Przy kawie ...

Miejsce na dyskusje nie związane z pozostałymi tematami.
Zablokowany
vaniliiia
Kobietka Expert

Re: Przy kawie ...

Post autor: vaniliiia »

Madi co ty jakie gęste :D gęste to ja bym chciała mieć, a szczerze robie wszystko by były jak najbardziej gęste. "Pochwalę", a raczej pożalę się, jak wyglądały moje włosy w listopadzie(i nie dało sie tego niczym zakryć, żeby nie było że włosy są tak zaczesane bo to widać że po prostu wyłysiałam:P)
Obrazek

Kiedy tego sie juz zupelnie nie dalo zakryc wlosami, bo na prawde bylam prawie łysa(+ zakola!!) poszłam do fryzjera ścięłam przed ramiona, i od tamtej pory dbam.. no i tak to wyszło teraz :) ale o zagęszczenie nadal walczę i o to by nie mieć zakoli, bo jeszcze chcąc nie chcąc mam z nimi nie mały problem :)
Na stronie mam poki co o przyroscie, a o reszcie jeszcze nie napisalam, jedynie jak ktos do mnie pisze na pw to mu odpisuje i daje plan pielegnacji :) Ale jeśli chcesz to ci skopiuje m.in to co napisałam innym osobom, i to sie tyczy kazdego rodzaju wlosow i dzieki temu m.in wlosy przestaja wypadac i wypada ich mniej. Więc kopiuję:

Więc podstawowa zasada dla włosów jest taka, NIGDY nie chodź spać z mokrymi włosami. Po pierwsze mokre włosy są bardzo narażone na mikro urazy, łamią się końcówki, rozdwajają, roztrajają.
Jak chodzisz spać pamiętaj, aby iść w włosach suchych, to podstawowa zasada. Poza tym związuj włosy, ponieważ rozpuszczone przez noc tez bardzo sie niszczą. A w twoim wypadku mokre+rozpuszczone= wypadanie. Więc przede wszystkim, abyś miała zdrowsze włosy, musisz chodzić spać w suchych i związanych. Ważne jest też jak je związujesz. Najlepszy sposób to zwykła gumka frotka, ale nie z małą średnicą, bo taką raz sie zwiąże i ma się efekt bardzo ciasnego koka co też włosy niszczy(zgniata je a po jakimś czasie wypadają...)
Gumka musi być troszkę szersza, bez żadnych metalowych elementów i zdobień bo one też niszczą włosy.
Można też włoski spinać klamrą na noc, oczywiście na samym 'czubku' i to ani troche nie przeszkadza podczas spania poza tym wsuwki, ale musza byc zwykle proste, zadne powyginane i z zygzakami.
Samo to spowoduje ze wlosow bedzie wiecej na glowie, i beda mniej wypadac. Zaobserwujesz to po ok 3miesiącach codziennego stosowania. Jeśli na codzień chodzisz w kitce, to oczywiście też związuj i spinaj tak jak pisałam wyżej
Druga sprawa.. nie używaj prostownicy, i szamponów z detergentami.
Powiem tak. Prostownica je dodatkowo niszczy, pali je, choć nie zdajemy sobie tego przeważnie sprawy... Szampon z detergentami je wysusza, i rowniez niszczy. To samo z suszarką. Nie pisałaś jak je suszysz, ale moge się domyślić że gorącym lub ciepłym nawiewem.. A to wysusza włosy, sprawia że cebulki włosów się "rozmiękczają" i włosy wypadają. Włosy suszymy TYLKO letnim nawiewem i to w odległości minimum 15cm od włosów.
Czesto nie zdajemy sobie sprawy z tego, ze uzywamy zlych kosmetykow, dlatego powiem ci co musisz zrobic Przede wszystkim nie myj wlosow codziennie. Codzienne mycie i woda tez je bardzo niszczy, wiec mozliwie jak najmniej mycia, choc nie mam tu na mysli chodzenia w tlustych wlosach, bo łój też sprawia że włosy sie osłabiają i wypadają . Mam na myśli raczej mycie co 2-3 dni(chyba że masz kręcone i wysokoporowate to raz, 2x w tyg max powinnaś je myć, a to jaki masz typ włosów jest tu w tej chwili najważniejsze, bo każde włosy potrzebują innej pielęgnacji... Ale tu opiszę ogólne, potrzebne każdym włosom). Jeśli masz włosy już po kilku godzinach to na pewno jest to wina 1) szamponu 2) złego mycia 3) złego suszenia 4) spania! 5) tego, że włosy przyzwyczaiły się do mycia codziennie.
Kontynuując, przejdź na łagodniejsze szampony, abyś dodatkowo poza farbowaniem włosów nie wysuszała i nie niszczyła. Łagodne szampony które możesz używać to np Hipp, Babydream(kupisz w rossmanie od 2-7zł). Na początku może sie zdarzyć że włosy będą bardziej sie przetłuszczać lub plątać, ale efekt ten utrzymuje sie do max kilku myć, bo cebulki włosów i skalp muszą się przyzwyczaić do nowej formy pielęgnacji. Ale jest to bardzo wazne, bo lagodne szampony nie mają w składzie m.in takiego składnika jak Sodium Laureth Sulfate(w skrócie SLS). Jest to jeden ze składników, który dodany jest też w domestosach, kretach, środkach do mycia naczyń(silnie myjące i czyszczące). Więc myjąc włosy codziennie takim kosmetykiem czy nawet co 2-3dni, włosy są pozbywane cennej otoczki, ktora chroni je przed np działaniem środowiska(wiatr, mróz, słońce, brud). Taki szampon silnie wyczyszcza je, wręcz pozbywa ich wszystkich możliwych witamin które mają, i to może powodować szybsze przetłuszczanie, ale również wypadanie, swędzenie czy łupież. Dlatego ważne jest aby włosy myć delikatnym szamponem, jeśli myjemy je codziennie czy co 2-3dni. Poza tym te silne szampony sprawiają, że nasze cebulki muszą szybciej pracować i dlatego też włosy szybciej się przetłuszczają.
Kupując szampony patrz właśnie na skład, tą nazwę składnika bardzo łatwo zapamiętać, wystarczy spojrzeć na skład i 3 pierwsze literki każdego z wyrazów SLS jest przeważnie na drugim miejscu w składzie, co oznacza że jest go w szamponie w 95%. Więc to jest bardzo ważne, aby patrzeć czy występuje ten składnik w dużych ilościach czy w małych. Niestety w większości szamponów jest on właśnie na drugim miejscu, na pierwszym jest Aqua, a w reszcie inne detergenty, ale te najmniej szkodliwe.

Poza tym myj włosy letnią wodą, na końcu płucz zimniejszą, to bardzo ważne bo powoduje, że cebulki się wzmacniają.
Również ważne jest aby myć je bardzo delikatnie i ich nie szarpać, bo to powoduje że je wyrywamy podczas mycia(stąd dużo włosów w sitku m.in) lub lekko je "nadrywamy" i stąd potem dużo włosów na grzebieniu lub szczotce . Dlatego delikatne mycie bez szarpania jest wazne. To samo z wycieraniem. Zadnych turbanów na głowie czy pocierania włosów, bo jak pisalam na poczatku wlosy mokre=wlosy delikatne i przez to je wyrywamy i łamiemy. Proponowałabym bardziej ręcznik papierowy, ja tak zawsze robię. Po prostu przykładasz ręcznik papierowy i odsączasz wodę To najlepszy sposob i delikatny. Ważne jest tez, i to chyba rowniez najbardziej..., czesanie włosów. Najlepszym narzędziem do czesania jest Tangle Teezer, więc jeśli go nie masz to na pewno musisz go kupić, bo ta szczotka nie dość że ma właściwości jonizujące co sprawia, że włosy się nie puszą, to jeszcze je nabłyszcza i sprawia że mniej zostaje ich wyrwanych, nawet o połowę w porównaniu do zwykłej szczotki. Również robi delikatny masaż skalpu, co jest bardzo ważne, bo dzięki temu cebulki się uaktywniają, i wyrastają nowe włoski, które po jakimś czasie wyrosną na takie jakie mamy aktualnie i nasza czupryna się znacznie zagęści. Taka szczotka starcza na wiele lat, ma same +, a kosztuje tak na prawdę nie wiele, można ją kupić troche drożej w hebe bo 40-60zł, lub na allegro 30-50zł . Ale moim zdaniem warto w nią zainwestować, i to nie tylko moje zdanie Koleżanka też mówiła że masa włosów jej wypada, i jak jej zaproponowałam kupienie TT, to oczywiscie kupiła i dziś mi dziękuje, bo przynajmniej pół włosów uratowała przed wyrwaniem

Poza tym, najpierw radziłabym ci ściąć chociaż 5cm włosów, jeśli widzisz że twoje końcówki są połamane i wyniszczone. Bo po 1, rosnąć już nie będą bo notorycznie będą się łamać. A po 2, włosy będą wygladały na siano. A połamane końcówki będą szły coraz wyżej w górę włosa aż w końcu włosów będzie wypadać jeszcze więcej. Więc podcięcie jest nieuniknione i uwierz mi, że najlepsze, bo jak zetniesz to zaczną szybciej rosnąć i będą ładniejsze .
Na końcówki radziłabym ci uzywać jedwabiu, tylko, że większość jedwabi w sklepach to nie jedwabie tylko podróbki. prawdziwy jedwab ma max 6 składników w składzie, i powinny to być: CYCLOPENTASILOXANE(AND) DIMETHICONOL, phenyltrimethicone, ethyl ester of hydrolyzed silk, panthenol. Taki skład ma m.in jedwab z Marion(mniejsza buteleczka kosztuje 5,99, większa 11,99). Mi znacznie poprawił stan końcówek co przyczynia się też do tego, że się nie rozdwajają, i włosy nie wypadają. Nie są też "przerzedzone" więc polecam z całego serca .
Nie stresuj się też, bo stres wpływa na wypadanie włosów. Możesz je też wzmocnić od wewnątrz np pijąc raz dziennie pokrzywę, która ma wiele witamin, wpływa na wzrost włosów, na wzmocnienie cebulek, zdrowie, i na anemie też Pisałam o niej na blogu, wiec serdecznie zapraszam, mozesz poczytac i jak cos pytac
Wszelkie maseczki nakładaj od ucha w dół, w żadnym wypadku nie na skalp!
Poza tym tapirowanie baaardzo niszczy włosy więc z tego zrezygnuj, chyba ze chcesz zostac łysa w ktorymś momencie swojego życia. Musisz masować skóre głowy delikatnie, to pobudzi włoski do życia i wzrostu wiec zacznie ci ich wiecej rosnąć. Musisz wychodowac w miare jak najwiecej włosów, tzw Baby Hair, ja sie staram ich najwiecej chodowac i mi sie to udaje. Kup sobie np wodę brzozową ktora kosztuje 2zł, ja ja przelałam do atomizerka i psikam sobie skore glowy i masuje. Wyrastaja nowe i zdrowsze włoski dzięki temu. Albo, mozesz tez kupic suplementy, ja brałam Sillicę przez miesiąc i w pewnym momencie, ani jeden wlos mi nie wypadł przez 2tyg! ani podczas mycia, ani czesania. Tylko jak bedziesz brala, to nie mozesz pic pokrzywy. Sillica ma same witaminy, wiec nie pogorszy stanu wlosow, a jest tania bo z tego co pamietam kosztuje chyba max 15zł.

To tyle, tak w skrócie :D
Ostatnio zmieniony pn wrz 29, 2014 8:19 pm przez vaniliiia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦
Vice Miss Babskich Spraw 2013
Awatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert

Post autor: Madlen »

A daleko Wy mieszkacie od Namysłowa Had??
Jak się tylko wyklaruje coś, że się tam będziemy wybierać to zaraz dam znać, ale wątpię, że to będzie jeszcze w tym roku :)
Może Wam się uda wcześniej wpaść do mnie?? :)

Łoo Waniilia ale się rozpisałaś :P
Kurczę trochę schodzi z tą pielęgnacją..
ale na pewno na plus u mnie będzie to, że się do fryzjera ruszę :D
vaniliiia
Kobietka Expert

No to na pewno :D ja też idę do fryzjera, troche mi żal bo walczę o każdy centymetr żeby zapuścić do wymarzonej długości... i chyba mi to zajmie kilka lat haha :D

W sumie z pielegnacja duzo nie schodzi wystarczy sie zastosowac do kilku prostych rzeczy, ktore i tak robimy na codzien(np mycie wlosow u niektorych, spanie) i juz efekt bedzie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert

Tak, tak, to jest ból serca również i mojego jak mam iść podciąć włosy..
No ale te odżywki, olejki i inne kosmetyki to aż normalnie jak czytam to odniechciewa się mi wszystkiego..
vaniliiia
Kobietka Expert

U mnie wyszło tak, że to moja codzienność i nie umiem już wymyć włosów bez naolejowania ich wcześniej, użycia maski, czy odżywki :D nie ma opcji ;)
No, obawiam sie tego fryzjera bo zapuszczam, zapuszczam.. walczę o każdy milimetr włosów.. a tu zaraz pójdzie 7msc mojej pracy(albo i więcej) na marne.. :D licze na to, ze jednak nie.

A co u Ciebie slychac?;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert

Skąd to znam :)
Ale wizyta u fryzjera to konieczność :)
Ja się już zastanawiam nad jakimś konkretnym cięciem, taka całkowita zmiana fryzury, tylko obawiam się, że przy mega skróceniu nie poradzę sobie z włosami z racji tego, że też się kręcą, a bez sensu jest codzienne prostowanie..
Jeszcze pomyśle, bo trochę mi szkoda ;)

A u mnie ok, jutro się do Rodziców wybieram, niestety na krótko bo w środę wracam, ale zawsze to jakaś odskocznia.
Siostrzeńca ze szkoły odbiorę i będzie miał radochę że przyjechałam :)
Reszta się jakoś kręci, tylko te weekendy trochę za krótkie..

A u Ciebie co tam?
Przewertowałam stronkę, będę zaglądać :)
vaniliiia
Kobietka Expert

Zdecydowanie z tymi weekendami się zgodzę :D
Ja przeziębiona, jakiś wirus mnie dopadł, chore gardło i odpoczywam cały tydzień. Poza tym to nudy :)

Dziękuję:) Chociaż dużo do przejrzenia tam nie ma, no i czekam aż strona będzie wyglądała jakoś normalniej, ale to niestety robota kilku msc bo grafik nie ma tyle czasu :o .
Obrazek

Awatar użytkownika
Madlen
Kobietka Expert

Spokojnie, powoli i stronka będzie mieć upragniony wygląd, choć wg mnie nie jest taka zła.

To kuruj się :)
Ajć znów zaległości trochę będziesz miała w szkole, ale najważniejsze żebyś się porządnie wyleczyła.

Mykam pod prysznic.
I spać.
Dobranoc :*
vaniliiia
Kobietka Expert

A tam, nie jestem dzidziusiem dam sobie radę ;) z resztą wszystko mam nadrobione, ocenki dobre, no i to 4 klasa, już dawno byłabym po gdyby nie to, że to technikum... :)

Dobranoc :*
Obrazek

Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

MAdi, w sumie niecałe 15 km od Namysłowa.

Vanilka, ciekawe to co piszesz.. ja własnie ostatnio u siebie widze że mi strasznie leca włosy.
Nawet nie wiedziałam, że nie powinnam iśc spać w mokrych, a chodzę prawie zawsze.. .;/
ggorzej z tym wiązaniem ich na noc, ale może warto spróbowac
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
oOosylwiaoOo

Post autor: oOosylwiaoOo »

Ja zawsze wiąże włosy, używam jedwabiu z bioslik :) też jest dobry :) Dawniej mi tak wypadały, ale muszę jeszcze zastosować tą szczotkę TT :)
Awatar użytkownika
Luna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Luna »

witam wieczorowa porą:)

Rowniez polecam Jedwab ale z Joanny z taka pompką i szczotke do wlosow przedluzanych ktora sie swietnie nadaje do rozczesywania i nie wyrywa włosków.
Tymczasem mykam spac własnie jestem po pracy zmeczona na maksa ...ciezki tydzien mnie czeka dopiero niedziela wolna.:) do jutra dziewczynki :)
POKONAM TRUDY, MOZOŁY CZY BĘDZIE GORZEJ CZY LEPIEJ
UŚWIĘCĘ SŁOWEM ANIOŁY, ONE POMOGĄ MI WZLECIEĆ...
Awatar użytkownika
Luna
Gadatliwa Kobietka

Dobry :D

Za oknem szaro ,buro i deszczowo ...kawkę już wypiłam wogóle mnie nie obudziła :evil: zmęczenie daje się we znaki no ale niestety maraton popoludniówek w pracy nieunikniony.
Czy u was tez taka kijowa pogoda? :evil:
Mnie caly czas to przeziębienie trzyma i nic nie puszcza wczoraj pod koniec pracy to juz mi głos zanikal powoli ze nie mialam siły mówic.
Zaprowadzę córke do szkoły bo dzis jedzie na wycieczke do teatru to jak wróce zarzyje gorącej kąpieli.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Witajcie ;)
Ano dziś pogoda już nei rozpieszcza...
Dziś się z kumpelą umówiłam na piwo, a później do domu...
Awatar użytkownika
Luna
Gadatliwa Kobietka

Had to fakt pogoda barowa i trza na piwko isc :D
Nie ukrywajmy nie ma co się łudzic juz teraz będzie tylko zimniej :( U mnie w bloku sezon grzewczy zaczyna sie dopiero w połowie pażdziernika...dobrze że jeszcze zapowiadaja kilka słonecznych dni to jakos sie przetrwa.
Bo juz kilka razy mi sie zdarzyło zmarznąc w domu :(
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

No dlatego ja dziś idę ;) a co :D
No cóż.. jesień w końcu mamy :D
Awatar użytkownika
Luna
Gadatliwa Kobietka

Had a ja wczoraj taka spragniona po pracy wróciłam że jednym duszkiem browara wypiłam :P :P :P aż wstyd się przyznawac :slini_sie:
G****

Post autor: G**** »

Witam wszystkich :)

Serduszko współczuję Ci, ja to jestem piecuch więc już bym na pewno marzła w bloku. Ja już u siebie palę w piecu :)

Had tylko się tam nie upij :P
Awatar użytkownika
Luna
Gadatliwa Kobietka

Parę promili wiecej Had nie zaszkodzi ...przy takiej pogodzie nie ma czego sobie żałowac.

Ja zmykam na jakas godzinke lece sie szykowac do pracy. Niebawem wracam.
:drinkwine a moze my wypijemy wirtualnie.Wasze zdrówko :) :) :)
G****

No ja nie bardzo przepadam za alkoholem, rzadko kiedy piję ale chętnie :drinkwine dotrzymam towarzystwa herbatką :)
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

hej Guś ;)
spokojnie, ja później jeszcze do domu musze wrócić ;D
przy takiej pogodzie trzeba siebie jakoś wspierać :D i poprawiać humor
G****

Tylko pamiętaj żeby dzisiejsze poprawianie humoru nie wpłynęło na jutrzejszy humor ;) Bo jak będzie głowa bolała, to będzie jutro humor nie za tęgi :P
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Oj to nie wiem ile musiała bym wypić by jutro to odczuć ;)
na szczęście mam mocną głowę :D
Awatar użytkownika
Luna
Gadatliwa Kobietka

Ja też mam mocną głowe :D no to pijemy dziewuszki :drinkwine oczywiscie Kawusie :) :)
vaniliiia
Kobietka Expert

Dzień dobry wszystkim :)

Had, pewnie że warto, powiem Ci że zanim zaczęłam stosować kosmetyki do włosów, to zaczęłam właśnie od delikatniejszego ich traktowania, odstawienia suszarki, delikatne mycie, nie spanie w mokrych włosach i związywanie ich na noc(byle baaardzo lekko)
I różnica była bardzo duża bo mi zgęstniały ;)
TT jest bardzo dobra, polecam wszystkim :)

aaaaa ja dopiero się obudziłam i wygramoliłam się z łóżka... a zaraz 12.. :D
Obrazek

Zablokowany