Okres a ciąża

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
Monika06
Jestem tu nowa :)

Okres a ciąża

Post autor: Monika06 »

Hej mam pytanie w lutym z moim chłopakiem pierwszy raz kochalismy się. Mieliśmy zabezpieczenie ale boje sie ze mogłam zajść w ciąże. To było w lutym i tydzień po stosunku miałam normalnie okres i w marcu też miałam okres ale za to w kwietniu nie miałam okresu... to znaczy że mogłam zajść w ciąże??
Basia1994

Re: Okres a ciąża

Post autor: Basia1994 »

Monika06 pisze:Hej mam pytanie w lutym z moim chłopakiem pierwszy raz kochalismy się. Mieliśmy zabezpieczenie ale boje sie ze mogłam zajść w ciąże. To było w lutym i tydzień po stosunku miałam normalnie okres i w marcu też miałam okres ale za to w kwietniu nie miałam okresu... to znaczy że mogłam zajść w ciąże??
Ne pewno nie po stosunku w lutym. Później się jeszcze kochaliście ? A propo może najpierw warto poznać siebie i własny cykl, co kiedy występuje, a nie tak na hard-kora, a później się bać.
Awatar użytkownika
CynamonkaZrodzynkiem
Extra Kobietka

Post autor: CynamonkaZrodzynkiem »

Czasami jest tak, że masz okres i jednocześnie jesteś w ciąży. Twoje objawy tzn miesiączka tydzień po tym jak się kochaliście i jeszcze miesiąc póżńiej a zatrzymanie jej w kwietniu może oznaczać, że jesteś w ciąży i może oznaczać że zaszłaś w nią właśnie wtedy ale najlepiej jest zrobić test bo tylko on dokładnie wykryje hormon a nie my... W każdym razie nie bój się na zapas bo to wcale nie musi być ciąża. Pozdrawiam.
Amantium irae amoris integratio.
Skarbek.2
Miła Kobietka

Post autor: Skarbek.2 »

Monika06 pisze:Hej mam pytanie w lutym z moim chłopakiem pierwszy raz kochalismy się. Mieliśmy zabezpieczenie ale boje sie ze mogłam zajść w ciąże. To było w lutym i tydzień po stosunku miałam normalnie okres i w marcu też miałam okres ale za to w kwietniu nie miałam okresu... to znaczy że mogłam zajść w ciąże??

Tak to właśnie jest z tym okresem, że u jednych zanika zaraz po zapłodnieniu, u innych trochę później. Ale skoro się zabezpieczaliście to powinno być dobrze o ile prezerwatywa się nie zsunęła, nie pękła czy Bóg wie co się z nią nie stało.
Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie testu. Wiem, że stres i obawa o wynik, ale uwierz mi poczujesz ulgę i będziesz wiedziała na czym stoisz.

Pozdrawiam:)
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

a najlepszym wyjściem jest udanie się do lekarza i on rozwieje wszelkie wątpliwości
Awatar użytkownika
kusicielka
Extra Kobietka

Post autor: kusicielka »

Basia1994 pisze:
Ne pewno nie po stosunku w lutym. Później się jeszcze kochaliście ? A propo może najpierw warto poznać siebie i własny cykl, co kiedy występuje, a nie tak na hard-kora, a później się bać.
ja do tej pory nie mogę dojść do ładu z moim cyklem :roll:
Awatar użytkownika
elisa
Jestem tu nowa :)

Post autor: elisa »

Sprawa jest prosta! ;) Jeśli po jakimś czasie po stosunku dostałaś okres, to możesz być pewna, że nie jesteś w ciąży! Jeśli dojdzie do zapłodnienia, to owszem, mogą wystąpić plamienia, ale PLAMIENIA, a łatwo jest je odróżnić od okresu, bo są po prostu bardzo słabe, a poza tym jeśli znasz swoje miesiączki, to zauważysz, że to nie jest Twój typowy okres, ale właśnie plamienie. Obserwuj swój organizm, prowadź kalendarzyk, będzie Ci łatwiej określić w jakim jesteś momencie cyklu itd. (Jeśli jest się w ciąży, to nie może być miesiączki, ponieważ wtedy złuszcza się błona macicy, i wszystko jest usuwane na zewnątrz, a więc automatycznie zarodek też zostałby wydalony) :)
ODPOWIEDZ