika
charlotte

Post autor: charlotte »

ja zawsze uczyalm sie regularnie a póxniej tylko powtarzaalm wiec to był mój sposób...mało oryginalny, ale na moim kierunku czyli filologii angielskiej z rosyjskim nie dało się inaczej...ale z chęcia dowiem sie nowych metod. :) słyszałm ze rozrysowywanie czyli graficzne zapamiętywanie jest skuteczne.
kowalsek

Post autor: kowalsek »

Ja od jakiegoś czasu gram sobie w taką grę, dzięki której potrafię lepiej się skupić. Mam ciągle straszny problem ze skupieniem, ciągle jestem rozkojarzona, masakra poprostu. Ostatnio kumpel mi podesłał link http://relaksacja.pl/Tak-Dziala-Twoj-System-Nerwowy i strasznie zachwalał więc zaczęłam sobir grać, efekty widać chociaż bez fajerwerków. W każdym razie jak masz problem ze skupieniem to warto czasem ogarnąć coś podobnego, takie alternatywne metody.
kobietka1234
Miła Kobietka

Post autor: kobietka1234 »

zjedz tabliczke czekolady, wez ksiazke albo kojarz sobie z obrazkami mi to pomaga
jadwinia
Miła Kobietka

Post autor: jadwinia »

Czasem wystarczy przed nauką dobrze się wyspać lub zainwestować w dobry suplement diety, naturalny, w którego skład wchodzi magnez, żelazo, cynk, witaminy oraz ekstrakty z zielonej herbaty, guarany oraz z żeń-szenia;) wszystkie te składniki działają pobudzająco przez to np taki Actibion mniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz wpływa korzystnie na sprawność umysłową a także wspomaga koncentrację i zdolność uczenia się :)
Awatar użytkownika
starletkagwiazdeczka

Post autor: starletkagwiazdeczka »

ja używam karteczek samoprzylepnych, które rozklejam po pokoju. zwykle dziesięć godzin przed egzaminem wystarczy, aby wkuć półroczny materiał.
Awatar użytkownika
pannaczarna
Miła Kobietka

Post autor: pannaczarna »

Ja chyba jeszcze nie znalazłam swojego sposobu na szybką naukę, bo zawsze jak się czegoś szybko w miarę nauczę to po tygodniu już nie pamiętam. Na studiach nie da się szybko uczyć. bo to nie o to w tym wszystkim chodzi, W głowie musi coś zostac ;)
Finess_com_pl
Miła Kobietka

Post autor: Finess_com_pl »

Ja ostatnio sięgnęłam po książkę "Ucz się i myśl" - poradnik, w którym opisane są metody uczenia się, zapamiętywania. Mapy myśli stosowałam od dawien dawna. Jednakże są też inne ciekawe opcje. Zachęcam do lektury.
http://www.finess.com.pl/ - wyjątkowe kosmetyki
Awatar użytkownika
Klarina

Post autor: Klarina »

Ja zawsze robię tak, że przynoszę z kuchni zieloną herbatę i ją wypijam prawie duszkiem :P Później zaczynam chodzić po pokoju tam i z powrotem i wkuwam, czytam, powtarzam itd. Na początku myślałam, że nie będzie mi to sprzyjało takie zapamiętywanie jakby na jeden raz i ze zaraz na drugi dzień nic nie będę wiedzieć co się uczyłam, ale... Myślę, że ta zielona herbata ma jakieś dobre właściwości i mi pomaga :D Poza tym zawsze otwieram okno w pokoju (nawet w zimie) - sprzyja jak się myśli intensywnie ;)
O dietach, zdrowym jedzeniu i odchudzaniu:
www.dbajoswojalinie.pl
Awatar użytkownika
xena
Fajna Kobietka

Post autor: xena »

A słyszeliście o metodzie Callana? Tutaj jest ciekawy artykuł w którym na przykładzie zostało wyjaśnione jak ona działa: http://metoda5s.pl/jak-uczyc-sie-slowek ... y-latwiej/
Metoda ta jest obecnie popularna wśród osób które muszą opanować dużą porcję informacji. Fakt jest taki że wymaga ona samodyscypliny i determinacji. Ale czy wszyscy ją posiadamy? ;)
jasama
Miła Kobietka

Post autor: jasama »

Np. języków obcych uczę się za pomocą metody 5S. Odwołuje się do naszych uczuć i emocji, a dzięki temu wykorzystuje pamięć długotrwałą i nie zapominamy czego się nauczyliśmy, jak to jest w metodzie tłumaczeniowej. Uczę się kilku języków na raz i nie mylą mi się, bo do każdego mam inne podejście i uczucia. Warto spróbować, być systematycznym, bo to skuteczny sposób.
ODPOWIEDZ