Sałatki
Re: Przepisy sałatek ;)
Ta jest pyszna http://www.sagacook.com/pl/Consumers/Pa ... Salad.aspx i na ciepło 
-
sialala
MMmmmmmm wygląda bosko, na pewno spróbuje! Nigdy nie jadłam dipu migdałowego
i ten papier sie sprawdza do tego? Nie przecieknie?
-
perelka780
SALATKA-SPOSOB NA POSPRZATANIE LODOWKI
Kupuje w Biedronce (bo tanio) makaron tortellini (to takie wloskie uszka),gotuje go w osolonej wodzie
do tego:
- okrawki wedlin w kostke
-potarty zolty ser (niekoniecznie)
- pomidorki ze 2 w kostke
- ogorek zielony w kostke
- majonez+ze 2 lyz jogurtu naturalnego,sol.pieprz i inne wg uznania
Wszystko razem wymiachac i mniam. FAJNY ZAPYCHACZ. Moi chlopcy lubia to zamiast ziemniakow do wszelkich miesiw bez sosow
Kupuje w Biedronce (bo tanio) makaron tortellini (to takie wloskie uszka),gotuje go w osolonej wodzie
do tego:
- okrawki wedlin w kostke
-potarty zolty ser (niekoniecznie)
- pomidorki ze 2 w kostke
- ogorek zielony w kostke
- majonez+ze 2 lyz jogurtu naturalnego,sol.pieprz i inne wg uznania
Wszystko razem wymiachac i mniam. FAJNY ZAPYCHACZ. Moi chlopcy lubia to zamiast ziemniakow do wszelkich miesiw bez sosow
Sałatki zazwyczaj się szybko robi 
"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
Ostatnio jadłam sałatkę z fajnym dressingiem orientalnym:
- 200 ml oleju rzepakowego
- 60 ml octu balsamicznego
- 100 ml sosu sojowego
- szczypta mielonego imbiru
- łyżka miodu
Wszystkie składniki zmieszać razem w shakerze i schłodzić przed podaniem. Mniam!
Tak jak pisałam wcześniej - olej rzepakowy nie ma swojego smaku, dlatego jest dobry do wszystkiego
- 200 ml oleju rzepakowego
- 60 ml octu balsamicznego
- 100 ml sosu sojowego
- szczypta mielonego imbiru
- łyżka miodu
Wszystkie składniki zmieszać razem w shakerze i schłodzić przed podaniem. Mniam!
Tak jak pisałam wcześniej - olej rzepakowy nie ma swojego smaku, dlatego jest dobry do wszystkiego
Tinuviel pisze:Oki, to daj znaćMam nadzieję, że posmakuje.
Pyszne było. Wszystkim smakowało
Czas tracony z rozkoszą nie jest czasem zmarnowanym.

witch pisze:Tinuviel pisze:Oki, to daj znaćMam nadzieję, że posmakuje.
![]()
Pyszne było. Wszystkim smakowało
Super, cieszę się!
"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
Tinuviel pisze:Ja lubię mój wymysł z tuńczykiem, czyli tzw. "kozę" (bo od ilości czosnku na drugi dzień pachnie nam z buzi kozą)Składniki są dość elastyczne
Ale na pewno jest tuńczyk i czosnek (dużo!)
Składniki na tradycyjną moją "kozę":
- tuńczyk
- kukurydza
- groszek zielony
- ogórek kiszony
- sałata lodowa
- może być pomidor dla lepszej kolorystyki
- cebula
- sól, pieprz
- dużo czosnku
Sałatka oczywiście dla osób przepadających za czosnkiem, i nie wybierających się na randkę przez 2 dni
Pychotka
Wspaniała fotoksiążka na zawsze uwieczni Twoje wspomnienia!
Przepiękne kolczyki u nas najtaniej!!!
Dziś sałatkowa bomba kaloryczna. Sałatka czosnkowa. Wszyscy ją uwielbiamy
-250 dkg pieczarek
-30 dkg sera żółtego
-4 gotowane jajka
-puszka kukurydzy
-2 pęczki szczypiorku
-pół słoika majonezu
-1 łyżka vegety (lub podobnej przyprawy
-główka czosnku
Majonez wymieszać z vegetą, dodać przeciśnięty czosnek, odstawić na pół godziny.
Ugotować i ostudzić jajka.
Pieczarki pokroić i ugotować w słonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Przełożyć do salaterki.
Posmarować cienką warstwą sosu. Wyłożyć kukurydzę, posmarować sosem.
Zetrzeć na tarce ser, ułożyć równą warstwę, znów cienko sos.
Zetrzeć jaka i posmarować sosem. Na wierzch sypiemy drobno posiekany szczypiorek. Wygląda to pięknie, smakuje wyśmienicie. Na imprezach znika od razu.

O rany, nie próbowałam. Ale jest czosnek. Na pewno spróbuję!witch pisze:![]()
Dziś sałatkowa bomba kaloryczna. Sałatka czosnkowa. Wszyscy ją uwielbiamy![]()
-250 dkg pieczarek
-30 dkg sera żółtego
-4 gotowane jajka
-puszka kukurydzy
-2 pęczki szczypiorku
-pół słoika majonezu
-1 łyżka vegety (lub podobnej przyprawy
-główka czosnku
Majonez wymieszać z vegetą, dodać przeciśnięty czosnek, odstawić na pół godziny.
Ugotować i ostudzić jajka.
Pieczarki pokroić i ugotować w słonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Przełożyć do salaterki.
Posmarować cienką warstwą sosu. Wyłożyć kukurydzę, posmarować sosem.
Zetrzeć na tarce ser, ułożyć równą warstwę, znów cienko sos.
Zetrzeć jaka i posmarować sosem. Na wierzch sypiemy drobno posiekany szczypiorek. Wygląda to pięknie, smakuje wyśmienicie. Na imprezach znika od razu.
Pochwal się czy dobre wyszło

-
katarzyna.g2012
- Jestem tu nowa :)
bardzo fajną i sycącą sałatką jest ta sałatka http://gastrowawa.pl/przepisy/kurczak-w ... atka-cezar . Ja jadam ją na obiad czy kolacje, albo podaje gością, jest prosta w przygotowaniu i każdemu zasmakuje!!!
- stokrotka42
A znacie jakieś fajne sałatki śledziowe?
polecam sałatkę z kurczakiem i oliwkami. http://salatkagyros.com.pl to mój hit na imprezach rodzinnych.
-
mgiełka64
Sałatka z selerem konserwowym
Polecam , to ostatnio ulubiona sałatka całej rodzinki , która wyparła tradycyjną ze stołu. Wychodzi całkiem spora miska.

Składniki:
1 puszka ananasów
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
25 dag szynki /najlepiej drobiowej/
5-6 jaj ugotowanych na twardo
3 łyżki dobrego majonezu
1/3 niewielkiego pora
sól,pieprz
Szynkę, jajka i ananasy pokroić w kostkę. Por pokroić drobno.Seler tylko dobrze odsączyć wraz z kukurydzą. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Polecam , to ostatnio ulubiona sałatka całej rodzinki , która wyparła tradycyjną ze stołu. Wychodzi całkiem spora miska.

Składniki:
1 puszka ananasów
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
25 dag szynki /najlepiej drobiowej/
5-6 jaj ugotowanych na twardo
3 łyżki dobrego majonezu
1/3 niewielkiego pora
sól,pieprz
Szynkę, jajka i ananasy pokroić w kostkę. Por pokroić drobno.Seler tylko dobrze odsączyć wraz z kukurydzą. Doprawić solą, pieprzem i majonezem.

-
elzbieta45
- Kobietka Expert
a ja dzisij robiłam saładke bardzo prosta i łatwą .
Makaron babuni ,, ryżowy"
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
20 dkg kiełbasy
2 swieze ogorki
sól , pieprz , majonez
Makaron babuni ,, ryżowy"
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
20 dkg kiełbasy
2 swieze ogorki
sól , pieprz , majonez
kilka przepisów na sałatki znajdziecie na moim blogu,
polecam
http://mycatcooks.blogspot.com
polecam
http://mycatcooks.blogspot.com
Fajne pomysły, też uwielbiam sałatki:) Zwłaszcza z sezonowych produktów;) Latem zajadałam się prostą sałatką z pomidorów, polanych sosem czosnkowym z ziołami (na bazie jogurtu naturalnego) i posypanych startym żółtym serem:) Mniam:) Teraz już niestety pomidory coraz gorsze, ale jeszcze na straganie da się znaleźć smakowite.
Szukam dobrego mixu sałatkowego do połączenia z łososiem, avocado, orzechami nerkowca i sosem winegret.
Kiedyś brałam jakąś taką mieszankę, ale była trochę zbyt gorzka. Nie wiem, która to sałata może roszponka?
Widziałam ostatnio w tesco mix sałatkowy polecany przez Makłowicza http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-sma ... -mix-tesco i zastanawiam się czy będzie dobry. Któraś z was próbowała?
Kiedyś brałam jakąś taką mieszankę, ale była trochę zbyt gorzka. Nie wiem, która to sałata może roszponka?
Widziałam ostatnio w tesco mix sałatkowy polecany przez Makłowicza http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-sma ... -mix-tesco i zastanawiam się czy będzie dobry. Któraś z was próbowała?
To jedna z moich ulubionych sałatek, jak dopadne sie do niej to nie moge oderwac:D..
W sumie to ma mało składników ale jak dla mnie jest rewelacyjna!
- Brokuł
- Ser feta
- Słonecznik
- Sos czosnkowy
Brokuła kroimy na kawałki, i sparzamy. Fetę kroimy w kostę a słonecznik prażymy. Sos czosnkowy preferuje domowy :p ( majonez, śmietana, czosnek, można jakies przyprawy jeszcze dodać- pieprz, vegetę, jakies zioła). Wszystko razem mieszamy, polewamy sosem i gotowe:) ( Najlepiej fetę wsypać na sam koniec, nie rozwali się i bedzie lepiej wygladac
)
Uwielbiam też sałatkę jarzynową i gyros oraz taka
Sałatkę z kurczakiem:
- filety z kurczaka
- czerwona cebula
- mix sałat lub sałata lodowa
- żurawina
- sos vinegret
oraz może być feta, pomidor, ogorek, papryka, co kto woli
)
W sumie to ma mało składników ale jak dla mnie jest rewelacyjna!
- Brokuł
- Ser feta
- Słonecznik
- Sos czosnkowy
Brokuła kroimy na kawałki, i sparzamy. Fetę kroimy w kostę a słonecznik prażymy. Sos czosnkowy preferuje domowy :p ( majonez, śmietana, czosnek, można jakies przyprawy jeszcze dodać- pieprz, vegetę, jakies zioła). Wszystko razem mieszamy, polewamy sosem i gotowe:) ( Najlepiej fetę wsypać na sam koniec, nie rozwali się i bedzie lepiej wygladac
Uwielbiam też sałatkę jarzynową i gyros oraz taka
Sałatkę z kurczakiem:
- filety z kurczaka
- czerwona cebula
- mix sałat lub sałata lodowa
- żurawina
- sos vinegret
oraz może być feta, pomidor, ogorek, papryka, co kto woli
-
Tusia
Mój przepis na sałatkę z tuńczykiem:
- tuńczyk w puszce,
- mieszanka sałat
- pomidor
- sos ( połączenie octu balsamicznego z musztardą i przyprawami - sól, pieprz ).
Ewentualnie co kto uważa wedle uznania.
- tuńczyk w puszce,
- mieszanka sałat
- pomidor
- sos ( połączenie octu balsamicznego z musztardą i przyprawami - sól, pieprz ).
Ewentualnie co kto uważa wedle uznania.
-
gwiadka090
Re: Sałatki
to może nie jest przepis na sałatkę, ale jest bardzo dobre 
pokroić pomidory wg uznania, ułożyć na płaskim naczyniu, polać sosem czosnkowym, na to ser sałatkowy feta, posypać czymś zielonym
np koperkiem i włala 

pokroić pomidory wg uznania, ułożyć na płaskim naczyniu, polać sosem czosnkowym, na to ser sałatkowy feta, posypać czymś zielonym
ostatnio robiłam sałatkę z uszkami
uszka z mięsem
2 papryki ( czerwona i żółta )
2 pomidory
szynka
kukurydza
szczypiorek
majonez
sól
pieprz
uszka ugotować, wszytkie składniki pokroić w kosteczkę, dodać majonez, sól, pieprz, na koniec posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem
uszka z mięsem
2 papryki ( czerwona i żółta )
2 pomidory
szynka
kukurydza
szczypiorek
majonez
sól
pieprz
uszka ugotować, wszytkie składniki pokroić w kosteczkę, dodać majonez, sól, pieprz, na koniec posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem
Zajrzałam tu i głodna jestem
Z Wami nie da sie schudnąć,tam bułeczki tu sałatki....
Kinia ta sałatka tak smacznie sie czyta 
Największą głupotą naszego gatunku jest to,że najwspanialsze bukiety przeznaczamy dla zmarłych...