Pomóżcie prosze:)

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
mlodaxd

Pomóżcie prosze:)

Post autor: mlodaxd »

Witam :) mam zamiar wybrać sie do ginekologa ponieważ mam problemy z miesiączką. Tylko strasznie się boje. Ginekolog po to aby stwierdzić czy zapisywać mi jakieś tabletki czy nie będzie wykonywał jakieś poważane badanie jeśli tak proszę napiszcie jakie.
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Re: Pomóżcie prosze:)

Post autor: mycha25 »

Zapewne wykona Ci zwykłe badanie ginekologiczne skoro idziesz po raz pierwszy ale to naprawdę nic strasznego a warto to zrobić.Nic się nie martw :)
http://karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie/klik. Wystarczy codziennie kliknąć by nakarmić psiaka.
mlodaxd

Post autor: mlodaxd »

Czyli , juz pytam teoretycznie a nie dla siebie wykryje czy już to robiłam czy nie prawda ? :)
mycha25
Gadatliwa Kobietka

Post autor: mycha25 »

Tak :D
http://karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie/klik. Wystarczy codziennie kliknąć by nakarmić psiaka.
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Masjaa »

Nie ma się czego bać, to nic strasznego :) jesteśmy kobietami i nic nie poradzimy na to, że tak nas natura stworzyła i takie badania też trzeba przeżyć :) gorsza jest wizyta u dentysty jak dla mnie ;)
nina19

Post autor: nina19 »

Jeżeli jesteś młoda i to twoja pierwsza wizyta, to najprawdopodobniej będzie to tylko wywiad.
Ja jako 15 latka byłam pierwszy raz u ginekologa i powiedziałam, że nie współżyłam, bo tak było, to odparł, że nie będzie mnie badał, bo nie chce mi zrobić krzywdy ; ) .
Ale w Twoim przypadku, nawet jeśli wspóżyłaś, to nie powinien Cię badać.
No chyba, że miałabyś jakąś infekcje lub bóle w tym miejscu.
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

A dlaczego nie powinien jej badać? wręcz odwrotnie takie badanie to podstawa wykrycia przyczyn problemu z jakim się do lekarza idzie. Tym bardziej że koleżanka już współżyła.... Poza tym jeżeli wymaga tego sytuacja, lekarz robi badanie przez odbyt :)
nina19

Chodzi mi o badanie na fotelu.
Jeżeli ona ma koło 15 lat i nie ma infekcji, ani podobnych problemów, to on przeprowadzi z nią rozmowę i na podsawie tego co powie, przepisze jej leki, np. na wyregulowanie miesiączki,a dopiero jak to nie pomoże to ją powinien zbadać. Tak ja to widzę.
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

Wydaje mi się, że porządny lekarz powinien dokładne badanie przeprowadzić, sam wywiad nie wiele pomoże... Ale to zależy do lekarza i problemu. Tak czy owak wizyta u ginekologa to nic strasznego :)
dzo

Post autor: dzo »

Sam wywiad nic nie daje. Równie dobrze mogłaby zadzwonić do lekarza i przez telefon tez by jej wywiad zrobił.
Lekarz musi zbadać.
whitequeen
Miła Kobietka

Post autor: whitequeen »

Śmigaj śmiało, nie ma się czego bać, a jeśli już się boisz to umów się na wizytę, ale do kobiety. Zawsze będzie Ci choć troszkę lepiej. :)
nina19

dzo pisze:Sam wywiad nic nie daje. Równie dobrze mogłaby zadzwonić do lekarza i przez telefon tez by jej wywiad zrobił.
Lekarz musi zbadać.
Jeżeli ona idzie z konkretnym problemem jakim jest w tym przypadku prawdopodonie nieregularność miesiączki, to tylko to go interesuje i zapewne zapisze jej tabletki na wyregulowanie cyklu. Ja już byłam wiele razy u ginekologa i jak nie ma potrzeby , to on nie bada na fotelu. Chyba, że idzie się na wizytę kontrolną to tak. Ale tu jest konkretny problem.
Jednak to zależy od lekarza.
pomcia

Post autor: pomcia »

Moim zdaniem powinien zbadać, co innego jest w rzeczywistości.
nina19

pomcia pisze:Moim zdaniem powinien zbadać, co innego jest w rzeczywistości.
Według mnie powinien zbadać tylko wtedy kiedy problem tego wymaga, lub jak się idzie na wizytę kontrolną. A nieregularność miesiączek raczej tego nie wymaga. Z resztą może autorka opowie nam jak to było ; ) .
Masjaa
Gadatliwa Kobietka

Jak to w przypadku nieregularnych miesiączek nie musi badać?! To dziwny lekarz.... przecież przyczyną mogą być problemy z jajnikami, nieleczone infekcje intymne itd.... musi obejrzeć, zlecić dodatkowe badania i wtedy można diagnozę stawiać. Bez badania to można się obejść jak po przedłużenie leku idziesz a i nie zawsze tak bywa
dzo

Post autor: dzo »

Dokładnie :) Przyczyn nieregularnej miesiączki może być mnóstwo... i sam wywiad nie wystarczy żeby lekarz stwierdził jaka to przyczyna i koniec.
ODPOWIEDZ