pomaganie/wspieranie fundacji itp.
-
tusia25
pomaganie/wspieranie fundacji itp.
w centrach handlowych, na ulicach spotkac mozna ludzi którzy namawiają do pomagania/wspierania czy to rożnych fundacji, domów dziecka itp. Jak to z tym jest?/ ufać, nie ufać? Jak się nic od nich nie kupi to potem ma się wyrzuty sumienia, może w jakiś inny sposób uspokoić sumienie?
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Re: pomaganie/wspieranie fundacji itp.
na logiczny rozum to domy dziecka kasy z panstwa maja dosyc rodziny zastepcze takze , normalna rodzina ma na dziecko ochłap bo skromne rodzinne a te rodziny co miesiac na utrzymanie dziecka dostaja 2000 zł i jeszcze musza ich wspierac ludzie dobrej woli nie widze logiki
Znajdź sobie sama jakąś zaufaną fundację, która jest zgodna z twoimi przekonaniami i jej pomóż - uspokoisz sumienie
waga elektroniczna
-
Miniczka
albo wpłacaj na taką fundację, której działąnia realnie dostrzegasz, ja tak miałam z fundacją spełnionych marzeń
- asia.ses90
- Jestem tu nowa :)
ja fundacja pomagam tylko i wyłącznie poprzez przekazanie 1% podatku, ale to też zwykle wcześniej sprawdzam ich wiarygodność, bo wiem, ze jest bardzo dużo oszustów
Z tymi organizacjami/fundacjami, które namawiają do wspierania ich na ulicy, to bym uważała. Moim zdaniem lepiej wesprzeć jakąś fundację 1% podatku bądź przelewem, lecz najpierw sprawdzić czy rzeczywiście taka fundacja istnieje.
Ja ufam ludziom, dam im te 5 zł, a jeśli kłamią, to ich sumienie.
producent segregatorów
Nie wiem, czy tak fundacje mają dość pieniędzy. Jeśli chce się przekazać jakąś większą kwotę, to na pewno warto sprawdzić, ale 5 czy 10 zł to chyba już jest właśnie kwestia ich sumienia, nam osobiście wielkiej krzywdy w portfelu nie robi.
Swoją drogą, ja nie jakoś nie trafiam w marketach na takie akcje.
Swoją drogą, ja nie jakoś nie trafiam w marketach na takie akcje.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
kazdy pomaga jak chce , ale fundacje tez maja w tym własny zarobek i nie popieram
a może jeden procent podatku? plus od czasu do czasu jakaś fundacja czy szlachetna paczka?
tonery
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
ja nie mam podatku wiec nie oddaje a jesli juz to tylko na straz pozarna lub pogotowie czy szpital a zadna inna fundacja nie wchodziła by w gre . a na szlachetna paczke to niestety mnie nie stac bo zyjac skromnie nie mam co do ofiarowania , a rzeczy oddaje sasiadce to co mam tez bo jest tak jak ja biedna
Nie zapominajmy, że w fundacjach i organizacjach oprócz wolontariuszy pracują również ludzie na normalnych etatach, ktoś wszystko musi organizować, zdobywać sponsorów, promować, koordynować różne działania, ktoś rozliczać. Jeśli to jest normalna praca 5 dni w tygodniu, to oczywiste, że te osoby powinny otrzymywać za pracę wynagrodzenie.elzbieta45 pisze:kazdy pomaga jak chce , ale fundacje tez maja w tym własny zarobek i nie popieram
-
dzo
Maj_ka pisze:Nie zapominajmy, że w fundacjach i organizacjach oprócz wolontariuszy pracują również ludzie na normalnych etatach, ktoś wszystko musi organizować, zdobywać sponsorów, promować, koordynować różne działania, ktoś rozliczać. Jeśli to jest normalna praca 5 dni w tygodniu, to oczywiste, że te osoby powinny otrzymywać za pracę wynagrodzenie.elzbieta45 pisze:kazdy pomaga jak chce , ale fundacje tez maja w tym własny zarobek i nie popieram
Otóż to. Charytatywność swoją drogą ale jak ktoś poświecą na takie rzeczy 20 godzin tygodniowo to skoro miałby to robić za darmo to za co miałby żyć ?
-
tusia25
Macie rację w sumie często nie mysli się o tym, że ktos w takiej fundacji pracuje, poświęcając się całkowicie i wynagrodzenie jakieś się należy.
Ktoś wspominał tu o Fundacji Spełnionych Marzeń, w tym roku mój 1% przekażę właśnie Nim:)http://www.spelnionemarzenia.waw.pl/
Ktoś wspominał tu o Fundacji Spełnionych Marzeń, w tym roku mój 1% przekażę właśnie Nim:)http://www.spelnionemarzenia.waw.pl/
moim zdaniem lepiej niż do fundacji to lepiej przekazywać pieniądze w ramach chociażby takich akcji w$p1erajmy hosp1cja szczególnie, że w Polsce mamy bardzo dużo hospicjów dziecięcych, a kto jak kto, ale dzieci to chyba potrzebują nas najbardziej
Ja chciałam na święta przyłączyc sie do akcji szlachetna paczka ale jakos nie wyszło. Natomiast co roku odkąd rozliczam pit, 1% podatku oddaje na hospicjum
Pomagać trzeba, dla mnie to jest kwestia bezdyskusyjna.
Natomiast każdy może wybrać swój dowolny obszar zainteresowań. Można zaopiekować się konkretnym dzieckiem, można zaangażować się w działalność schroniska, można dawać na Caritas na Orkiestrę itp. Sposobów jest mnóstwo
O sobie mogę powiedzieć, że moje serce leży w kierunku pomagania dzieciom dotkniętych przez chorobę. Koszty leczenia czasami są niebotyczne i bez wzajemnego wspierania się dużo rodzin nie poradziłoby sobie z leczeniem. Stąd inicjatywa Stworzenia Obywatelskiej Fundacji Pomocy Dzieciom - SPAM. Można pomóc konkretnym rodzinom i mieć satysfakcję, że w życiu zrobiło się coś wartościowego.
Natomiast każdy może wybrać swój dowolny obszar zainteresowań. Można zaopiekować się konkretnym dzieckiem, można zaangażować się w działalność schroniska, można dawać na Caritas na Orkiestrę itp. Sposobów jest mnóstwo
O sobie mogę powiedzieć, że moje serce leży w kierunku pomagania dzieciom dotkniętych przez chorobę. Koszty leczenia czasami są niebotyczne i bez wzajemnego wspierania się dużo rodzin nie poradziłoby sobie z leczeniem. Stąd inicjatywa Stworzenia Obywatelskiej Fundacji Pomocy Dzieciom - SPAM. Można pomóc konkretnym rodzinom i mieć satysfakcję, że w życiu zrobiło się coś wartościowego.
Ostatnio zmieniony wt lut 18, 2014 8:20 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: napisanie 3 postów tylko po to by wkleic link ??
Powód: napisanie 3 postów tylko po to by wkleic link ??