spirala antykoncepcyjna

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
mila1508
Jestem tu nowa :)

spirala antykoncepcyjna

Post autor: mila1508 »

Hej czy miałyście lub macie spiralę antykoncepcyjna hormonalną firmy MIRENA ?Chciałam zapytać jakie są wasze doświadczenia bo ja ją mam od dwóch lat i sprawdza się ok problem w tym że jak ją założyłam to przytyłam 15 kilo w ciągu tych dwóch lat.Moja dieta się nie zmieniła a kilogramow przybywa.Nie mam miesiaczki od półtora roku i taki był cel tej spirali ale czy to nie powoduje przybieranie na wadze. Może woda się zbiera w organizmie i puchne.Lekarz zapewniał że napewno nie przytyje.
Armigor
Gadatliwa Kobietka

Re: spirala antykoncepcyjna

Post autor: Armigor »

Ja ci nie pomogę mam zakupioną taka samą jednak wacham się z założeniem,lekarz mi powiedział że zawiera minimalną ilość hormonu więc po niej nie przytyję. Jednak wiem że brak miesiączki może spowodować tycie i tu koło się zamyka. 15 kg to bardzo dużo jesteś pewna że to mirenie?
mila1508

Post autor: mila1508 »

Jestem pewną że to mirene bo mam na to papier i kalendarz do kontroli nawet dostałam ulotkę z tej firmy więc nie ma mowy by była inna.Wiem że bardzo dużo przytyłam moja koleżanka która również posiada ta spiralę przytyla 13 kg inna zaś tylko 5kg więc podejrzewam że wina jest spirali która niby nie miała powodować tycia jednak kg przybyły.Dla mnie sprawdza się w 100% wadą tycie.
Awatar użytkownika
Lenovo

Post autor: Lenovo »

Drogie Panie,
odkopałam ten wątek, bo nie chcę zaśmiecać forum, a chciałabym poznać opinie na temat spirali. Prawdopodobnie nie będę mogła stosować hormonów w żadnej postaci (zagrożenie zakrzepicą), a muszę znaleźć jakąś skuteczną metodę antykoncepcji. Jakie są Wasze doświadczenia?
Daying is an art like everything else
Awatar użytkownika
pnyku

Post autor: pnyku »

Ja mam krzywą macice i pani doktor powiedziała że nie ma szans na spirale a tabletek już nie chce.
Zostało mi tylko rodzić dzieci żeby miał kto pracować na nasze emeryturki:)
Awatar użytkownika
rozoowa
Fajna Kobietka

Post autor: rozoowa »

Zawsze jest jeszcze zastrzyk, plastry i prezerwatywy..
Mi ginekolog kiedyś powiedział, że od antykoncepcji się nie tyje bezpośrednio, jednak dawka tych hormonów pobudza dodatkowe łaknienie i to stąd te dodatkowe kilogramy.
Spirali nie miałam nigdy, ponieważ jakoś przed pierwszą ciążą nie jest zalecana.
eRozkosz_pl
Fajna Kobietka

Post autor: eRozkosz_pl »

Opinii jak zawsze będzie co najmniej kilka,jednak moim zdaniem spirala antykoncepcyjna jest mało wygodna dla każdej z nas i zdecydowanie bardziej wolę tabletki,trzeba tylko pamiętać o tym aby brać je regularnie i nie rozregulować cyklu.
ODPOWIEDZ