problem z prawkiem

Dział dla uczących się dziewczyn, jakie studia wybrać? Szkolenia, warto?
ODPOWIEDZ
Aleksanderke18
Jestem tu nowa :)

problem z prawkiem

Post autor: Aleksanderke18 »

Witam wszystkich którzy już cieszą się upragnionym plastkiem i tych którzy zdają egzaminy;) mój
Problem polega na tym że nie mogę opanować stresu na egzaminie praktycznym oblałam już 2 raz przez stres głównie prowadzę całkiem nieźle na jazdach doszkalających a na egzaminie klapa ;/Macie jakieś rady jak radzić sobie ze stresem? Jak wyglądał wasz egzamin czy też się denerwowałyście?
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Re: problem z prawkiem

Post autor: Jamelia »

No jasne że sie denerwowałam, chyba nie ma takiej osoby co bezstresowo idzie na ten egzamin.
Nogi mi dosłownie dygotały na pedałach... ale się udalo ;)
I Tobie sie uda. Wypij meliskę przed egzaminem, albo bierz przez dwa tygodnie przed tabletki na uspokojenie, wyciszą Cię ale nie zamulą i stresu na egzaminie nie będziesz odczuwać aż tak bardzo . Do tego magnezik pij
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Aleksanderke18

Dziękuję za rady na pewno wykorzystam;) przed drugim podejściem wzięłam tabletkę która miała pomóc się opanować i wyciszyć ale chyba nie pomogła;) cóż teraz spróbuję z herbatką heh;)
Awatar użytkownika
Luna
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Luna »

ja sie strasznie stresowalam ale udalo sie i zdalam za 1 podejsciem,Wypilam melise przed i chyba spalilam 2 paczki fajek hehe ,Szczerze nie chcialabym juz przez to przechodzic kolejny raz.
POKONAM TRUDY, MOZOŁY CZY BĘDZIE GORZEJ CZY LEPIEJ
UŚWIĘCĘ SŁOWEM ANIOŁY, ONE POMOGĄ MI WZLECIEĆ...
Aleksanderke18

Serduszko86 gratuluję za 1 to niezły wyczyn ;) co do fajek też paliłam i przed egzaminem i po porażce;) zobaczymy mam nadzieję że do 3 razy sztuka;)
Awatar użytkownika
nati18
Fajna Kobietka

Post autor: nati18 »

Bedzie dobrze , a najbardziej odstresowuje fakt ze ktos ci mowi ze potrafisz jezdzic i ze dobrze to robisz :)
Kochać to nie trzymać za rękę, lecz puścić ją by druga osoba nauczyła się chodzić w miłości.
pam
Miła Kobietka

Post autor: pam »

mam tak samo! na jazdach instruktor mnie chwali, sama tez czuje sie dobrze za kolkiem a jednak na egzaminie oblewam na najprostszych i oczywistych rzeczach. juz 5 raz bede probowac...
pam
Awatar użytkownika
Fas_Olka24
Fajna Kobietka

Post autor: Fas_Olka24 »

Eh cięzki temat. Chciałabym już legalnie móc jeździć bo lubię prowadzić samochód ale jak przychodzi do egzaminu to wpadam w panikę :(
Na jazdach nie mam żadnego problemu ani technicznego ani jakiegokolwiek innego, jeżdżę normalnie, plac zaliczam z palcem w d...

Pierwszy egzamin oblałam przez czystą złośliwość egzaminatora. Jeździłam po Katowicach 45 minut i jakiś frajer wymusił mi pierwszeństwo ale to tak chamsko, że szok. Egzaminator wcisnął hamulec w sama podłogę i wszystko.... byłam 100 metrów przed WORD-em :( Ale było widać, że chciał mnie oblać...i powiem Wam, że zostawiło to trwały ślad w mojej głowie bo na drugim egzaminie dosłownie trzęsłam się ze strachu i co ? I nie ruszyłam nawet z miejsca :( 2 razy zgasło mi auto ( co na jazdach zdarzyło mi się to może kilka razy i to na samym początku a potem już nie)

To wszystko działo się prawie 1,5 roku temu. I do dziś mam rozstrój żołądka jak pomyślę o egzaminie... :( bo przecież kiedyś muszę zamknąć te sprawę i zdać.
Awatar użytkownika
julaa

Post autor: julaa »

Fasolka24 a czy kurs nie traci ważnosci po roku? ;/ sama jestem w takiej sytuacji studiuje i nie ma mnie w miescie rodzinnym gdzie zdaje egzaminy i chcialabym je odlozyc do wakacji ale nie wie czy bede jeszcze mogla wrocic do zdawania bo nie chce znow przechodzic kursu od nowa ;/
Aleksanderke18

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi dziś miałam egzamin już 3 oblany też się stresowałam ale nie aż tak jak za 1 i 2 podejściem teraz to już nie tylko moja wina widać egzaminator chciał wpisać negaiv i się doczekał błędu po 40 min ;/ na razie odkładam prawko mam już dość tej komercji w wakacje spróbuję jeszcze teraz matura i ciężko pogodzić jedno z drugim;( a co do ważności kursu nie traci na ważności jedynie egzamin teoretyczny trzeba po 6 msc jeśli się nie zda w tym czasie
Awatar użytkownika
Astra
Super Gaduła

Post autor: Astra »

Mysle, ze nie ma czego zalowac, bo widocznie nie Jestes jeszcze gotowa do tego by byc rasowym kierowca.
Moze to Ci na dobre wyjdzie i za jakis czas wrocisz do gry o prawko.
Powiem Ci , ze czasami takie doswiadczenia nas hartuja i po raz kolejny juz zdajemy egzamin spiewajaco.
Sama zobaczysz. :ok:
Awatar użytkownika
Fas_Olka24
Fajna Kobietka

Dokładnie, sam kurs nie traci ważności ale już egzamin teoretyczny tak. Po pół roku musisz zdawać od nowa. Nie wiem na ile to prawdziwe, ale słyszalam, że podobno zrobili bezterminową teorię... ale nie wiem dokładnie.
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Post autor: redorange666 »

Prawda jest taka że egzamin to nie jest nic strasznego i jak się nie potrafi przez niego przejść to raczej należy zapomnieć o czyms takim jak prawko. NIe każdy nadaje się do prowadzenia samochodu.
Awatar użytkownika
Blanche_

Post autor: Blanche_ »

Teoria juz teraz nie traci waznosci, potwierdzam :) a z kursem to jak w koncu? Rok?
Awatar użytkownika
Fas_Olka24
Fajna Kobietka

Absolutnie się z Toba nie zgadzam Red. Kurs nie traci ważności wcale Blanche_
Willa

Post autor: Willa »

Ja na twoim miejscu nie odkładałabym egzaminu, później bedzie ci trudniej, bo bedziesz miała drugą przerwę.
Awatar użytkownika
Astra
Super Gaduła

Post autor: Astra »

redorange666 pisze:Prawda jest taka że egzamin to nie jest nic strasznego i jak się nie potrafi przez niego przejść to raczej należy zapomnieć o czyms takim jak prawko. NIe każdy nadaje się do prowadzenia samochodu.
Mysle, ze to co napisales Red ma sens, a to dlatego, ze niestety nie kazdy z nas ma predyspozycje do tego by byc kierowca.
Lepiej czasami spasowac , bo mozna naprawde tego zalowac.
Czasami nachodzi mnie taka smutna refleksja , ze sporo ludzi zupelnie o konsekwencjach i odpowiedzialnosci za zasiadanie za kolkiem zupelnie zapomina.
A przeciez od ogromnej checi posiadania upragnionego prawka do ew drogowych dramatow droga jest bardzo , ale to bardzo krotka.
Moze lepiej czasami odpuscic .? :pisze:
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Post autor: redorange666 »

Nikt nigdy nie myśli o samochodzie jak o pocisku o masie około 1,2-1,5 tony który w nieodpowiednich rękach jest maszyną do zabijania. To tak samo jak by dać komuś odbezpieczony pistolet i powiedzieć masz... strzelaj... jeden będzie strzelał miesiącami i nikogo nie trafi (jak będzie miał szczęście) a inny trafi za pierwszym razem.
Samo zdobycie papierka zwanego prawkiem to jedno.. a nauka prowadzenia samochodu trwa cały czas... od pierwszego uruchomienia silnika do ostatniej jazdy...
Awatar użytkownika
Kinga88
Super Gaduła

Post autor: Kinga88 »

Redorange666 - ostatnie Twoje zdanie oddaje bardzo dobrze obraz rzeczyistości na drodze .
Ja ze swojej strony mogę dodac że prawdziwego kierowcę poznaje się w zimie.
Wszystkim przyszym kierowcom i nie tylko życzę szerokiej drogi
marta002

Post autor: marta002 »

Stres w takiej sytuacji jest bardzo MEGAAAA! jest na to rada, parę sposobów :) nie zdanie 1 czy 2 egzaminów na prawo jazdy to nie jest jeszcze koniec świata. jednym się udaje za pierwszym, drugim, trzecim, a innym za 10 :p ale ilość zdawania egzaminu nie jest niczym złym. Różnie się zdarza. niektórzy po prostu mają szczęście, bo trafili na dobrego egzaminatora.. u mnie podczas zdawania egzaminu nogi się telepały na wszystkie strony świata (nie fajny uczucie) ;/ ale doszłam do wniosku że nie warto się stresować, bo tak na prawdę nie ma czym :) wsiadasz i myślisz o czymś przyjemnym, relaksujesz się, i co najważniejsze miej wrażenie że obok siedzi Twój instruktor i jest mniejszy stres, jest przyjemniej. W duszy przypomnij sobie np. o śmiesznej sytuacji ze znajomymi, czy pomyśl i śpiewaj sobie pod nosem jakąś ulubiona swoją piosenkę. Wierze w Ciebie! dasz rade :) trzymam kciuki :D
Awatar użytkownika
oleandra
Miła Kobietka

Post autor: oleandra »

marta002 pisze:wsiadasz i myślisz o czymś przyjemnym, relaksujesz się (...) przypomnij sobie np. o śmiesznej sytuacji ze znajomymi, czy pomyśl i śpiewaj sobie pod nosem jakąś ulubiona swoją piosenkę.
Lepiej niech myśli o tym, żeby nikogo nie przyjechać i nie wylądować na drzewie, zamiast bujać w obłokach. Za kierownicą trzeba być maksymalnie skoncentrowanym.
http://signum.healthcare/ - prywatna opieka medyczna
sylwia77

Post autor: sylwia77 »

Zgadzam się, trzeba się skoncentrować. Myśląc o wszystkim innym na pewno popełnisz błąd!
http://www.mazureczek.pl/
jowita33

Post autor: jowita33 »

A ja zdałam za 4 razem. Na każdym egzaminie egzaminatorzy mówili mi, że aż są zdziwieni, że muszą napisać NEGATYWNY bo jeżdżę odważnie i widać, że lubię to robić ;)
No ale głupie błędy się zdarzyły !!
W końcu udało mi się zdać za 4 razem i jest gitarka ;)
Awatar użytkownika
tinacleo
Miła Kobietka

Post autor: tinacleo »

Zdałam za piątym razem, dlaczego? bo to było pierwsze podejście przy, którym odpuściłam. Pomyślałam sobie, że co ma być to będzie. Nie ma innego sposobu. Przed wcześniejszymi egzaminami budziłam się zlana zimnym potem, to był straszne. Kiedy tylko przestało mi zależeć - udało się :)
denira

Post autor: denira »

Niebawem mam zamiar zapisać się na kurs. Jestem pełna obaw. Mam jednak świadomość tego, iż nie mogę pozwolić na to, aby zjadł mnie stres. Nie wyobrażam sobie nie mieć prawa jazdy.
forum policyjne
ODPOWIEDZ