Samodzielne zasypianie
Samodzielne zasypianie
witam
mam nastepujace pytanie jak zaczac samodzielnie usypiac 9 miesieczne dziecko, powiem ze dziecko kolysam i spiewam do snu i kiedy zasnie przekladam do lozeczka, poradzcie jak je nauczyc aby samozasypialo, dodam ze synek kapany jest o 18 a zasypia w przewaznie w 30 min, moze zmienic godzine kapieli i snu...
mam nastepujace pytanie jak zaczac samodzielnie usypiac 9 miesieczne dziecko, powiem ze dziecko kolysam i spiewam do snu i kiedy zasnie przekladam do lozeczka, poradzcie jak je nauczyc aby samozasypialo, dodam ze synek kapany jest o 18 a zasypia w przewaznie w 30 min, moze zmienic godzine kapieli i snu...
-
Miniczka
Re: Samodzielne zasypianie
Ja niestety nie moge pomoc, swojego malego od poczatku uczylam samego zasypiac i tylko kiedy bardzo marudzil usypialam na rekach..
-
Kolaboracja
To jeszcze małe dziecko możesz spróbować je położyć do łóżeczka i włączyć jakąś płytę cichutko z kołysankami, jeśli nie to możesz spróbować z kołysankami i dodatkowo np głaskać dziecko, spróbuj malucha wyciszyć, jak masz rolety zasłoń okna niech będzie ciemniej
Moja mała niestety do dzisiaj sama nie zaśnie. Jest to kłopot, bo ma już 2 latka i sama zasypia tylko w nocy (gdy się przebudzi) - łóżeczko stoi obok naszego łóżka i wtedy wyciąga rączkę wołając "mama" i się przytula (do mojej jręki). Jeśli jednak chodzi o usypianie to tylko na rękach (próbowałam opcji z łóżeczkiem i moją ręką (tak jak w nocy) ale nie zdaje to u mnie egzaminu bo mała zamiast spać zaczyna rozrabiać w łóżeczku. Chętnie sama poczytam o jakichś sposobach na samodzielne zasypianie malucha.
Nauka szybkiego czytania procentuje na przyszłość - szczególnie jeśli kochasz książki
-
Miniczka
Wczoraj powiedziała mi koleżanka, że od pierwszych miesięcy jej Zosia śpi z jakimś zwierzątkiem, barankiem czy owieczka z sercem ktore bije;) jakos tak to sie nazywa, wiem ze jest z chicco. Ponoc mala sie przy tym relaksowala i szybko zasypiala sama.. Tylko ze jak Twoj maluch ma juz 2latka to nie wiem czy to dalej by pomoglo..
Ja uważam, że ciężko będzie Ci nauczyć dzieko zasypiania samemu. Dziecko powinno samo spać od począku i wtedy nie ma problemu
Myślę, że trzeba po prostu położyć dziecko i czekać aż zaśnie, najpierw siedzieć przy łóżeczku i ewentualnie głaskać, a później coraz dalej się oddalać 
życzę powodzenia
życzę powodzenia
Fachowy serwis laptopów Kraków.
-
Kolaboracja
Im dłużej przetrzymasz dziecko tym trudniej. Jednak do pół roku to chyba dziecko może spać u rodziców.
czesc ja mam synka 2 i pol letniego nigdy nie spal z rodzicami w lozku ale tez dlugo usypialam go tak jak mowisz na rekach kolyszac go i spiewajac... mial ponad rok a ja nadal go tak bujalam kazdy sie smial ze jest za ciezki ale coz. DAM CI TAKIE RADY PRZEDE WSZYSTKIM JESLI DZIECKO SPI W DZIEN NIECH NIE SPI POZNYM POPOLUDNIEM BO POTEM WIECZOREM BEDZIE MIALO PROBLEMY Z ZASNIECIEM!! KLADZ JE TROCHE POZNIEJ 18 KAPIEL TO ZBYT WCZESNIE PROPONOWALABYM 20 CZY 21 POWIEDZMY ZEBO NA 20 BYL W LOZECZKU.MOJ MALY NIE SPIW WGOLE W DZIEN TO POLOZONY O 19 CZY 20 DO LOZECZKA ZULUBIONYM KOTKIEM ZASYPIA W 15 MINUT!!!! A;E DZIECKO 9 MIESIECZNE WG MNIE JEST JESZCZE ZA MALE USYPIA JE TAK JAK USYPIASZ PRZECIEZ LADNIE CI ZASYPIA SZYBKO NIE MA CO BURZYC TEGO SCHEMATU...A MAM PYTANIE PRZESYPIA CALE NOCE???BO MOJ MALY OD 2 MIESIACA ZYCIA CALE NOCE PRZESYPIAL... I JAK BEDZIE MIAL KOLO2 LAT ZROB TAK JAK JA NIE KLADZ DZIECKA W DZIEN ALBO POLOZ ALE WCZESNIE POWIEDZMY DO 14 NIE POZNIEJ ZOBACZYSZ Z EPOLOZONE KOLO 20 BADZ WCZESNIEJ SAMO ZASNIE.PAMIETAJ TEZ BY CIEKAWIE ZORGANIZOWAC MU DZIEN.WYMECZONE DZIECKO ZASNIE CI SZYBKO POZDRAWIAM
Ja właśnie jestem na etapie uczenia mojego 8 miesięcznego synka samodzielnego zasypiania. Schemat wygląda następująco:
ok godz 19:30
ok godz 19:50 kaszka mleczno ryżowa + mleczko z cycuszka
ok 20 kładę do łóżeczka i....
jest kręcenie się, wiercenie, płakanie... lekkie szlochanie, tarcie oczek i.... trzymając go za rączkę zasypia w łóżeczku...
Prędzej czy później przywyknie do tego, że łóżeczko to miejsce do spania zaraz po wieczornej kąpieli i kaszce.
ok godz 19:30
ok godz 19:50 kaszka mleczno ryżowa + mleczko z cycuszka
ok 20 kładę do łóżeczka i....
jest kręcenie się, wiercenie, płakanie... lekkie szlochanie, tarcie oczek i.... trzymając go za rączkę zasypia w łóżeczku...
Prędzej czy później przywyknie do tego, że łóżeczko to miejsce do spania zaraz po wieczornej kąpieli i kaszce.
Buduję swoje życie na miłości fundamencie ...
Moja mała też nie może sama zasnąć ... niestety, a ma ponad 2 latka. Maskotki nie pomagają, chce tylko na ręce. Faktem jest, że na rękach usypia szybko, bo góra 10-15 minut (czasem 2 minutki), ale w łóżeczku sama tylko w nocy. Jak dostaje maskotkę, albo książeczkę to zaczyna jeszcze gorzej rozrabiać, skakać po łóżeczku itp.