sposób by polubić domowe obowiązki ;)

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
Anamarii
Miła Kobietka

sposób by polubić domowe obowiązki ;)

Post autor: Anamarii »

Hej! każda z nas ma w domu pewnie sporo pracy a do tego inne rzeczy na głowie poza praniem, sprzątaniem i gotowaniem. Ja sobie ułatwiłam życie ostatnio zainwestowałam w zmywarkę wreszcie, uf jaka ulga,a poza tym nabyłam prasowacz SteaMaster,świetne urządzenie do prasowania parą, nawet mi się ostatnio chce prasować co do mnie nie podobne, bardzo wygodne urządzenie, polecam! :)
A wy jakie macie sposoby żeby polubić domowe obowiązki i znaleźć jeszcze czas na przyjemności? :)
Natalka86
Miła Kobietka

Re: sposób by polubić domowe obowiązki ;)

Post autor: Natalka86 »

ja ogólnie lubię domowe obowiązki i to nastawienie pozwala mi je wykonywać je z przyjemnością. Oczywiście mam w kuchni swoją przyjaciółkę - zmywarkę :) i wiele rożnych sprzętów dzięki którym sprzątanie i gotowanie jest dużo łatwiejsze.
erachan
Miła Kobietka

Post autor: erachan »

oczywiście że nie możemy się cofać wstecz trzeba sobie życie ułatwiać mimo wielu czyhających niespodzianek
Anamarii
Miła Kobietka

erachan pisze:oczywiście że nie możemy się cofać wstecz trzeba sobie życie ułatwiać mimo wielu czyhających niespodzianek
Oj tak, mi brzuszek rośnie więc niedługo będę miała więcej takich czyhających niespodzianek i pewnie mniej czasu, ale doczekać się nie moge ;)
Leticia

Post autor: Leticia »

Ja akurat bardzo lubię zmywać ręcznie, a mimo iż zmywarkę posiadam, nie czerpię przyjemności z jej rozładowywania ;) Natomiast mega sposobem dla mnie jest kupno różnych akcesoriów- np gdy kupiłam blender od razu miałam ochotę zrobić milion nowych potraw, kupno nowego mopa zmobilizowało mnie do gruntownego umycia podłóg w całym domu. Jednak najlepiej idzie mi sprzątanie gdy muszę wyładować negatywne emocje lub smutek. Wtedy traktuję to jako terapię i po takich "akcjach" zazwyczaj to, za co się wzięłam błyszczy jeszcze przez kilka tygodni.
Anamarii
Miła Kobietka

Właśnie przydał by mi się blender tyle dobrych opinii słyszałam, może mi mąż na walentynki kupi tylko musiałabym go uświadomić ;)
Leticia

To od razu polecam ze wszystkimi akcesoriami :)
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

ja nie znoszę domowych obowiązków...tzn głównie sprzątania, bo gotować mogę bez problemu, nawet sprawia mi to przyjemność ;)
rihabi
Jestem tu nowa :)

Post autor: rihabi »

Ja nie lubię tylko sprzątać domu, tj odkurzania, mycia podłóg. Lubię za to bardzo gotować i prać ubrania :P Chyba jestem jakaś inna :P
internet bydgoszcz
paula93

Post autor: paula93 »

ja też uwielbiam gotować i piec ! a jeśli chodzi o sprzątanie, to nie wiem czy lubię. to chyba już przyzwyczajenie i ciężko jest mi powiedzieć :P ale żeby szybciej poszło to włączam radio i jest o wiele lepiej :D
paula

Post autor: paula »

erachan pisze:oczywiście że nie możemy się cofać wstecz trzeba sobie życie ułatwiać mimo wielu czyhających niespodzianek
cofać w przód się nie można... :D

aktualnie mieszkam jeszcze z rodzicami, a w niedalekiej przyszłości zamieszkam z teściową. I nie wyobrażam sobie życia bez... zmywarkiiii :D
Leticia

Odkryłam kolejną, genialną rzecz w kuchni :) Tydzień temu kupiłam taki minimikserek do spieniania mleka, gabarytów elektrycznej szczoteczki do zębów. Nie sadziłam, że takie małe coś potrafi tak wiele. Mleko nim potraktowane zwiększa swoją objętość dwukrotnie, a jeśli używam skondensowanego, staje się niemal sztywne. I kawa smakuje jakoś duuużo lepiej! Bardzo polecam (dałam za niego 14zł)!
Awatar użytkownika
KaroLina
Miła Kobietka

Post autor: KaroLina »

paula93 pisze:ja też uwielbiam gotować i piec ! a jeśli chodzi o sprzątanie, to nie wiem czy lubię. to chyba już przyzwyczajenie i ciężko jest mi powiedzieć :P ale żeby szybciej poszło to włączam radio i jest o wiele lepiej :D

Też uwielbiam piec, do niedawna miałam piekarnik który mi z jednej strony przypalał ale dorobiłam się nowego pod koniec roku więc na święta już wszystko było idealne :) i zgadzam się z muzyką o wiele przyjemniej biegać z odkurzaczem, czy okna myć - czego akurat nie znoszę
landrynka22

Post autor: landrynka22 »

tak dokładnie sprzątanie z radiem to super sprawa. Innej formy porządków w domu sobie nie wyobrażam. :D pozdrawiam:)
Madziula
Miła Kobietka

Post autor: Madziula »

Ja muszę mieć dobre samopoczucie, żeby sprzątać. Jak jest wszystko dobrze, to nawet cały dzień mogę spędzić myciu okien, odkurzaniu itp... To w sumie relaksuje, jeśli ma się do tego pozytywne podejście. :P
Zorka

Post autor: Zorka »

Ja lubię sprzatać - zawsze się przy tym relaksuję - tylko niech nikt mi w tym nie przeszkadza :angrywife
Anamarii
Miła Kobietka

Ja nie znoszę mycia okien, ale jak mam dzień to rzeczywiście praca jakoś idzie :girlactive
Awatar użytkownika
krokusss
Miła Kobietka

Post autor: krokusss »

Polubić domowe porządki Pewnie! kwestia dobrej organizacji i akompaniamentu dobrej muzyki :D
Anamarii
Miła Kobietka

akompaniamentu hah dobrze powiedziane:) jak za oknem słońce świeci też się jakos bardziej chce:)
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Od razu mówię ;) nie cierpię sprzątać :)
ale... będąc już na swoim często robimy tak, że po prostu dzielimy się obowiązkami ;)
ale sprzątamy wspólnie ;) od razu raźniej :)
Obowiązkowo przy muzyce :D
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
orientalna
Miła Kobietka

Post autor: orientalna »

Ja lubię sprzątać, kiedy mam coś zadbanego. Obecne mieszkanie dostaliśmy w stanie opłakanym i sprzątaliśmy w nim dwa tygodnie, żeby je doprowadzić do stanu używalności. Niestety, nie mam jakiejś szczególnej motywacji do generalnych porządków, skoro wiem że właściciel i tak nie naprawi podstawowych rzeczy a reszta czy zrobię porządek czy nie - i tak wygląda zawsze tak samo.

Nie znoszę sprzątać toalety. I nic mnie nie przekona. Oczywiście zrobię to, ale nie lubię.

Najchętniej mi się sprząta sypialnię, bo wtedy widać efekt. Lubię też myć drewniane meble, bo widzę później ich piękny kolor. Nie lubię prasować, bo wiecznie mi coś zostaje i nigdy nie znajduję tyle czasu, żeby to zrobić do końca.
Obrazek
agulaa87

Post autor: agulaa87 »

Rozumiem, o co ci chodzi - najlepiej się sprząta jak ma się coś swojego, o co po prostu chce się troszczyć. A motywowanie się do sprzątania - w gruncie rzeczy - cudzej własności, nie jest łatwe ;/
http://zostantutaj.eu/
Awatar użytkownika
laelia
Gadatliwa Kobietka

Post autor: laelia »

ja gdy się pobrałam z moim meżem (14 lat temu) i przeprowadzilismy się na swoje - nienawidziłam obowiązków domowych. Początkowo kompletnie sobie z tym nie radziłam. Gotowanie też mi szło jak krew z nosa. Od tego czasu wiele się zmieniło, z czasem coraz lepiej mi to wszystko wychodziło. Ale dopiero od jakichś dwóch lat mogę powiedzieć że to lubię :) I sprzątanie i gotowanie. Z gotowaniem to myślę że jeszcze wiele przede mną, długo trwało zanim nauczyłam się gotować w ogóle, długo bardzo gotowałam zachowawczo, teraz powoli zaczynam eksperymentować w kuchni. I też sprzątając słucham muzyki, z tym że na mp3, playlistę z piosenkami na które aktualnie mam humor i które dodają mi energii :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Nanya

Post autor: Nanya »

Lubię myć okna, wieszać zasłony i firanki, prasować i mam takie jakieś zboczenie, jeśli chodzi o wieszanie prania na suszarce... wiecie, tylko JA je potrafię dobrze powiesić, itd. ;-) Pozostałe prace domowe - :evil: A już gotowania nienawidzę najbardziej na świecie.
- Zdaje mi się, że pan trochę kalospintechromokrenizujesz.
- Jak to?
- No, trochę pan łżesz - objaśnił.
Awatar użytkownika
Fas_Olka24
Fajna Kobietka

Post autor: Fas_Olka24 »

To kwestia nastawienia... jeśli od razu zakładasz, ze nie lubisz tego i nie chce Ci się robić to oczywiste, że tego nigdy nie polubisz. Obowiązki domowe czyli sprzątanie, pranie gotowanie będą zawsze i nie ma sensu się bronić przed tym rękami i nogami... no, chyba, że jesteś księżniczką i stać Cię na opłacenie ludzi, którzy będą wykonywali te obowiązki za Ciebie.

Mnie osobiście do sprzątania popycha głośna muzyka :) Włączam i od razu się chce. A gotowania też nie lubię ale coż... przecież musimy coś jeść :)
ODPOWIEDZ