Ogrzewanie domu

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
Ona1988
Miła Kobietka

Ogrzewanie domu

Post autor: Ona1988 »

Powolutku przymierzam się z chłopakiem moim przyszłym mężem do budowy domu i szukamy różnego rodzaju informacji z tym związanych. Nie znalazłam tutaj informacji o sposobie ogrzewania domu. Waszym zdaniem za czym warto się rozglądać?
http://www.kuzniawsiodelku.pl podróże po śląsku i nie tylko pokazujące piękno tych terenów
madona
Miła Kobietka

Re: Ogrzewanie domu

Post autor: madona »

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie zakup kotła uniwersalnego przystosowanego do spalania różnego rodzaju paliwa. Jeżeli chodzi o opał polecam pallet, to ekologiczny, odnawialny materiał, dzięki któremu można utrzymać w kotłowni porządek. Firma Ekowitt dysponuje mobilnymi handlowcami, można umówić się na spotkanie, fachowiec doradzi w wyborze i usytuowaniu odpowiedniego pieca.
Vervus
Miła Kobietka

Post autor: Vervus »

Warto zwrócić uwagę na posiadanie 2 niezależnych źródeł ogrzewania swojego domu. Przyszłość może wyglądać różnie. Uzależnianie się w 100% od tzw. "dostawców" energii to straszny błąd. Zawsze warto mieć w zapasie swoje, całkowicie niezależne od prądu i gazu żródło ciepła. Osobiście stawiam na tradycyjny piec na węgiel, drzewo, jakis kominek, ale jest kilka innych opcji.
Rehabilitant Legnica
ereravo25
Jestem tu nowa :)

Post autor: ereravo25 »

Dobrym choć na pewno uciążliwym rozwiązaniem jest własny piec na koks/węgiel/miał i rozprowadzanie jako centralne ogrzewanie do kaloryferów. Gaz w ten sam sposób jest mniej uciążliwy, ale koszty wyższe.
gotowe domy jednorodzinne kraków
envelop
Extra Kobietka

Post autor: envelop »

My zainwestowaliśmy w centralne na gaz. Nie jest to tania impreza, ale nie zamieniłabym teraz tego na nic innego. Wygoda, jest czysto. W lato bardzo małe rachunki, w zimę większe no ale cos za coś. I tak nie ma źle.
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą!
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
a potem pokona doświadczeniem..."

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Stella
Miła Kobietka

Post autor: Stella »

my u siebie mamy piec "śmieciuch" - zżera wszystko drzewo, węgiel różnej maści. Ogrzewania na parterze mamy głównie podłogowe - jedynie przy wejściu mały kaloryfer. Na piętrze na korytarzu i w łazience podłogówka - w reszcie pomieszczeń kaloryfery. Dodatkowo przygotowany do montażu stoi kominek - stoi i czeka na przypływ gotówki aby go zainstalować
erzecznikstelmet

Post autor: erzecznikstelmet »

madona pisze:Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie zakup kotła uniwersalnego przystosowanego do spalania różnego rodzaju paliwa. Jeżeli chodzi o opał polecam pallet, to ekologiczny, odnawialny materiał, dzięki któremu można utrzymać w kotłowni porządek. Firma Ekowitt dysponuje mobilnymi handlowcami, można umówić się na spotkanie, fachowiec doradzi w wyborze i usytuowaniu odpowiedniego pieca.
Witam! Po pellet o doskonałej jakości i potwierdzonej wartości kalorycznej zapraszam serdecznie do firmy Stelmet. W naszej ofercie znajdują się jego dwa rodzaje - Olimp oraz Lava. Nasze pellety posiadają niezbędne certyfikaty potwierdzające jego najwyższą jakość (FSC, DINPlus oraz ENPlus A1). Więcej informacji można uzyskać na naszej stronie internetowej SPAM gdzie serdecznie zapraszam.

W razie pytań służę swoją pomocą.

Pozdrawiam
Andrzej Wysocki
eRzecznik pelletów Stelmet
Ostatnio zmieniony czw sie 20, 2015 11:28 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: a ja bym zapraszam do zapoznania się z regulaminem
Awatar użytkownika
Atlantic Polska
Miła Kobietka

Post autor: Atlantic Polska »

Polecam ogrzewanie elektryczne, przy którym nie ma potrzeby budowy kotłowni i instalacji, a co za tym idzie nie ma ryzyka zaczadzenia czy wybuchu gazu. Blisko 100% energii przekształcane jest w ciepło, gdyż nie ma systemu rur, który pociąga straty. Jest to system pro-ekologiczny, gdyż emituje do atmosfery niewielkie ilości dwutlenku węgla.
Matylda80

Post autor: Matylda80 »

Zainteresował mnie ten pellet powiem szczerzę że pierwszy raz o nim słyszę. Z czego się go produkuję?
Awatar użytkownika
happylady

Post autor: happylady »

inwestowanie w eko groszek najbardziej się opłaca. Piec zasypujesz raz na tydzień i masz z głowy a cena też bardzo dobra. Ja mam przy tym ciepłą wodę.
Edka

Post autor: Edka »

Raz na tydzień czyli ile kg wychodzi tak mniej więcej tego ekogroszku?
olisienka

Post autor: olisienka »

Dziewczyny! Potrzebuję Waszej pomocy :)
Mocno zastanawiamy się z mężem nad kominkiem w naszym domu. Może któraś z Was mogłaby mi doradzić? Poszperałam trochę w necie i znalazłam kilka rad, ale to nie to samo jak zaufane osoby.
Słyszałyście coś o: SPAM ? Mają dość dobre opinie, a my szukamy kogoś zaufanego :)
Będę wdzięczna za rady :)
Ostatnio zmieniony śr paź 14, 2015 11:30 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
EmiliaNowak

Post autor: EmiliaNowak »

My mamy dom i palimy piecem na ekogroszek z podajnikiem - i nie musimy się przejmować, że będzie zimno. Najbardziej ekonomiczne jest to, że raz zasypiesz i masz na kilka dni ciepło w domu bez konieczności schodzenia do pieca.
http://www.arkoop.pl/ - najlepszy producent stojaków reklamowych i ekspozytorów.
luizah

Post autor: luizah »

U mnie podobnie, moim zdaniem to bardzo wygodne rozwiązanie. No i oczywiście wychodzi dość ekonomicznie.
https://najlepszegadzetyblog.wordpress.com/
Matyldi

Post autor: Matyldi »

To ile wychodzi tego ekogroszku na ile dni?
Awatar użytkownika
IngaFromNature

Post autor: IngaFromNature »

Podpinam się do pytania powyżej. Również jestem ciekawa jak to wychodzi z kosztami w tej opcji.
Mój ulubiony sklep z naturalnymi kosmetykami
http://www.naturalne-piekno.pl/
Marina

Post autor: Marina »

My zdecydowaliśmy się na ekogroszek i kominek z płaszczem wodnym. Instalacje robimy z miedzi :).
alicjakierna

Post autor: alicjakierna »

A czy któraś z Was kobietki ma z SPAM ogrzewanie gazem LPG? Szukam opinii odnośnie zbiorników, umowy oraz obsługi. Jak to jest, kto pokrywa wszelkie koszty związane z ulokowaniem zbiornika itp?
Ostatnio zmieniony wt mar 22, 2016 8:49 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Ona1988
Miła Kobietka

Post autor: Ona1988 »

a może ktoś z Was spotkał się z ogrzewaniem pompą ciepła??
http://www.kuzniawsiodelku.pl podróże po śląsku i nie tylko pokazujące piękno tych terenów
mańka

Post autor: mańka »

Niestety nie wiem dokładnie o co chodzi. U nas jest zwykłe węglowe, tylko piec bardzo nowoczesny.
https://dotwojegodomu.wordpress.com/
magdaakos

Post autor: magdaakos »

Ta pompa ciepła jest teraz dość modna. My się ostatecznie nie zdecydowaliśmy.
Rogatka - kwiaciarnia Kraków
pyśka

Post autor: pyśka »

My ogrzewamy do gazem z amerigas, mamy też od nich zbiornik. Mamy ofertę Relax2 tzn że mamy licznik i płacimy co miesiąc tyle ile pokaże. Jak dla mnie najlepsze rozwiązanie i ekologiczne, nie to co węgiel. Pamiętam jak kiedyś byłam mała i właśnie w domu rodzinnym mieliśmy ogrzewanie węglem i pamiętam jak piec wygasł i było zimno wrr.
Sanderka
Miła Kobietka

Post autor: Sanderka »

ogrzewanie gazem to wygoda, a ile Wam wychodzi średnio co miesiąc? Jakiej wielkości macie dom?
OnlineExpert

Post autor: OnlineExpert »

Atlantic Polska pisze:Polecam ogrzewanie elektryczne, przy którym nie ma potrzeby budowy kotłowni i instalacji, a co za tym idzie nie ma ryzyka zaczadzenia czy wybuchu gazu. Blisko 100% energii przekształcane jest w ciepło, gdyż nie ma systemu rur, który pociąga straty. Jest to system pro-ekologiczny, gdyż emituje do atmosfery niewielkie ilości dwutlenku węgla.
Witam,

Instalacja grzewcza zasilana bezpośrednio energią elektryczną wiąże się ze znacznymi kosztami eksploatacyjnymi. Alternatywnym rozwiązaniem przy zastosowaniu energii elektrycznej są pompy ciepła. Cechują się one sprawnością COP do 5,1, czyli z 1kWh energii elektrycznej pobranej z sieci, możemy uzyskać do5,1 kWh na cele grzewcze. Jest to znacznie bardziej opłacalne rozwiązanie, gdyż ogrzewając budynek jedynie za pomocą energii elektrycznej koszty ogrzewania mogą być do 5 razy wyższe.
Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.
Pozdrawiam,

Post autor: Mała_Kaśka »

pyśka pisze:My ogrzewamy do gazem z amerigas, mamy też od nich zbiornik. Mamy ofertę Relax2 tzn że mamy licznik i płacimy co miesiąc tyle ile pokaże. Jak dla mnie najlepsze rozwiązanie i ekologiczne, nie to co węgiel. Pamiętam jak kiedyś byłam mała i właśnie w domu rodzinnym mieliśmy ogrzewanie węglem i pamiętam jak piec wygasł i było zimno wrr.
I jak jest wygodniej zdecydowanie pewnie? Ile razy musisz w roku tankowanie zmawiać?
ODPOWIEDZ