Od przyszłego tygodnia mam zamiar biegać :)

Wszystko o naszej aktywności fizycznej oraz różnych dziedzinach sportu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Re: Od przyszłego tygodnia mam zamiar biegać :)

Post autor: Jamelia »

Powinny być dobre. Ja biegam niestety w moich 3 letnich sklepanych adidaskach i zaczynają mnie nogi(to zgięcie łączące stopę i łydkę) bolec podczas biegu. Odpowiednie buty to podstawa !
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
imagine
Jestem tu nowa :)

Post autor: imagine »

bardzo fajne buty napewo sie przydarza:))
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Hallo hallo!
Odświeżam temat :)
Zaczęłam biegać ale pojawiły się problemy z piszczelami.
Bolą mnie głównie zaraz pod kolanami, tak do polowy kości (kolana zresztą też).
Czytałam ze to normalne u biegaczy i da się to "wyleczyć"
Moje pytanie,czy ktoś biegał pomimo bólu? Zastanawiam się czy może mi się coś poważniejszego zrobić jeśli będę dalej biegać?
Z tego co wyczytałam wygląda na to że dopadło mnie złamanie zmęczeniowe...
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Jam a po czym biegasz ??
Dobre buty masz ??
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Po żwirku trochę asfaltem ,rożnie -zależy gdzie nogi poniosą ;)
Buty raczej dobre.
Zrobiłam sobie przerwę na parę dni żeby zregenerować, zobaczymy czy to wystarczy
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Poczytaj może trochę o odpowiednim bieganiu...
unikaj przede wszystkim dobrego podłoża...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Czytałam, zimne oklady trzeba robić i jakieś ćwiczenia rozciągające na te mięśnie przy piszczelu...
Tylko ja oczywiście nie mam kiedy ;)
Awatar użytkownika
collien

Post autor: collien »

Przede wszystkim nie biegaj po betonie, jak już to po asfalcie. Polecam na początek ubitą ziemię w parkach czy lesie ;).
"That day, for no particular reason, I decided to go for a little run."
~Forrest Gump
fiona1

Post autor: fiona1 »

Oczywiście, najważniejsze sa buty, tez miałam takie bóle i co chwile jakieś kontuzje, teraz mam New Balance, kupiłam rok temu, jest poprawa, nic nie boli, wyniki lepsze, dystans ciągle rośnie, mam dokładnie model W1080PY4 bardzo wygodne
mijagi

Post autor: mijagi »

moze warto wybrac sie do kliniki jakiejs by sprawdzic jakie masz predyspozycje do uprawiania roznych sportow? albo jakis dobry lekarz, fizjoterapeuta?
bunshee

Post autor: bunshee »

Sama uwielbiam biegać, jednak jestem człowiekiem ciepłolubnym i ta temperatura za oknem mnie dobija. Macie jakąś specjalną odzież na tak niską temp. czy ubieracie się po prostu na cebulkę ?
elmalta

Post autor: elmalta »

bunshee pisze:Sama uwielbiam biegać, jednak jestem człowiekiem ciepłolubnym i ta temperatura za oknem mnie dobija. Macie jakąś specjalną odzież na tak niską temp. czy ubieracie się po prostu na cebulkę ?
nic specjalnego, tylko termoaktywne spodnie i koszulkę. no i kurtkę, co prawda bez żadnych funkcji, za to taką, która jest wiatroszczelna. pod nią bluza, jeśli na zewnątrz jest ujemnie. no i cienka czapka, zwykłe, bawełniane rękawiczki. chyba tyle. buty te same co latem :p

gorzej, kiedy pada - na to nie mam zbyt dobrych pomysłów i czekam, aż przestanie
Awatar użytkownika
argo
Miła Kobietka

Post autor: argo »

elmalta pisze:
bunshee pisze:Sama uwielbiam biegać, jednak jestem człowiekiem ciepłolubnym i ta temperatura za oknem mnie dobija. Macie jakąś specjalną odzież na tak niską temp. czy ubieracie się po prostu na cebulkę ?
nic specjalnego, tylko termoaktywne spodnie i koszulkę. no i kurtkę, co prawda bez żadnych funkcji, za to taką, która jest wiatroszczelna. pod nią bluza, jeśli na zewnątrz jest ujemnie. no i cienka czapka, zwykłe, bawełniane rękawiczki. chyba tyle. buty te same co latem :p

gorzej, kiedy pada - na to nie mam zbyt dobrych pomysłów i czekam, aż przestanie
A masz może bluzę termoaktywną? Słyszałam, że też fajnie działa na chłodne dni i waham się czy kupić czy nie :P

Btw, Co myślicie o buffach? nosicie je czy raczej to element dla facetów? Ja już szału dostaję z szalikami, wiecznie plączącymi się i ogromnymi, i szukam jakiejś fajnej alternatywy..
bunshee

Post autor: bunshee »

argo pisze:A masz może bluzę termoaktywną? Słyszałam, że też fajnie działa na chłodne dni i waham się czy kupić czy nie :P
są bluzy termoaktywne ? o koszulkach słyszałam i o bieliznie też ale że o bluzie, gdzie można dostać ?

argo pisze:Btw, Co myślicie o buffach? nosicie je czy raczej to element dla facetów? Ja już szału dostaję z szalikami, wiecznie plączącymi się i ogromnymi, i szukam jakiejś fajnej alternatywy..
od tamtego roku zostałam właścicielka buffa i nie zamienie go nigdy na żaden szalik, no chyba że na szal do płaszcza nie dość że wygodny to się nie plącze i nie zaciąga
gaia

Post autor: gaia »

bunshee pisze:
argo pisze:A masz może bluzę termoaktywną? Słyszałam, że też fajnie działa na chłodne dni i waham się czy kupić czy nie :P
są bluzy termoaktywne ? o koszulkach słyszałam i o bieliznie też ale że o bluzie, gdzie można dostać ?
pewnie, że są. Najfajniejsze takie bluzy robi wg mnie under armour
bunshee pisze:
argo pisze:Btw, Co myślicie o buffach? nosicie je czy raczej to element dla facetów? Ja już szału dostaję z szalikami, wiecznie plączącymi się i ogromnymi, i szukam jakiejś fajnej alternatywy..
od tamtego roku zostałam właścicielka buffa i nie zamienie go nigdy na żaden szalik, no chyba że na szal do płaszcza nie dość że wygodny to się nie plącze i nie zaciąga
masz tego buffa z merino czy z czego?
Awatar użytkownika
argo
Miła Kobietka

Post autor: argo »

gaia pisze: pewnie, że są. Najfajniejsze takie bluzy robi wg mnie under armour
no fajnie wyglądają to racja, taka mi wpadła w oko--> SPAM fajnie ze posiada funkcję anti-odor, nikogo nie bedziemy przesladować przykrym zapachem :D tylko ta cena ;/
gaia pisze:masz tego buffa z merino czy z czego?
buff z merino? robią takie? szyja CI się w tym nie gotuje??

a ogóle co sądzicie o gazach do samoobrony? warto miec przy sobie gdy idziemy wieczorem biegac czy zbędny balast? Słysząłam że Mace robi porządne ale sama nie wiem czy i to potrzebne.. co sądzicie ?
Ostatnio zmieniony pn lut 05, 2018 3:24 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: za link podziękujemy
kasiunia

Post autor: kasiunia »

imagine pisze:bardzo fajne buty napewo sie przydarza:))
Racja ,
Też myślę :happy na razie myślę o bieganiu.Poczyniłam już jednak krok w tym kierunku po pierwsze kupiłam buty sportowe - https://butymodne.pl/sportowe-damskie-c257903.html po drugie wiem ,że chcę biegać.Czekam teraz z utęsknieniem na pogodę ,która umożliwi mi bieganie.Zresztą wydaje mi się ,że w tych butach na rowerze także będę mogła jeździć, pzdr
Biuro rachunkowe Wodzisław Śląski - http://ekasc.pl/
Mathilda

Post autor: Mathilda »

Dobre buty to podstawa ja wolę biegać po lesie czasami pojadę sobie na zawody w biegach na orientacje bardzo fajna luźna dyscyplina bez spin i fajnej atmosferze. Oczywiscie amatorsko . Kiedyś jak biegałam po asfalcie tez mialam bóle nóg. Dlatego inwestycja w dobre buty i zmiana trasy na leśną bądź po parkach .
ODPOWIEDZ