Przejście na inną dietę

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
andrat
Fajna Kobietka

Przejście na inną dietę

Post autor: andrat »

Hej dziewczyny,
Czy któraś z Was przeszła z diety wegetariańskiej na mięsna ? jak sobie poradziłyście ?
Ja nie jem mięsa od 7 lat, natomiast ostatnio odkryłam że mam chorobę autoimmunologiczną i w ogóle więcej problemów ze zdrowiem niż myślałam. Zanim obciążę organizm tonami leków próbujemy działać dietą, która ogranicza węglowodany, wyklucza pszenicę i każdy nabiał a z niektórymi warzywami też ostrożnie, soja odpada a innych strączków po prostu nie lubię. No i robi się problem, bardzo kombinuję z jedzeniem i jestem już trochę zmęczona. Zatrudniłam dwie dietetyczki i lekarza i nie ukrywają że powrót do mięsa, nawet czasowy byłby dobrym pomysłem (uwaga, wiem że mięso jest naszpikowane chemią, mam dostęp do ekologicznego dobrej jakości mięsa). Od paru dni nie mogę spać licząc w głowie plusy i minusy i jako że nie jadłam mięsa z ideologicznych powodów to jest mi bardzo ciężko. Z drugiej strony jestem zmęczona kombinowaniem z jedzeniem i chciałabym być zdrowa. Szukam wsparcia u kogoś kto miał podobny problem
Robbika
Miła Kobietka

Re: Przejście na inną dietę

Post autor: Robbika »

Pamiętaj, że dieta wegetariańska jest dla Ciebie, a nie Ty dla diety. Dieta Cię nie definiuje jako osoby. Sama jestem wegetarianką od 2016 roku, ale gdybym ze względów zdrowotnych nie mogła dłużej tej diety stosować, to tak bym zrobiła, bo trudno, żebyś pomagała zwierzętom, nie pomagając najpierw sobie. Dalej możesz dokonywać przecież wyborów, które minimalizują cierpienie zwierząt – nie robiąc z mięsa podstawy diety, wybierając produkty z dobrych, sprawdzonych źródeł. To też jest przecież bardzo ważne
https://zdrowa-ona.pl/

Zerknij sobie tutaj, na stronie jest wiele porad dotyczących wprowadzenia nowej diety.
przediszk
Jestem tu nowa :)

Re: Przejście na inną dietę

Post autor: przediszk »

Rozumiem Twoje dylematy, bo sama przez to przechodziłam. Po 8 latach wegetarianizmu, z podobnych powodów zdrowotnych, musiałam wrócić do jedzenia mięsa. To była trudna decyzja, zwłaszcza z ideologicznego punktu widzenia. Kluczowe okazało się znalezienie zaufanego źródła ekologicznego mięsa, co znacznie złagodziło moje obawy. Zaczęłam od małych porcji, stopniowo włączając różne rodzaje mięsa do diety. Początkowo organizm reagował różnie, ale z czasem przyzwyczaił się. Ważne było dla mnie, aby traktować mięso jako lekarstwo, a nie codzienny element diety. Skupiłam się na jakości, a nie ilości. Dziś czuję się o wiele lepiej, a moje wyniki zdrowotne znacznie się poprawiły. Pamiętaj, że zdrowie jest najważniejsze, a czasem musimy dostosować nasze przekonania do potrzeb organizmu.
ODPOWIEDZ