Problem z klientami
Problem z klientami
Od kilku miesięcy mam ten sam problem z dwoma klientami. Składają u mnie duze zamówienie, ja wystawiam faktury i... czekam. I czekam, i czekam iii....czekam! I szczerze mówiąc juz mam dość. Faktury wystawiane są na nie małe kwoty dlatego zalezy mi na odzyskaniu swojej nalezności. Niestety prośba nie dociera. Dlatego szukałam w necie informacji na ten temat i znalazłam coś takiego: LINK. Rozmawiałam z księgową i powiedziała mi ze to by mnie w jakiś sposób uspokoiło i zabezpieczyło zeby nie stracić płynności finansowej. Myślicie ze to dobre rozwiązanie? a moze macie inny pomysł? Pomocy:(
Re: Problem z klientami
Rozumiem, że upomnienia i wezwania zostały wysłane.
Wiem że są firmy które kupują takie długi. Moja z tego skorzystała....
Wiem że są firmy które kupują takie długi. Moja z tego skorzystała....
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Hej Paolka, nie Ty jedna masz ten problem.Ja też długo zastanawiałam się jak egzekwować należność.
Zaczęłam chodzić na różne szkolenia i wypracowywać sposób dostosowany do każdego rodzaju, profilu osoby.
Tak w skrócie na forum raczej ciężko podać złotą receptę. Dlatego polecam szkolenie z negocjacji
LINK
lub inne dot. np asertywności. Jest teraz sporo dobrych ksiażek na rynku, kursów które uczą praktycznych umiejętności.
Wszystko to jednak trzeba przefiltrować przez charakter Twojej działalności... Powodzenia!
Zaczęłam chodzić na różne szkolenia i wypracowywać sposób dostosowany do każdego rodzaju, profilu osoby.
Tak w skrócie na forum raczej ciężko podać złotą receptę. Dlatego polecam szkolenie z negocjacji
LINK
lub inne dot. np asertywności. Jest teraz sporo dobrych ksiażek na rynku, kursów które uczą praktycznych umiejętności.
Wszystko to jednak trzeba przefiltrować przez charakter Twojej działalności... Powodzenia!
Ostatnio zmieniony czw cze 28, 2018 9:29 am przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Powód: SPAM
Pytanie do bardziej doświaczonych czy można z czymś takim pójść do sądu i jaka jest skutecznosć takich działań? Co robić jak ponosimy ciągle takie koszty i jak odzyskać stracone pieniądze?
sprzedawaj za gotówkę nowym klientom, a na fakturę z terminem dopiero klientom z historią zakupową
ostatnia rada najlepsza, tłumacz grzecznie, że nie kupowali jeszcze nic od Ciebie a masz procedurę, że dopiero dla stałych klientów na fakturę i tyle
Myślicie, że jest sens iść z czymś takim do sądu? Ciekawe jak wygladają procedury i jak długo trwa odzyskanie w ten sposób pieniędzy.
-
OnlineExpert_CAM
- Jestem tu nowa :)
Dzień dobry,
Warto przed dochodzeniem swoich racji w sądzie, zainteresować się tematem mediacji. Mediacja to pozasądowy sposób zakończenia zaistniałego sporu, w których osoba trzecia pomaga stronom we wzajemnej komunikacji oraz dojściu do wspólnie akceptowalnego porozumienia. Proces ten ma charakter odformalizowany, dobrowolny i poufny, co daje uczestnikom idealne warunki do wypracowania konsensusu. Główne idee, jakie przyświecają mediacji to: poufność (żadne informacje nie wychodzą poza wiedzę osoby mediującej oraz mediatora), niższe koszty w porównaniu z postępowaniem sądowym, krótki czas trwania rozwiązania sporu. Kolejnym istotnym aspektem jest możliwość zachowania pozytywnych relacji między stronami konfliktu, dzięki czemu mediacja pomaga w zachowaniu dobrego wizerunku niezależnie od przyczyny czy sposobu zakończenia sporu.
Gdyby pojawiły się pytania, jestem do dyspozycji.
Z poważaniem,
Online Ekspert Centrum Arbitrażu i Mediacji
cammediacji
Warto przed dochodzeniem swoich racji w sądzie, zainteresować się tematem mediacji. Mediacja to pozasądowy sposób zakończenia zaistniałego sporu, w których osoba trzecia pomaga stronom we wzajemnej komunikacji oraz dojściu do wspólnie akceptowalnego porozumienia. Proces ten ma charakter odformalizowany, dobrowolny i poufny, co daje uczestnikom idealne warunki do wypracowania konsensusu. Główne idee, jakie przyświecają mediacji to: poufność (żadne informacje nie wychodzą poza wiedzę osoby mediującej oraz mediatora), niższe koszty w porównaniu z postępowaniem sądowym, krótki czas trwania rozwiązania sporu. Kolejnym istotnym aspektem jest możliwość zachowania pozytywnych relacji między stronami konfliktu, dzięki czemu mediacja pomaga w zachowaniu dobrego wizerunku niezależnie od przyczyny czy sposobu zakończenia sporu.
Gdyby pojawiły się pytania, jestem do dyspozycji.
Z poważaniem,
Online Ekspert Centrum Arbitrażu i Mediacji
cammediacji
Jeśli są to klienci zagraniczni to może wsparcie tłumacza okaże się wskazane? Solidnej pomocy w tłumaczeniu dokumentów i tekstów z języka angielskiego udzieliło nam biuro tłumaczeń www .imbierowicz .pl/ . Zaoszczędziliśmy na tym sporo czasu i nerwów!