ORGANIZACJA DNIA

Życiowy dział, nasze sprawy i problemy dnia codziennego.
ODPOWIEDZ
perelka780

ORGANIZACJA DNIA

Post autor: perelka780 »

:girlactive Dziewczyny,mam pytanie. Jak radzicie sobie ze zorganizowaniem dnia? No bo trzeba pracowac, a i w domu masa roboty. mycie,pranie, sprzatanie,gotowanie itp. Jak to zrobic,by sie wyrobic? mi 24 h to za malo. nie wyrabiam sie. :-( drazni mnie to okrutnie. moze jakies podpowiedzi macie?
poganka

Re: ORGANIZACJA DNIA

Post autor: poganka »

mam wakacje a też mam z tym problem XD więc raczej Ci nie pomogę ;) ale też chętnie poznam odpowiedzieć na to, jakże ciężkie pytanie, więc poczekam co powiedzą inni.
dzo

Post autor: dzo »

Myślę, że większość z nas chciałaby aby doba miała 48 godzin a nie 24.

Ja zauważyłam, że jak mam urlop i siedzę w domu to teoretycznie mam więcej czasu na wszystko ale tak na prawdę wtedy najbardziej brakuje mi czasu na podstawowe czynności :lol: :lol:
A jak normalnie pracuję to jakoś wszystko ogarniam :)
Zorka

Post autor: Zorka »

Też to znam, u mnie dobrze sprawdza się planowanie, planowanie i planowanie. Wiem, ze to okropnie nudne - mój mąż tez tak uważa, mówi, że nie ma za grosz spontaniczności :angrywife , ale wtedy odpowiadam mu, żeby spontanicznie zrobił obiad, zakupy, wyprasował 4 tony ciuchów, wyskoczył na zebranie do szkoły, czy to tam jeszcze innego. Wtedy mój ploan działania bardzo mu się podoba.
an124

Post autor: an124 »

Zagonienie męża do prac domowych to bardzo dobry pomysł. Jeśli obydwoje pracujecie to dlaczego obydwoje nie musicie być odpowiedzialni za porządek w domu?

Co do znajdowania czasu mam jeden sprawdzony sposób: zapisz się na jakiś sport lub zacznij codziennie chodzić na basen. Po 2 miesiącach jak zrezygnujesz będzie ci się wydawać że masz masę wolnego czasu xD
Zorka

Post autor: Zorka »

Chodzę 3-4 razy w tygodniu do fitness klubu, ale rezygnować nie mam zamiaru:).
Awatar użytkownika
Tinuviel
Extra Kobietka

Post autor: Tinuviel »

dzo pisze:Ja zauważyłam, że jak mam urlop i siedzę w domu to teoretycznie mam więcej czasu na wszystko ale tak na prawdę wtedy najbardziej brakuje mi czasu na podstawowe czynności :lol: :lol:
A jak normalnie pracuję to jakoś wszystko ogarniam :)
Tak jest, też to zauważyłam u siebie :-) Jednak jak się pracuje to potrafi się lepiej gospodarować czasem... Jak miałam sesję na studiach i pracowałam to potrafiłam sobie rozplanować naukę. A jak nie pracowałam to nie mogłam się zebrać do nauki i w konsekwencji uczyłam się na ostatnią chwilę :-P Czas mi uciekał przez palce. Co prawda pracując człowiek jest zmęczony tempem takiego życia (praca + inne obowiązki), ale sama organizacja czasu jest lepsza! :-)
"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
perelka780

taka determinacja mnie dopadla,bo chce by wszystko gralo,ze zaczelam rano do kawy brac notes i pisac co mam zrobic danego dnia. ten plan troche pomaga ale tez nie do konca. a moze to juz desperacja?:-/
karolcia23
Jestem tu nowa :)

Post autor: karolcia23 »

Plan zawsze jest dobry

Ja sobie naklejam wszystko karteczkami na lodówkę.

Dzięki czemu mój chłopak widzi jak mam dużo roboty i niekiedy zrobi parę rzeczy za mnie :)

Zrywając przy tym karteczkę z lodówki :)
feromony - Coś co działa na każdego
perelka780

:happy ha ha ha dobry patent z tymi karteczkami. trzeba sprobowac moze moi chlopcy sie rusza:-)
myszencja

Post autor: myszencja »

Zgadzam się, że planowanie to podstawa, przy okazji można się zastanowić, czy na pewno niektóre rzeczy trzeba robić. No i oczywiście innych domowników zagonić do roboty ;)
brunecia
Extra Kobietka

Post autor: brunecia »

Zauważyłam z autopsji, że im mniej czasu tym bardziej potrafie sie zorganizować. Jak mam wolny dzien to mysl przewodnia jest taka"aaaa mam jeszcze tyle czasu na: ugotowanie obiadu/sprzatniecie/wyniesienie smieci/pojscie po zakupy" a jak nie mam wolnego to wiem, ze: po przyjsciu z pracy najpierw gotowanie,potem sprzatanie,potemjedzenie,potem sprzatniecie po jedzeniu i mozna sie luzowac.
myszencja

Post autor: myszencja »

brunecia pisze:Zauważyłam z autopsji, że im mniej czasu tym bardziej potrafie sie zorganizować. Jak mam wolny dzien to mysl przewodnia jest taka"aaaa mam jeszcze tyle czasu na: ugotowanie obiadu/sprzatniecie/wyniesienie smieci/pojscie po zakupy" a jak nie mam wolnego to wiem, ze: po przyjsciu z pracy najpierw gotowanie,potem sprzatanie,potemjedzenie,potem sprzatniecie po jedzeniu i mozna sie luzowac.
też tak mam, w efekcie to się rozwleka strasznie :)
Awatar użytkownika
aga.ta
Miła Kobietka

Post autor: aga.ta »

ja usprawniam to, co się da. Z sąsiadkami pomagamy sobie przy dzieciach (są w wieku szkolnym) - z zawożeniem, odbieraniem, opieką, to pozwala zaoszczędzić sporo czasu; choć lubię zmywać i nie mam z tym problemu, to siostra namówiła mnie na zmywarkę, i faktycznie - oszczędność czasu jest odczuwalna; zakupy spożywcze robię coraz częściej przez internet, a ostatnio nawet mobilnie, w tesco, więc nie dość, że nie tracę czasu w sklepie, to jeszcze nawet komputer nie jest mi potrzebny. Zamawiam zakupy jadąc autobusem :)
Jak gotuję, to większe porcje, i mrożę obiady na tzw. nieprzewidziane sytuacje, co w chwilach krytycznych też pozwala zaoszczędzić czas.
Maj_ka
Miła Kobietka

Post autor: Maj_ka »

Dobrym patentem na ogarnięcie wszystkiego jest rozpisanie sobie czasu, zaplanowanie prawie do minuty obowiązków i tego, co kiedy wykonujemy. O ile to jest jeszcze w miarę łatwe, o tyle trzymanie się grafiku może być już małym problemem (z którym cały czas walczę), szczególnie gdy wyskoczy nam coś nieplanowanego. :)
Anamarii
Miła Kobietka

Post autor: Anamarii »

Najpierw to co konieczne, poźniej co pozyteczne a na końcu co przyjemne:)
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

ja akurat dużo pracuję, wracam do domu o 20stej, a wychodzę o 7:30, jak wracam to tez muszę odpalić kompa i coś tam popracować, ale coś tam sobie na szybko ugotuję do jedzenia, kapie się i śpię po 6 godzin, sprzątam jeśli już to w weekendy i wtedy tez jadę na zakupy, chyba, ze mam studia, ale to co dwa tygodnie, jeśli muszę coś posprzątać w tygodniu to ogarniam jakoś na szybko, ale generalnie to sprzątanie raz w tyg starcza, naczynia w ciągu tygodnia same się piorą w zmywarce, więc daję radę, ale zmęczenie mi doskwiera
taka-Ja
Miła Kobietka

Post autor: taka-Ja »

Jeśli ktoś mieszka z chłopakiem/mężem, to oprócz planowania, bardzo ważna jest pomoc tej drugiej osoby.
bluszcz

Post autor: bluszcz »

Zgadzam się z taka-Ja. Ja bym zginęła bez kalendarza - jest niezbędny i niezastąpiony :)
Awatar użytkownika
krokusss
Miła Kobietka

Post autor: krokusss »

Planowanie to podstawa. Codziennie rano spisuję w notesie wszystkie rzeczy na dany dzień do zrobienia. Później obok zadań zaznaczam ich kolejność. Jak zadanie zrobione, to wylatuje z listy. Dodatkowo w innej części notesu mam rzeczy tzw. oddelegowane, czyli np.: facetowi zleciłam zakupy, naprawę czegoś itp. tam właśnie to zapisuję, a potem sprawdzam, czy wykonane :)

Mam jeszcze inną metodę tzw. tygodniową. Wszystkie zadania z kolejnego tygodnia spisane i podzielone na te najważniejsze, mniej ważne i te, które mogę, ale nie muszę w danym tygodniu wykonać.

Notes zawsze mam przy sobie, jak tylko pomyślę, że coś trrzeba zrobć, zaraz dopisuję na listę.
To naprawdę działa :) Jestem tego żywym dowodem, bo jeszcze kilka miesięcy temu byłam człowiekiem-chaosem wpadającym w panikę,gdy tylko pojawilo się więcej niż 5 zadań :)
dobroslawa

Post autor: dobroslawa »

ja sobie planuję konkretne czynności na każdy dzień tygodni poza koniecznymi codzienie,np. wypieki, prasowanie w sobotę, zakupy i sprzątanie w piątek, większe pranie w poniedziałek, zapisuję w kalendarzu i jest nawet ok.
Marite
Jestem tu nowa :)

Post autor: Marite »

Hej, a to nie głupie :) może jakbym naklejała takie karteczki to dzieciaki może by coś zerwały i zrobiły bez pokazywania palcem. Dzięki za pomysł.
orientalna
Miła Kobietka

Post autor: orientalna »

Ja niestety zawsze kiedy mam dzień wolny, to nie potrafię się zorganizować. Jestem w stanie wcześnie wstać wtedy, kiedy pracuję - zrobić w terminie zakupy, coś ugotować jeśli potrzebujemy, przygotować kolejne zajęcia i później iść do pracy. W międzyczasie posprzątam, a nawet zrobię jakieś przemeblowanko, ozdobę do domu czy chociażby pyszną sałatkę. Jednak kiedy mam wolne, ogarniam chyba na godzinę przed tym jak mój przyjdzie z pracy i łażę w piżamie cały dzień. Okropność..
Obrazek
Awatar użytkownika
myszka28
Super Gaduła

Post autor: myszka28 »

orientalna pisze:Ja niestety zawsze kiedy mam dzień wolny, to nie potrafię się zorganizować. Jestem w stanie wcześnie wstać wtedy, kiedy pracuję - zrobić w terminie zakupy, coś ugotować jeśli potrzebujemy, przygotować kolejne zajęcia i później iść do pracy. W międzyczasie posprzątam, a nawet zrobię jakieś przemeblowanko, ozdobę do domu czy chociażby pyszną sałatkę. Jednak kiedy mam wolne, ogarniam chyba na godzinę przed tym jak mój przyjdzie z pracy i łażę w piżamie cały dzień. Okropność..
kochana nie jesteś sama tez tak mam że ogarniam przed samym powrotem chłopa do domu :)
orientalna
Miła Kobietka

Post autor: orientalna »

Dobrze wiedzieć :D Dziś chyba też mam taki dzień, ech.

Zastanawiam się jak to zrobić, żeby wpleść sobie o stałej porze jakieś obowiązki i się tego trzymać. Taki rozmemłany człowiek..
Obrazek
ODPOWIEDZ