Pocztówki z całego świata

Lubisz jeździć konno, szydełkować, a może grasz w piłkę ręczną? Te i inne tematy o naszych zainteresowaniach piszemy właśnie tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Pocztówki z całego świata

Post autor: Jaśmin »

Chyba się jeszcze nie chwaliłam moją małą "pasją". A więc... wymieniam się pocztówkami od kiedy w roku 2011 odkryłam Postcrossing i strasznie mi się to spodobało. Kiedy dostaję kolejną kartkę to czuję się jakbym właśnie dostała kawałeczek jakiegoś odległego miejsca, innej kultury... Jakbym ja sama w jakimś sensie podróżowała, nie ruszając pupy z domu. Mam tych kartek już naprawdę sporo bo około 200 (choć zdaję sobie sprawę, że w porównaniu z rekordzistami z Postcrossingu to moje skromne 200 to nic :P niektórzy tam mają po kilkanaście tysięcy kartek). Ja nie wysyłam jakoś hurtowo, idę bardziej w jakość niż ilość, lubię się zastanawiać co danej osobie by się spodobało, długo wybieram kartkę i staram się napisać jakąś wiadomość od serca i związaną z tym, co ta osoba napisała o sobie. Zależnie ile akurat mam pieniędzy, to wysyłam więcej lub mniej. W sumie wysyłanie kartek daje mi taką samą frajdę jak dostawanie ich, super, że coś mojego jest częścią czyjejś kolekcji. Przez Postcrossing poznałam też sporo naprawdę fajnych ludzi, w tym mojego przyjaciela z Włoch, z którym się regularnie odwiedzamy, poznałam jego przyjaciół i rodzinę a on moich :) Także cała ta zabawa czasem może wyjść i poza kartki!

A wy może bawicie się w Postcrossing? Wysyłacie znajomym kartki z wakacji? Lubicie je dostawać?
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo
Obrazek
Awatar użytkownika
laelia
Gadatliwa Kobietka

Re: Pocztówki z całego świata

Post autor: laelia »

nie słyszałam o tym, fajna sprawa
Obrazek
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Coś mi się kiedyś obiło o uszy. Bardzo fajny pomysł ;)
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
Fenek86
Samiec

Post autor: Fenek86 »

Fajnie :D
Nie bawię się w postcrossing. Nie miałbym z kim, bo moi znajomi nie pamiętają o kartkach. Nawet o urodzinach przypomina im facebook.
Lubię kartki, kiedyś lubiłem pocztówki i będąc gdziekolwiek indziej nawet w Polsce w innym mieście to wysyłałem kartki do rodziny.
Dawno dawno temu. Potem jakoś tak olałem wysyłanie kartek, bo nikt inny nie wysyłał mi.
Nawet na Święta.
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

No niestety, ostatnio niewielu ludzi się bawi w pocztówki, ale ja jestem bardzo upierdliwa i zawsze jak ktoś gdzieś jedzie to wiercę dziurę w brzuchu aż mi coś wyśle :D Szczególnie z krajów arabskich :D Załatwiam sobie też wymiany kartek na facebooku na grupie postcrossingowej i dzięki temu mam też sporo pocztówek z Maroka, Tunezji, Algierii czy Ameryki Łacińskiej.

A pisząc Postcrossing miałam na myśli tę stronę:
http://www.postcrossing.com

To platforma do wymiany pocztówkami. Działa tak, że zakładasz konto, podajesz swój adres i opisujesz krótko siebie i to jakie kartki lubisz dostawać. Twój adres jest ukryty. Na stronie losujesz adresy, klikasz na "wyślij pocztówkę" i jest Ci przydzielona przypadkowa osoba do której masz kartkę wysłać i dostajesz jej adres. W zamian za Twoją kartkę, ktoś inny losuje Twój adres i Ty dostajesz kartkę - niespodziankę od tej osoby. Strona jest ogólnoświatowa. Robisz też sobie na swoim koncie galerię otrzymanych i wysłanych pocztówek, inni userzy mogą komentować i dodawać Twoje pocztówki do ulubionych. Zlicza Ci się też "dystans", który przebyły Twoje kartki. Uwielbiam tą stronę.

Jeśli macie ochotę to to jest moje nowe konto: https://www.postcrossing.com/user/Yaasmina
Niewiele na nim jeszcze jest, bo założyłam je miesiąc temu ale wysłane mam już 3 kartki i dostałam jedną, przepiękną z Japonii :)
Obrazek
Awatar użytkownika
imloco
Extra Kobietka

Post autor: imloco »

Fajny pomysł ta stronka
Obrazek
Awatar użytkownika
laelia
Gadatliwa Kobietka

Jaśmin tak o Tobie pomyślałam :) W sumie to chciałabym wysłać pocztówkę..
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BlackWolf
Moderatorka

Post autor: BlackWolf »

Świetnie jest mieć tego typu pamiątki.
W tym miesiącu zostałam "zmuszona" do wysyłania kartek, czego nie robiłam od wieków. ;)
Mam wysłać do Portland a drugą do Atlanty.
Nie szukam bajek w życiu moim.
Bajki są okrutne...

Obrazek
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

laelia, jesli chcesz to mozemy sie wymienic :) Dawno juz nie dostalam zadnej pocztowki z Polski, jakos na postcrossingu mi sie nie trafia. Kiedys wymienialam sie ze znajomymi z roznych for, mam teraz naprawde fajna pamiatke po forumowiczach z ktorymi kiedys pisalam! Dzis wiele z tamtych for juz nie istnieje i kontakt sie stracil, ale pocztowki zostaly ;)

Oj niektorzy wysylaja i to dziesiatkami :D Ja tez juz mam naprawde spora kolekcje. Kiedys je policze z ciekawosci ale okolo 200 na pewno. Z najfajniejszych robie sobie kolaze na lodowce.

BlackWolf, dlaczego zmuszona?
Obrazek
Awatar użytkownika
laelia
Gadatliwa Kobietka

Jaśmin bardzo chętnie!

Kiedy Wasz wielki dzień ??
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Pozniej jak bede miala dluzsza wolna chwile to napisze do Ciebie PW :)

Nasz slub jest 25 sierpnia tego roku, suwaczek w moim podpisie odlicza, jeszcze 2 miesiace i 6 dni :D Zaczelam sie zajmowac slubem w grudniu zeszlego roku a tu juz koniec czerwca... czas leci jak szalony!!! Mamy teraz spory problem z sala... ale mam nadzieje ze on sie rozwiaze bo sporo sie nawkurzalam z tego powodu. No ale trudno, najwazniejsze ze bede jego zona, zaczynam to tak mocniej czuc wlasnie i rozpiera mnie ogromne szczescie!!! A wy, kiedy?
Obrazek
Awatar użytkownika
laelia
Gadatliwa Kobietka

Jasmin, my w sierpniu za rok :)
Obrazek
Awatar użytkownika
BlackWolf
Moderatorka